Mostanság a figyelem egyre inkább az új termelési ciklus indulására irányul. A nyári betakarítású növények tarlói már elmunkáltak, a legtöbb helyen már elvetették e táblákon a következő növény magját. Ahogy halad a betakarítás, úgy mennek a táblákra a talajmunkát végző gépsorok, illetve gyakran elsőként a szárzúzók. A talajállapot megfelelő ahhoz, hogy az ősziek alá jó minőségű magágy készüljön. Sok helyen lehet már soroló őszi árpát látni, és az táblákon forgolódó vetőgépek az őszi búza vetését jelzik.

Kegyes hozzánk az időjárás, e munkákhoz megfelelő körülményeket biztosít. Szeptember második felében hullott annyi csapadék, hogy a talajok nedvességtartalma elég legyen a talajmunkákhoz, vetéshez. Az elmúlt hét is adott némi csapadékot, de ez inkább csak jelzés értékű volt, éppen csak nedvesen tartotta a talaj és a növényzet felszínét. Ebből a kicsiből is a Dél-Alföldön kevesebb, míg a Dunántúlon több hullott. Állandósult a bőséges harmat. A mostani előrejelzés egyre inkább naposra forduló és kellemesen melegedő napokról szól, és ez sokat segít az aktuális munkákban.

szántás

Az őszi szántások is elkezdődtek – fotó: Agroinform.hu

Az időben elvetett őszi árpa már kisorolt, de egyes helyeken már az őszi búza is bujkál. Károsítók még nem jelentek meg. Ez utóbbi növényfajnál azért még a vetés a jellemző. A talajmunkák, a magágy minősége általában jó, de a most elvetett magvak keléséhez egy kis csapadék jól jönne. Különösen igaz ez a Dél-Alföldön, ahol még mindig nem hullott elegendő eső a növények keléséhez.

Vontatott kelésű búza – fotó: Agroinform.hu

A repce kelésében is megmutatkozik ez a kettősség, vagyis a Dunántúlon és az északi, keleti tájakon szépen kisorolt a vetés, a növények már általánosan 2-4 leveles állapotban vannak, de a Dél-Alföldön – a korábban említett szűkös csapadék miatt – alig sorolt ki a növény, illetve az elhúzódó kelés miatt ritka, egyenetlen állományok alakultak ki. Ebben a térségben többen is a repce kiművelésében és más kultúra vetésében gondolkodnak. A növényállomány általában egészséges, a kórokozók és a kártevők is csak most telepednek be, illetve lassú felszaporodásuk figyelhető meg.

Az említett Dél-Alföldön – pontosan a szárazabb körülmények miatt – a repcebolhák támadták meg a kelő állományokat. A vontatott kelés, a ritka állomány és a bolhák rágása együttesen nagy kárral fenyeget. Valószínűleg ez a tünet együttes pecsételi meg némely tábla sorsát. A repcedarázs lárvakelése folyamatos, de alacsony számban jelennek meg a kártevői álhernyói. Jelenleg az észlelési szinttől a gyenge fertőzöttségig változik a darázs és lárvájának jelenléte. A kártétel még nem jelentős, korai lenne védekezni ellenük.

repce

A repce általában már 2-4 leveles állapotban van – fotó: Agroinform.hu

Betegségek közül a repceperonoszpóra lépett fel, elsősorban a nyugati határ mentén, most a betegség intenzitása növekedett egy-egy növényen, de a fertőzés gyakorisága nem emelkedett. A következő időszakra ígért napos, enyhe időjárás várhatóan tovább lassítja a betegség terjedését, bár a harmat is ad elég nedvességet a konidium képződéséhez, tehát a fertőzés nem fog teljesen leállni. Jelenleg a növényállomány 4-8 %-a fertőzött gyenge mértékben, főképpen a nyugati megyék repcetábláin.

A fómás levélfoltosság szintén a csapadékosabb vidékeken jelent meg, lassan terjed, ami a gyakoriságban tapasztalható emelkedést jelent. Egy-egy levél felületén még csak egy-két folt látszik. E betegség megfékezésében sokat segít az azol típusú fungicidek használata regulátorozás céljából.

Gyakran bizonytalan az őszi időjárás. Hosszas, kellemes időjárású őszben az augusztus 20-30 között vetett repcék túlfejlődhetnek, ami a telelés szempontjából nem kedvező. Ezt a túlfejlődést akadályozza meg a regulátor hatású gombaölő szeres kezelés, ami természetesen a „gombaölő” hatását is kifejti, vagyis megállítja a fómás levélfoltosság terjedését. A regulátorozás elvégzéséhez ajánlott fejlettségi állapot a repce 5-6 leveles állapota.

Természetesen ezt a kezelést a szépen beállt táblákon, homogén fejlettségű állományban lehet és ajánlott elvégezni. Most sok helyen lehet látni ilyen homogén fejlettségű állományokat, jelenleg általában 4 valódi leveles fejlettségben, tehát 7-10 nap múlva várhatóan kezdődhet a regulátoros kezelés a korai vetésű – kelésű repcetáblákon. Erre a célra a tebuconazol vagy a difenokonazol+paklobutrazol hatóanyagú termékek közül választhatunk.

repce

Repce árvakelés búzában – fotó: Agroinform.hu

A repcénél említem meg, de érvényes az őszi kalászos vetésekre is, a rágcsálók továbbra is szaporodó fázisban vannak, s ez többek között az őszi vetésekbe való betelepülésüket is jelenti. Általában a mezei pocok a jellemző, de a dél- Dél-Alföldön (Csongrád, Békés megye) a hörcsög populáció is gyarapodik. Érdemes tehát figyelni erre a kártevőcsoportra, s szükség esetén elkezdeni a védekezést. Alacsony fertőzöttségnél elég lehet a „T” fák kihelyezése. A ragadozó madarak igen hasznos társaink e területen.

A napraforgó betakarítása gyakorlatilag befejeződött. Egy-két lábon álló táblát még lehet találni, de nagy kérdés, hogy a termelő egyáltalán betakarítja-e azt a táblát. Többnyire elgyomosodott, ritka növényállomány, kevés termés ígérete jellemzi ezeket az állományokat.

A kukorica betakarítása folyamatos, jól halad a munka. Ismét csökkent a szemek víztartalma, de ez a folyamat a hűvösebb és nedvesebb körülmények között lassul. Sok helyen a betakarítás után azonnal megjelennek a szárzúzók, majd a tárcsás elmunkálók, s készítik a talajt az őszi búza alá. A hagyományos értelemben vett károsítók már nincsenek a táblákon, de a nagyvadak egyre inkább „rászoknak” a termésre. Főleg a betakarítás e szakaszában, amikor napról napra kisebb a lábon álló hányad, s így egyre kisebb területre zsúfolódnak össze az abrakolók.

A parlagfű már nem virágzik, csak a magját szórja. Idén már nem irritálja a pollenjére érzékeny embereket.

Szántóföldi növényeink közül később takarítják be a cukorrépát. Szépek, méretesek a fejek, a lombozat is egészséges – kevés cerkospórás foltot lehet találni. Jó termés mutatkozik.

A káposztafélék is maradnak még pár hétig. A kártevők lassan visszaszorulnak, de a levéltetvek még szaporodnak a levelek fonákján, illetve a poloskák is felkeresik a táblákat. Ellenük kontakt készítményekkel ajánlott fellépni.

káposzta

Káposztapolsoka – fotó: Agroinform.hu

A szőlő szedése is a végéhez közeledik, de vannak borvidékek, ahol a minőség érdekében, a meteorológiai előrejelzésben bízva, egyes táblákat, fajtákat még kinn hagynak. Tokaj-Hegyalján szépen aszúsodnak a szemek, szép ígéret. Betegségek nem támadják már a fürtöket, de a lisztharmat telelő képletei folyamatosan érnek és mosódnak a cser részekre, ott telelnek. Ez előre vetíti a jövő évi lisztharmatfertőzés esélyét.

Az alma szedése is a végéhez közelít, egyre kevesebb a kései érésű fajta, de azok is lassan tárolóba kerülnek. Itt az ideje az őszi lombfertőtlenítésnek. Erre egy rezes kezelés javasolt.

Ha még több növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre és a folyamatosan frissülő rajzási táblázatokra kíváncsi kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer-adatbázisa elérhető ide kattintva.