A génmódosított növények (GMO) elterjesztésével oldaná meg az Egyesült Államok a világ élelmiszergondjait. Ezért spanyol és amerikai kereskedelmi tisztviselők az európai GMO- ellenállás megtörésén fáradoznak.
A kőolajnál is nagyobb hatalmat tulajdonítanak a kutatók a közeljövő nagy élelmiszer-exportőreinek. Máris megindult a verseny az élelmiszer-termelés frontján is. Az Egyesült Államok és Spanyolország kereskedelmi tisztségviselői már évekkel ezelőtt is azért találkoztak, hogy megvitassák, miként lehetne a folyamatosan emelkedő élelmiszerárakra hivatkozva rést ütni az Európai Unió génmódosítást elutasító magatartásán.
Spanyolország egyike annak a néhány európai államnak, amely génmódosított növényeket – elsősorban kukoricát termel. Legfrissebb dokumentumok szerint a génmanipulált növények annyira elterjedtek az országban, hogy a spanyolok már alig tudnak GMO- mentes kukoricát szállítani a világpiacra. 2010-ben az unióban előállított génmódosított tengeri (Bt kukorica) nyolcvan százalékát Spanyolországban termelték.
A Bt kukorica olyan mikroorganizmus (Bacillus thuringiensis) mérgét tartalmazza, amely elpusztítja a kukorica rovarkártevőjét. Ebből a gabonából a spanyolok 2010-ben már 22 százalékkal többet termeltek, mint 2008-ban. 2008-ban t Pedro Mejia nemzetközi kereskedelemért felelős államtitkár és Alfredo Bonet főtitkár arról értekezett, hogy az élelmiszer-drágulás miatt a biotechnológiák nagyobb méretű elterjesztése lenne kívánatos Európában.

Az Egyesült Államok Afrikában és Ázsiában is a génmódosított növények termelésének elterjesztésén fáradozik. A hatalmas pusztítást okozó földrengés után az amerikai Monsanto vállalat például felajánlotta Haitinek termesztésre az egyik génmódosított kukoricáját. Az „amerikai ajándékot” azonban a szigetország kormányzata visszautasította. A szegény ázsiai országok többségében viszont nagy a kísértés, hogy génmódosított technológia segítségével enyhítsenek az élelmiszerhiányon. Három éve India és Kína termőterületének már három százalékán termesztettek génmódosított növényeket, amelyek több mint kilencven százaléka egyelőre továbbra is hat észak- és dél-amerikai országból származik, nyolcvan százalékát az Egyesült Államokban, Argentínában és Brazíliában állítják elő. A Greenpeace szerint az Egyesült Államok egymaga adja a világ génmódosított növényeinek több mint a felét.(Agrárkamara)