Vancsura József, a GOSZ elnöke elmondta: a szövetség azért tartotta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen a mostani, kihelyezett elnökségi ülését, hogy a Phylazonit baktériumtrágya-gyárban tájékozódjanak a talajoltóanyag előállításáról, s döntsenek a termést növelő szer terjesztésének ajánlásáról. „A magyar mezőgazdaság eljutott arra a technikai, technológiai szintre, ahol a hatékony gazdálkodás érdekében már egyre inkább elengedhetetlen olyan, mélyebb ismereteket igénylő témákkal is foglalkozni, mint a talajélet. Ez nélkülözhetetlen a termőtalajaink optimális tápanyag-szolgáltató képességéhez” – mondta a GOSZ elnöke.

Amint Vancsura Józseftől megtudtuk, az országszerte mintegy 1,5 millió hektáron gazdálkodó termelőket képviselő szervezet egységes álláspontot kíván kialakítani azzal kapcsolatban, hogy miként ajánlja tagságának a talajoltást. „Arról tájékozódtunk a besztereci program során, hogy hogyan lehet beilleszteni ezt a technológiát az energia- és víztakarékos talajművelésbe. A következő öt év legfontosabb kihívása a magyar növénytermesztés számára a versenyképesség és az öntözés. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk valósítani, nélkülözhetetlen a termőtalajaink jó biológiai állapota” – fejtette ki az elnök.

A hazai agrárgazdaság helyzetét firtató kérdésre válaszolva Vancsura József elmondta: azt várják, hogy normalizálód-nak az árak, s tonnánként legalább 50 ezer forintra számíthatnak majd a termelők. Tavaly a búza ára átlagban 40, míg a kukoricáé 42 ezer forint volt tonnánként, ami komoly bevételkiesést okozott a termelőknek, ám idén a felvásárlási szerződéseket már 50 ezer forint körüli áron kezdték megkötni. Az elnök azt javasolja, hogy a termelőknek a várható termés 10–20 százalékát érdemes előzetesen lekötni, míg a további árat a minőség és a betakarított mennyiség később dönti majd el. A GOSZ elnöke hozzáfűzte, hogy csakúgy, mint a korábbi években, az idén is egymillió hektáron termelnek gabonafélét, míg a kukorica vetésterülete 1–1,2 millió hektár között lesz. A várható termést befolyásolja, lesz-e aszály, amitől tartanak. Eddig ugyanis 100 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről, de van olyan országrész is, ahol már 200 milliméternyiről beszélnek a termelők.

Vajda Péter üdvözölte a GOSZ azon döntését, hogy a szabolcsi üzemünkben tartják elnökségi ülésüket. „A szövetség egy valóban működő szervezet, amely tevékenyen támogatja a termelőket, márpedig nekik égetően fontos, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a legújabb technológiai lehetőségekről. Erre még nagyobb szükség van a mostanában tapasztalt és előre jelzett, szélsőséges időjárási körülmények és állandóan változó piaci viszonyok között” – mondta Vajda Péter. Az ügyvezető szerint ahhoz, hogy az agrárágazat hosszú távon gazdaságosan működhessen, stabil jövedelmet és biztos megélhetést biztosítson a termelőknek és az itt dolgozóknak, rendbe kell hoznunk a hosszú évek alatt tönkretett termőtalajokat. „A mind minőségét, mind mennyiségét tekintve kiváló terméshez nélkülözhetetlen a talajok egészséges biológiai állapota. A talaj egyaránt alapja a földi életnek és a mezőgazdaságnak. A fenntartható mezőgazdaság éppen ezért csakis talajközpontú lehet – erről szólt ez a nap” – fejezte be Vajda Péter.