26 ezer gazdálkodónak kell pótolnia a hiányosságokat! Te köztük vagy?
A 2021. évi egységes kérelem kapcsán a Magyar Államkincstár megkezdi az előzetes ellenőrzésről szóló végzések ügyfélkapura történő kiküldését.

Gyönyörű paradicsomokat szeretnél? Ne hagyd ki a kacsolást!
Nehéz ellenállni a vágynak, hogy hatalmas, burjánzó növényt neveljünk egy apró paradicsommagból vagy paradicsompalántából. De a hónaljhajtásoknak akkor is menniük kell!

paradicsom

Fejlődésnek indult hónaljhajtás (kacs) a paradicsomon – fotó: Kucsera Éva

Két újdonság a Pioneer őszi káposztarepce-kínálatában, amit érdemes megismernie! (PR-cikk)
A Corteva Agriscience™ nemesítő vállalat két új Pioneer® őszi káposztarepcét vezet be a magyarországi piacra.

Változik a juh- és kecskefélék jelölése: segítünk megfelelni az új szabályozásnak
Ebben a rövid ismertetőben a juh- és kecskefélékre vonatkozó hazai jelölési szabályozást mutatja be a Juh Terméktanács a 2021. április 21-től hatályon kívül helyezett, alkalmazandó és átmeneti szabályozásként meghagyott rendeletek útvesztőjében.

Komposztálás kezdőknek – így vágj bele akár már holnap!
Bár elsőre tudományosnak tűnhet a megnevezés, a komposztálás olyan egyszerű, hogy sajnálni fogod, miért nem vágtál bele már jóval hamarabb.

komposztálás

A komposztálás a háztartásban keletkező szerves hulladék felhasználásának egyik leghasznosabb módja – forrás: Agroinform.hu

A famatuzsálemek védelméért küzd a fiatal magyar kutató (PR-cikk)
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem egyik fiatal kutatója közel 11 évig 2000 faegyedet vizsgált meg, 531 települést vagy településrészt bejárva, 45 000 kilométert megtéve annak érekében, hogy feltérképezze hazánk faóriásait. Minderre az elképesztő ökológiai értékük miatt nagy becsben tartott egyedek megismerése és megóvása érdekében volt szükség, állítja a MATE szakértője. A környezetvédelmi világnap alkalmából ismerjük meg ezeket a különleges lombhullatókat és örökzöldeket.

Így előzhetők meg a mezőgazdasági tűzesetek – ezeket kell tudnod, mielőtt beülsz a gépbe!
A Győr-Moson-Sopron megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a közelgő mezőgazdasági munkálatokkal kapcsolatos tűzesetek számának megelőzése és elkerülése érdekében összegyűjtötte a vonatkozó tűzvédelmi szabályokat.

Ketyeg az óra: ezekre a pályázatokra most kell rástartolni!
Óriási pályázati lehetőségek: összegyűjtöttük a legfontosabb határidőket.

szarvasmarha

Állattartó telepek megújításának támogatása felhívás első beadási szakaszhatára: június 10. – fotó: Shutterstock

Kerüld el a bírságot és a terméskiesést! Vedd fel a harcot a parlagfűvel! (PR-cikk)
A parlagfű pollenje a nyálkahártyát irritálja, erősen allergén hatású. Az ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) ellen való védekezés nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A lakosság és a hatóság munkáját a Nébih által üzemeltetett Parlagfű Bejelentő Rendszer is évek óta segíti. A rendszer segítségével gyorsabban eljutnak a lakossági bejelentések az intézkedő hatóságokhoz, lerövidül az intézkedés időintervalluma, emiatt gyorsabb irtás következik be a területen.

Fűts geotermikus energiával! Most lesz rá keret
Pályázat nyílt geotermikus alapú hőtermelő projektek támogatására, amely a termelő és a visszasajtoló kútrendszer megvalósításához biztosít forrást.

A magyarok egyelőre nem kérnek a rovarfehérjéből
Magyarországon az emberek közel kétharmada sosem fogyasztana rovarfehérjét tartalmazó táplálékot, és mindössze 8 százalékuk gondolja, hogy feltétlenül szükség volna a jövőben ilyen élelmiszerek bolti forgalmazására – derül ki az Agroinform.hu legújabb felméréséből.

grafikon

Nincs vízveszteség, így pénzveszteség sem – miért éri meg a felszín alatti csepegtető öntözés? (PR-cikk)
Öntözés nélkül lassan ellehetetlenül a jövedelmező növénytermesztés hazánkban.

