Az időjárás változatlanul száraz és meleg, így ez határozza meg a növényeink egészségi állapotát. A szárazság egyetlen pozitivitása, hogy a gombás betegségek terjedését gátolja, persze kivételek mindig akadnak, úgymint a szőlő lisztharmata, ami még mindig terjed az arra érzékeny fajtákon. Ugyanakkor számos szárazságkedvelő kártevő akad, ami szép számmal van jelen, szaporodik és károsít.

A héten mérséklődött a hőmérséklet, és a hétvége is hasonlóan fog telni. Kisebb mennyiségű csapadékra is van kilátás, ami sajnos továbbra is kevés a „sivatagias" állapotok megszűnéséhez.

Almásokban továbbra is rajzik az almamoly

Az alma gyümölcse már elérte a 90%-os méretet, és szépen színesedik. A varasodás (Venturia inequalis) és a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) terjedéséhez nincsenek meg a feltételek, így e tekintetben a helyzet változatlan. Az almamoly (Cydia pomonella) folyamatosan rajzik, és a lárvájának kártétele továbbra is emelkedik. Az érő gyümölcs védelmére még mindig szükséges lehet a kezelés.

Az őszibarack és a szilva még veszélyben van

A csonthéjasok csoportjában egyre fogynak a még be nem takarított gyümölcsök. Még az őszibarack és a szilva, ami ki van téve a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) és a szilvamoly (Grapholita funebrana) kártételének. A szilvamoly az érőfélben levő gyümölcsöt, a keleti gyümölcsmoly mind a gyümölcsöt, mind a hajtásvégeket károsítja. A védekezésnél fokozott figyelemmel kell lennünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betarthatóságára.

szilva

Szedik már a szilvát is, de egyre több a szilvamollyal fertőzött gyümölcs – fotó: Lepres Luca

Ügyelnünk kell a lombfertőző betegségekre, mint a sztigminás levéllyukacsosodás (Stigmina carpophyla). A szárazság miatt ez sem ért el olyan erős fertőzöttséget, mint tavaly, de jelen van az ültetvényekben és terjed. A letermett fák esetében a lombfertőtlenítés időszerű, mint ahogy a blumeriellás levélfoltosság (Blumeriella japii) terjedése okán is.

Még mindig fontos a védekezés a dióburok-fúrólégy ellen

Még mindig rajzik a nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa), és a tojásrakás folyamatos, ráadásul a nyüvek már a gyümölcs húsos burkát fogyasztják. Az elhúzódó rajzás miatt érdemes védekezni a kártevő ellen, így csökkenthető a tetemes kár.

Még a szőlő sincs biztonságban

A korai szőlőfajták szürete megkezdődött. A gombás betegségek közül idén a nyertes egyértelműen a lisztharmat (Uncinula necator), hiszen még az extrém csapadék és nedvességhiány ellenére is képes volt közepes vagy erős fertőzöttséget elérni némely fajtákon. A többi betegség ugyan megjelent, de komolyabb fertőzést nem tudott elérni. Jelenleg azokon a területeken, ahol több eső érkezett, a peronoszpóra (Plasmopara viticola) tüneteit figyelhetjük meg elszórtan a friss vitorlaleveleken.

foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) az áfonyát, szedret, bodzát támadja, de a szőlő sincs biztonságban. Megjelenése sárga ragacsos lappal és almaborecettel kiegészített csapdák kihelyezésével nyomon követhető. Kártételét az időben elvégzett betakarítással megelőzhetjük. A védekezésnél a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idővel használható készítmények közül választhatunk, például a piretroidok csoportjából.

növény

A zöld vándorpoloska imágója paradicsomon szívogat – fotó: Lepres Luca

A poloskainvázió egyre csak fokozódik, károsításuk leginkább a gyümölcsök és zöldségek minőségére és küllemére van hatással. Mint tudjuk, az ázsiai márványos poloska (Halyomorpha halys) és a zöld vándorpoloska (Nezara viridula) rendkívül polifág kártevő és igen szapora, ezért résen kell lennünk a védekezést illetően.

Nemcsak a poloskák okoznak egyre több gondot a kiskertekben, hanem a földibolhák (Phyllotreta sp.) is. Az ilyenkor tömeges földibolha-invázió elsősorban a kertészeti növénykultúrákon talál kedvező életfeltételeket, de néhány dísznövényen is tömeges a fellépésük.

növény

A földibolhák a csemegekukoricát is kedvelik – fotó: Lepres Luca

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.