A parlagfű visszaszorítására a minisztérium a kézi gyomlálást, valamint a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást javasolja. Amennyiben ezek a mechanikai módszerek nem megvalósíthatóak, növényvédőszeres irtás alkalmazható – tájékoztat a közlemény.

Van segítség

A minisztérium azt tanácsolja, hogy a gyomirtást a megfelelő időben végezzék el, mert eltávolítása később már a kultúrnövény károsodásával oldható csak meg. A közleményben kiemelik azt is, hogy a termelőknek a mezőgazdasági területek mellett a táblaszegélyek gyommentesítésére is törekedniük kell.

A parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos kérdésekkel a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara területi szerveihez (http://www.magyarnovenyorvos.hu/) vagy a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaihoz (http://www.nebih.gov.hu/elerhetosegek/elerhetosegek_1.html) fordulhatnak a gazdálkodók - javasolja a VM.

Figyelni kell

A parlagfű Magyarországon a leggyakoribb gyomnövény, legalább 5 millió hektárnyi területén előfordul. Gyakorlatilag bárhol megjelenik, ahol mezőgazdasági művelést folytatnak, de az erdőirtások területén is megtelepszik. A földhasználókat jogszabály kötelezi arra, hogy az általuk kezelt ingatlanon a  parlagfű-mentesítést elvégezzék, ennek elmulasztása esetén bírságra számíthatnak.