Rendkívüli pusztítást végez idén a monília a gyümölcsfákon! Mit tehetünk?
Sokan keserűen tapasztaltuk, hogy az idei tavaszon a fagy, majd a monília vitte el a kajszifák termését, kicsit később pedig a meggyfákat is súlyosan károsította a betegség. Sokan értetlenül álltak a tömegesen száradó virágok és hajtások előtt, amely előre vetítette a fák részleges pusztulását.

növény

Fertőzött, lankadó kajszihajtás – fotó: dr. Némethy Zsuzsanna

Ha kertészeti gépre pályázna, most lépjen! (PR-cikk)
A kertészeti üzemek megújítására vonatkozó támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7. napjától 2021. szeptember 28. napjáig kéthetes benyújtási szakaszokban van lehetőség. Az első szakasz július 20-ig tart. Eddig biztos nyitva lesz a pályázat. Utána lezárulhat.

Szakmai fórum a terménypiacok alakulásáról – kérdezz szakértőktől!
Rendezvényünkön a legnagyobb hazai terménykereskedelemmel foglalkozó cégek képviselőit kérdezzük a trendek alakulásáról. Regisztrálj most!

Online petíciót indítottak a közös agrárpolitika módosítása érdekében
Az agrárium biztos és megnyugtató jövője az egységes fellépésben rejlik, ezért petíció indul az Európai Parlament gazdaellenes akcióival szemben – közölte Nagy István agrárminiszter.

gépJúlius 19. és 22. között kerül megrendezésre a 13. Európai Precíziós Gazdálkodási Konferencia – fotó: Fekete István

Figyelem! Újranyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató pályázat
Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.

Senki sem akar a földeken dolgozni – a túlélésért küzd a kertészeti ágazat
A kertészeti ágazatokban a munkaerőhiány hatalmas kihívást jelent, szinte nincsenek jelentkezők idénymunkára. Ez Európa-szerte probléma, hazánk sem kivétel.

Növényvédelmi előrejelzés: Ez már levéltetű-invázió – szó szerint!
Szinte mindenhol, minden növényen károsítanak a levéltetvek. Védekezni kell! Az Agroinform.hu 2021. évi 23. heti növényvédelmi előrejelzése.

növény

Levéltetvek az őszi búza kalászában – fotó: Tóth Miklós

Ezért ilyen szép az árpa és a borsó a Gergely Farmon! – Videó (PR-cikk)
Gergely Dáviddal határszemlére indultunk, és több kultúra technológiáját is elemeztük. A Biolchim termékek is sokat segítettek a kalászosokban és a kapásokban – a látvány pedig magáért beszél!

Újabb pénzeső az élelmiszeriparnak
Az Agrárminisztérium a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében 50 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztését célzó pályázatot – közölte Nagy István agrárminiszter. A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

Egy év kényszerpihenő után rekordszámú látogató érkezett Mezőfalvára
Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

rendezvény

Másfél hektáros demópályán 23 gépkapcsolatot lehetett kipróbálni.

Ne pazarolj, öntözz esővízzel! A növényeid imádni fogják
Ne pazarold el az ivóvizet öntözésre! Ha nincs kerti kutad, gyűjtsd össze az esővizet, és tedd el szűkösebb napokra.

Itt a júniusi feladatlista: ezek a kerti teendők várnak rád
Júniusban sem süttetheted a hasad a napon, legalábbis azelőtt, hogy a kerti munkákat el ne végezted volna. Csokorba is szedtük neked a legfontosabbakat.

Itt a PREGA Gyakorlati Nap! Precíziós gazdálkodás a gyakorlatban – sallangok nélkül
Végre személyesen is találkozhatnak egymással a precíziós fejlesztésekre nyitott gazdálkodók és a szakértők! Gyakorlatban a talajról, vetésről, tápanyag-utánpótlásról, növényvédelemről, adatfeldolgozásról – komplex szántóföldi szakmai programot állítottunk össze!

Keressük a precíziós szolgáltatókat! Regisztrálj nálunk!
A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című (VP2-4.1.8-21 kódszámú) felhívás kapcsán szolgáltatók jelentkezését várjuk – részletek a cikkben.

prega

Most a búzatermesztők is profitálhatnak a magas árakból! (PR-cikk)
Az elmúlt hónapokra jellemző jelentősen emelkedő vagy magas szintet tartó terményárak reményt adnak a növénytermesztéssel foglalkozó gazdák számára. A búza sem kivétel ez alkalommal. Bár nem akkora a termény áremelkedése, mint az olajos növények esetében, de ezek az árak nagyban növelik a búzatermelők jövedelmezőségét.

Megjelent a pályázati felhívás – indulhat a precíziós gépbeszerzés!
Megjelent a „Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása”, azaz a precíziós gépbeszerzés pályázat felhívás. Nagy változás a tervezetthez képest: 7% a precíziós szolgáltatások költségaránya.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.