A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása közös célunk. A növény terjedésének megakadályozását a fokozott pollentermelés miatt törvény is szabályozza.  Felhívjuk a földtulajdonosok figyelmét, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény szerint a földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Megkezdődött a parlagfűvel fertőzött területek hatósági ellenőrzése, a parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki.parlagfű

A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15.000 Ft-tól 5.000.000 Ft-ig terjedhet. – fotó: Shutterstock

A parlagfüves területek ellenőrzése földi bejárással és helikopteres (légi) felderítéssel történik. Újdonság, hogy 2015-ben a hatóság a területek parlagfű fertőzöttségét az Országos Rendőr-főkapitányság Légirendészeti Parancsnokság helikoptereiről végzi, mely felderítés előnye, hogy a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek.

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az önkormányzati területeken folyó járási startmunka mintaprogramok keretén belül közfoglalkoztatottak is segítik a parlagfű-mentesítési feladatok ellátását. A hatékony parlagfű elleni védekezés érdekében a Belügyminisztérium - a Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve - a közfoglalkoztatási program keretében történő parlagfű-mentesítésre 4 kaszálási ütemet határozott meg. Az első 3 ütemet követően a múlt héten (augusztus 10-14. között) a 4. kaszálást is elvégezték.

A hatóság munkáját segítve civil szervezetek is aktívan részt vesznek a parlagfüves területek felderítésében, bejelentésében és a parlagfű mentesítési munkákban.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása és az egészséges környezet biztosítása közös célunk, ezért kérünk minden állampolgárt, hogy tartsa környezetét parlagfű mentesen! Kiemelten felhívjuk a figyelmet arra, hogy mivel a gyomnövény már virágzik, az egészség védelme érdekében parlagfű-mentesítést mindenki megfelelő védőruházatban végezzen!

A gyommentesítéssel kapcsolatban szakmai információkért forduljanak bizalommal az illetékes kormányhivatalok növényvédelmi szakembereihez, a NÉBIH-hez vagy a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarához.