Miért fontos a bárányvitalitás?
A NAK SheepNet praktikák címmel elindított cikksorozata a SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projekt által összegyűjtött, a juhok termelékenységének növelésére és a báránymortalitás csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat, tippeket és praktikákat kívánja bemutatni.

Könnyen kárba veszhet a termés, amiért egész évben dolgozunk
Folyamatosan, bárhonnan megfigyelhetjük a betárolt termény állapotát vezeték nélküli terménymonitorozó rendszerrel. Melegedés esetén pedig riasztást kapunk a rendszertől, így rögtön be tudunk avatkozni ott, ahol kell.

Így függ össze a zöldségfélék tápanyagellátása a termés minőségével
A kertészeti termesztésben egyre nagyobb szerepet kap a terméshozamok mellett a minőség és a termésbiztonság. Kizárólag jó minőséggel van esélyünk nemzetközi viszonylatban kereskedni, de rossz áruval még a hazai piacokról is kiszorulunk!

paprika

A termések esetében megkülönböztetünk biológiai és gazdasági érettséget – fotó: Shutterstock

Tudtad? A kalcium-utánpótlás +1,5 tonna búzatermést hozhat! – VIDEÓ!
Nagyon nem mindegy, hogy nullára termelünk vagy haszonnal gazdálkodunk! Videónkban a Carmeuse TERRACALCO® 95 gyakorlati tesztelésének eredményeiről is beszámolunk.

Növényvédelmi előrejelzés: a levéltetvek a szántón, a mezei pocok a gyümölcsösben károsít
Nagyon vártuk már az őszi esők megérkezését, többször előre is jeleztük, hátha ez is segít az ügyön, de most végre megérkezett, s több napon át áztatta a földeket. Mint annyiszor már megtörtént, most ismét az abiotikus tényezők veszélyeztették a növénytermesztés sikerét. Az Agroinform.hu 2019. évi 45. heti növényvédelmi előrejelzése.

Próbáljon ki új, termésrekordokat sorra megdöntő kukoricahibrideket!
Földünk éghajlata és ezzel a Kárpát-medencei térség is komoly változásokon megy keresztül, mint ahogy azt az elmúlt években és idén is megtapasztalhattuk. A 2019-es tavasz szinte minden kultúrában több kihívás elé állította a hazai gazdálkodókat.

kukorica

Az egyre szélsőségesebb időjárás ellenálló hibridek használatát követeli meg.

Csapadékos, enyhe időjárás november elején? Erős őszi gyomosodás? Mutatjuk, mit tegyen!
Fontos még időben beavatkozni! Az enyhe időjárás és a sok csapadék miatt erőteljes gyomosodásra kell számítanunk a kalászostáblákon!

Egyre súlyosabb problémát okoz a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége
A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) referencialaboratóriuma 2019-ben a Hajós-Bajai borvidéken. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, emellett azonban a szőlő- és bortermelők tudatos, aktív részvétele is nélkülözhetetlen hazánk borvidékeinek megóvásához.

Lappangó veszély leselkedik a baromfiállományokra
A baromfitelepeken az állatok gyakran mutatják a mikotoxikózis tüneteit már alacsony toxinszennyezettségnél is. Ennek diagnosztizálása azonban nem könnyű, viszont komoly veszteségek okozója is lehet.

baromfi

Több tényezőtől is függ a mikotoxinok hatása a szárnyasokra – fotó: Pixabay

Így alakul át a takarmány profittá!
A megfelelő növényi eredetű takarmányadalékkal fokozhatjuk az emészthetőséget, ezáltal nő a takarmányhasznosulás, csökken az emésztőrendszer terhelése, javul az állatok egészségi állapota és az állati eredetű termékek minősége.

Növényvédelmi előrejelzés: Lemosó permetezést 5 fok felett még végezhetünk
Ideje áttekinteni, milyen állapotban vágnak neki a télnek a szántóföldi és a kertészeti kultúrák, és hogy milyen károsítókra kell felkészülnünk tavasszal.

