Petőházi Tamás az InfoRádiónak elmondta, a május végi lehűlések egyáltalán nem szokatlanok, azonban idén volt pár nap amikor az éjszakai hőmérséklet 10 Celsius-fok alá csökkent és napközben sem volt sokkal melegebb. Ennek következtében a kukorica levele az ország több pontján kékes színűvé vált – írja az infostart.hu.

kukorica szántó

Az általában pár napos problémát a növények többségében ki szokták heverni (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

Az antociánosodásnak nevezett Magyarországon csak ritkán előforduló érdekes jelenség akkor lép fel, amikor a növény annyira fázik, hogy elszíneződik. Indén két héttel korábban köszöntött be a tavasz, így valószínűleg a kukoricát is hamarabb vetették el és a növény ebben a fázisban már nem szokott találkozni a hideggel. Az általában pár napos problémát a növények többségében ki szokták heverni – magyarázta az elnök hozzátéve, reméli, hogy hosszú távon a termés nem csökken majd emiatt.

Petőházi Tamás úgy fogalmazott a június elején esett csapadék jól jött, csak sajnos ezek nem országos áztató esők voltak, hanem lokális záporok, zivatarok.A szántóföldi növénytermesztés számára az ideális az óránként 4-5 milliméteres intenzitású eső, de a mostaniak sokkal intenzívebbek. A talajok ezt a 4-5 milliméter per órás esőt tudják jól elnyelni, és ezt tudják a növények is jól hasznosítani.” Az ennél intenzívebb, nagy mennyiségű, túl heves csapadékot nem tudja elvezetni a föld – fejtette ki.

Ahol megáztak a növények, azoknak jót tett, de az őszi kalászosoknál és a repcénél ezek az esők már nem segítettek. A repce terméshozama várhatóan gyenge lesz, az őszi búzánál és az őszi árpánál pedig gyenge-közepes termésre számítanak, bár helyenként ennél kicsit jobb eredmények is lehetnek – tette hozzá Petőházi Tamás.