A gyorsabb, intenzívebb korai kezdeti fejlődésnek köszönhetően a Pioneer Prémium Ajánlatban szereplő hibridek erősebb gyökérzetet fejlesztettek és így a szemkitelítődés idején fellépő stresszt jobban átvészelték, elérték a talaj mélyebb rétegeiben lévő nedvességet.

A magyar kukoricatermesztők számára az egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – kihívás a vegetációs időszak érzékeny szakaszaiban jelentkező aszály. A védekezés e komoly veszély ellen nagyon nehéz. Egyik jól bevált gyakorlat a korai vetés, amely segítségével elkerülheti a növény, hogy nagyon érzékeny vegetációs fázisba szembesüljön az aszállyal.

Miért is fontos, hogy elkerüljük a virágzás idején fellépő aszályt és hőstresszt?

Az általunk javasolt előrehozott vetés esetén a növények még hasznosították a nagyobb mennyiségben lehullott téli-tavaszi csapadékot.

A kukorica korábban virágzott, így a nyár eleji esőzések átsegítették a hibrideket a termést leginkább befolyásoló kritikus megtermékenyülési perióduson.

A legnagyobb terméskiesést ugyanis ebben az időszakban mérhetjük, akár 250-300 kg/ha/nap.

A hiányosan megtermékenyült csövek már behatárolják a várható hozamot.

 

További előnyök a korai vetés esetén:

Az erősebb, jobban fejlett kukorica gyökérzete is jobban kifejlődött és így a szemkitelítődés idején fellépő hő- és aszálystressz sem okozott akkora problémát. Az erősebb gyökérzet hasznosította a talaj mélyebb rétegeiben található nedvességet és tápanyagokat, így a termést meghatározó hektolitersúly magasabb e hibridek esetében.

A korábban elvetett kukorica alacsonyabb szemnedvességgel takarítható be. Ez különösen a hosszabb tenyészidejű hibridek esetében akár 4-5% vízelőnyt is jelenthet. A gyorsabb vízleadást segíti, hogy még relatív magasabb a napi átlaghőmérséklet a fiziológiai érettség elérését követően.

Növényvédelmi szempontból is előny a korai vetés és a jó korai fejlődési erélyű hibrid választása. Hamarabb megtörténik a talajtakarás, így kisebb a gyomosodás esélye.

Természetesen a korai vetésnek is megvan a veszélye, a hideg talajokban lassabb a csírázás megindulása. Ennek elkerüléséhez nyújt jelentős segítséget a Pioneer Prémium Ajánlat, amely segítségével kockázat nélkül lehet korán vetni. Az ajánlat részletei:


Kiváló korai fejlődési erély

Ajánlatunkban  - gondos válogatás után - a legerősebb csírázóképességgel  és a legjobb korai fejlődési eréllyel rendelkező hibrideket választjuk ki. A következő szezontól már az új hibridek közül is választhatnak a termelők, a Pioneer Prémium Ajánlatban: (Új) P9241, (Új) P9721, PR37N01, P0105.


Válogatott prémium vetőmag minőség

A Pioneer Prémium Ajánlatot a legjobb minőségű vetőmag tételekből állítjuk össze. Az itt kiválasztott anyagok  minimum 95 százalékos melegcsírával rendelkeznek, s ami még ennél is fontosabb, hogy a kedvezőtlen hideg körülmények között is ezek a tételek csíráznak a legjobban.

A hidegtűrő-képességet egy szigorú belső szelekciós rendszer segítségével teszteljük, melynek neve Pioneer Stressz Teszt röviden PST. A válogatott vetőmag minőségnek köszönhetően a kukorica kelése egyöntetű. A gyengébb csirázóképességből eredő elmaradt, fejletlenebb egyedeket nem találunk a Pioneer Prémium Ajánlattal elvetett területeken. Ez azért fontos, mert amelyik kukorica később kel, akár csak egy-két nappal, már nem tudja a többi, erősebb egyedet utolérni.

A gyengébb növények többnyire meddők maradnak, és így az általunk javasolt optimális tőszám látszatra megvan, de valójában elmaradunk a hektáronként elvárható csőszámtól, ami már termésveszteséget jelent.


A kísérleti eredmények alapján tehát a 2013-as évben a Pioneer Prémium Ajánlattal hektáronként közel 16.000 forintos nyereségtöbbletet lehetett elérni!


A Pioneer Prémium vetőmagokkal a korai vetés megkezdhető amennyiben:

- A talajhőmérséklete a vetés mélységében (5-6 cm) legalább a 8 Celsius fokot elérte.
- Az időjárás előrejelzés tekintetében nem várható jelentős lehűlés. Ha az elkövetkező napokban kedvezőtlen események várhatóak (havazás, hideg, nagy mennyiségű csapadékkal) inkább várjunk a vetéssel. Március közepétől agrometeorológiai előrejelzéssel igyekszünk segíteni a vetést érintő döntésekben, a korábbi évekhez hasonlóan hetente kétszer fogjuk küldeni e-mail-ben a prognózist.

A korai vetés esetén arra legmegfelelőbb táblát válasszuk ki. Ilyen területek jó vízgazdálkodással, könnyű szerkezettel rendelkeznek, amely elősegíti a talaj felmelegedését. A kötött, nehezen felmelegedő, vízzel telített és vízállásra hajlamos talajok nem alkalmasak a korai vetésre! Természetesen célszerű figyelembe venni a terület „előéletét” (előfordult-e már az adott táblában korainak mondható vetés és az mennyire volt sikeres).

A partner kérésére a Pioneer területi agronómusa segít a vetés időpontjának meghatározásban, a következő adatok pontos értelmezésével:

- A hibridek hidegtűrése, csírázóképessége és korai fejlődési erélye.
- Talajhőmérséklet előrejelzése.
- A vetést követő napok időjárás előrejelzése.

A gyors, robbanásszerű kelésének másik feltétele a talajok jó fizikai állapota. Egy tömörödött talaj a gyökérzet fejlődésének komoly akadályt jelent. Ennek eredménye, hogy egy esetleges későbbi aszályos periódus jobban megviseli a növényt. A kedvező talaj biztosítása a gazda feladata.

Pákozdi István, termékmenedzser

Kérjük, látogasson el weboldalunkra, az alábbi linkre kattintva!

www.pioneer.com/hungary