Évről évre biztonságosabb termelés és magasabb termésátlagok
A VulcanAgro Kft. által fejlesztett, granulált meszező anyag jelentős és könnyen felvehető kén hatóanyagot tartalmaz. A VulcanAgro termékfejlesztő mérnökével beszélgettünk arról, hogy miben speciális ez a termék, valamint hogy milyen eredményeket várhat használata következtében a termelő.

Újra kell gondolni a szőlővédelmet
Bár még mindig a lisztharmat a szőlő leggyakoribb károsítója hazánkban, az utóbbi évek időjárása felhívta a figyelmet arra, hogy a másik két betegség, a peronoszpóra és a szürkepenész elleni védekezést is átgondoltabban kell megtervezni. Időben, a lehető leghatékonyabb készítményekkel védekezzünk, javasolták a BASF fejlesztőmérnökei a cég Villányban rendezett szőlőtermesztési VIP napján.

szőlő

Májusban már 8-14 százalékos gyakorisággal találták meg a peronoszpórát a szekszárdi és a tolnai borvidéken – a kép illusztráció! – fotó: Pixabay

Egyik reggel a gazda azt vette észre, hogy több száz baromfija pusztult el
Egy napütéses reggelen a gazda a házból kilépve a közel 3000 lakójú baromfitelep felé vette az irányt. Nagy meglepődésére, az állatok egy része elpusztult, egy másik részük levegő után kapkodva feküdt a földön. Kétségbeesve összegyűjtötte az elhullott állatok tetemeit, miközben azon gondolkodott, mit kellene tennie.

2019-es aratási helyzetkép – véget ért a repce „virágkora”?
Ugyan hazánkban a termelők már a kalászosok vetésének végén járnak, Európában találhatóak olyan területek, ahol még tartanak a vetések. A repcével kapcsolatos kép azonban most kezd jobban körvonalazódni – 2019 a 3. legrosszabb év az aratások sorában.

A tápanyagellátás és a minőség kapcsolata – rossz áruval még a hazai piacokról is kiszorulunk
Míg korábban megkülönböztettünk belföldi és exportminőséget, kelet-európai és nyugat-európai piaci igényt, napjainkban, a liberalizálódott kereskedelem következtében csak jó és rossz termékről beszélhetünk. Kizárólag jó minőséggel van esélyünk nemzetközi viszonylatban kereskedni, de rossz áruval még a hazai piacokról is kiszorulunk!

káposzta

A káliummal jól ellátott káposzta a magasabb cukortartalom miatt jobban savanyítható – fotó: Shutterstock

A sertésekre ez a toxin különösen veszélyes
Számos Fuzárium-törzs képes a B-típusú trichotecén, a deoxynivalenol (DON, vomitoxin) termelésére. A trichotecének általános aktív csoportja minden esetben egy epoxicsoport, amelyik a DON riboszómákhoz való kapcsolódásáért felel, ezzel gátolja a fehérjeképződést.

Kedvező vagy rossz évjárat lesz a következő? A kukoricatermesztőknek mindenre fel kell készülniük!
A gazdálkodók jól tudják, hogy a betakarítás után azonnal eladott termény ára nagyban függ a termésmennyiségtől: ha jó a termés, alacsony az ár, ha viszont alacsonyabb a termés mennyisége, az ár magas lesz. A gazdálkodók a következő évvel kapcsolatos döntésekkel igyekeznek egyszerre felkészülni mindkét eshetőségre.

Mit tegyünk a rózsákkal az ősz utolsó napjaiban?
Régen azt mondtuk, hogy november elején kell a rózsaágyásokat felkészíteni a telelésre. Az utóbbi évek időjárása alapján ez az időszak kitolódik. Ez nemcsak egyszerűen lehetőség a munka halasztására, a növénynek sem tesz jót a korai – még jó időjárásban végzett – metszés és felkupacolás.

rózsa

A levéltetvek az idén is sok gondot okoztak. Ez egy Erzsébet-napi fotó (november 19.)!

Alaptrágyák a legextrémebb talajokra is!
A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztett kultúrák fejlődését és a termés minőségét. A talaj egy komplex rendszer, amelynek szerkezetét, biológiai aktivitását és tápanyag-szolgáltató képességét több tényező egyszerre befolyásolja.

Novemberi gépészeti hírösszefoglalóinkat megtalálja ITT, ITT, ITT, ITT és ITT!