Spanyolország déli része, Észak-Afrika, Törökország, Mexikó, Ecuador, Olaszország egyes vidékei és Kína műholdas térképeit szemlélve világos színű, szögletes területekből összeálló, egyre nagyobb foltokat láthatunk. Ezek melegházak, elsősorban fóliaborítással, melyekben zöldséget, gyümölcsöt termesztenek.

Az Earth Observatory most egy kínai régió drámai változásait mutatta be egy kutatási eredmény apropóján, melyben felmérték, mekkora lehet jelenleg bolygónkon a melegházakkal borított terület. 2019-es adatok alapján 13 ezer négyzetkilométert tett ki, de ez a szám azóta minden bizonnyal tovább növekedett. Azaz

bolygónkon már 5 évvel ezelőtt is egy kisebb országnyi területet borítottunk be fóliával.

A legnagyobb növekedés Kínában következett be, ahol a világ melegházainak 60 százaléka található. A legnagyobb melegházas terület 820 négyzetkilométeres.


Az Earth Observatory a területről 1987-ben, majd 2024-ben készült felvételeket hasonlított össze; az egykori szabad szántóföldi területek helyét végeláthatatlan műanyagtenger foglalta el. Hiszen a melegházak rengeteg műanyagot igényelnek, figyelembe véve a fóliasátrak, talajtakarók és öntözőrendszerek mennyiségét.

melegház

Bolygónkon már 5 évvel ezelőtt is egy kisebb országnyi területet borítottunk be fóliával – fotó: Shutterstock

A probléma másik része, hogy általában ezek olyan területeken létesülnek, ahol a klasszikus mezőgazdálkodás nem lehetséges, mert nem megfelelő a talaj vagy nem áll rendelkezésre víz. Míg a talajt műtrágyákkal lehet „javítani", addig a vízhez csak egyre mélyebbre fúrt kutakkal juthatnak hozzá, ami felborítja egy-egy régió teljes vízháztartását. Az elszivárgó műtrágyamaradékok pedig szennyezik a vizeket, eutrofizációt okozva. A melegházakat ráadásul sokszor ritka élőlényekkel teli, értékes természeti környezetbe telepítik.

Forrás: ng.24.hu