Több mint háromszáz gazdálkodó ismerhette meg a Syngenta szántóföldi hibridjeit és hatékony növényvédelmi megoldásait Dalmandon, a Szer-show rendezvénysorozat harmadik állomásán. A növényvédő szerek területén piacvezetőként működő cég arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyre jellemzőbb extrém időjárási körülmények miatt a jövő a nagy termőképességű, a környezeti stresszt jobban toleráló növényfajtáké. A Syngenta ebben nyújt segítséget a gazdáknak, a vetéstől a betakarításig.

A Syngenta által indított ContivoTM programnak köszönhetően – melynek keretében vállalatfejlesztési, üzletfejlesztési tanácsokat adnak a gazdáknak a Syngenta szakemberei – már csaknem 400 termelő összesen 400 ezer hektáron veszi igénybe a cég szolgáltatásait, és kamatoztatja tanácsadóik szaktudását. Heicz Péter üzletfejlesztési vezető elmondta, ez a magyarországi vetésterület 10 százalékát teszi ki.

Syngenta

Több mint 300 gazdálkodó vett részt az eseményen – fotó: Buza Virág

"Partnereink számára elérhető üzemi működést segítő (ügyviteli, finanszírozási, biztosítási, tőzsdei, pályázati, farmmenedzsment) modulok mellé ettől az évtől precíziós gazdálkodást segítő szolgáltatást építettünk be a kínálatba. Szaktanácsadóink pedig ahhoz segítik hozzá partnereinket, hogy évről évre magasabb jövedelmezőséget és hatékonyabb működést érjenek el, miközben megóvják a rendelkezésre álló természeti erőforrásokat" – tette hozzá a szakember.

A Syngenta az idei Szer-show-kon rendhagyó módon, tenyészedényekbe helyezett gyomvetéseken mutatta be a különböző készítményeket a kukorica legfontosabb gyomnövényeivel szemben, így szemléltetve a különböző hatóanyagok eltérő hatásmechanizmusát. A Lumax korai posztemergensen kijuttatva a legtöbb esetben akár a betakarításig tartó gyommentes állapotot képes biztosítani. A Calaris Pro a jelenleg forgalomban lévő kukorica gyomirtó készítmények közül az egyik leggyorsabb és leglátványosabb hatást képes kifejteni, így tűzoltásszerű beavatkozást is lehetővé tesz a gyomnövények ellen. A Pronik Plus azokra a területekre ajánlott, ahol a magról kelő gyomok mellett az évelő egy- és kétszikű gyomnövények is problémát jelentenek.

Syngenta

A Falado búzafajta kiváló terméseredménye mellett malmi minőséget produkál – fotó: Buza Virág

A Szer-show-k vendégei a vállalat szántóföldi újdonságaival is megismerkedtek. Itt találkoztak először a Syngenta két új hibridárpájával, a Tektoo-val és a Zoo-val. Korbuly Bence kampánymenedzser elmondta: a már piacon elérhető Jallon hibridárpával a technológia betartása mellett akár plusz 2 tonna hektáronkénti terméstöbblet realizálható. Búzafajtáik közül nagy siker a Falado, amely nemcsak kiváló terméseredményeivel hívta fel magára a figyelmet, hanem malmi vagy akár javító minőségére is büszkék. A Falado tavaly az IKR Agrár Kft. kísérleteikben abszolút első helyezést ért 9,26 tonna hektáronkénti eredményével. Három ígéretes új fajtájuk, a Gabrio, a Dallara és a Syllon esetében pedig adaptációs kísérleteket folytatnak.

Az elmúlt évek egyik sikernövénye a repce. Magyarországon Romániához és Lengyelországhoz hasonlóan emelkedett a termőterület, idén már 281 ezer hektárról takaríthatják be hamarosan a terményt. A repce területén a Syngenta folyamatosan bővíti a SafeCrossTM hibridizációs programjában nemesített, kiváló termőképességű, magas olajtartalmú hibridjeit. Ácsné Szekeres Dóra kampánymenedzsertől a gazdák megtudhatták, már kitűnő betegség-ellenállósággal és rekordterméssel kecsegtető ogura típusú repcék is jelen vannak a Syngenta őszi káposztarepce kínálatában.

Schipp Márton kampánymenedzser arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb szántóföldi kultúra, a kukorica érzi meg talán leginkább a szélsőségeket. Idén nagy területeken jelent ismét gondot az évelő mezei acat felszaporodása. A problémát tovább fokozza, hogy ez a gyomnövény sok esetben a kukorica kelésével egyidejűleg jelenik meg a területeken. Ilyen esetekben kiemelten fontos a megfelelő, szelektív, ugyanakkor hatékony készítmény megválasztása. Megfigyelhető, hogy az egy hatóanyagú gyomirtó készítmények egyoldalú használatának következtében az elmúlt években több gyomnövény szelektálódik ki.

Syngenta

Idén komoly gondot okozott a mezei acat, ilyenkor fontos a megfelelő, szelektív és hatékony készítmény megválasztása – fotó: Buza Virág

A Syngenta szerint a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen, hogy a technológiájukat a megváltozott időjárási körülményekhez igazítsák. A Quilt Xcel számos élettani hatással rendelkezik, így a kukorica könnyebben képes megbirkózni a kedvezőtlen körülményekkel, így szárazabb években is jobb kondícióval és terméstöbblettel hálálja meg használatát. A Syngenta kukoricavetőmag-kínálatának új generációját, hat szemes és két siló hibrid képviseli, amely a jövő évtől további két új hibriddel bővül. Ezeket a hibrideket ősszel mutatják be a termelőknek.

Az elmúlt három év napraforgó termesztése igen eredményes volt Magyarországon, tavaly az ágazat történeték új rekordját könyvelhette el, 1,8 millió tonnás termésmennyiség mellett elért 3 tonnás hektáronkénti termésátlag világrekord és az idei kilátások is biztatóak. A Syngenta büszke arra, hogy piacvezető napraforgó kínálatuk döntően járult hozzá ahhoz, hogy rekordmennyiséget takaríthassanak be a magyar gazdák. A vállalat napraforgó portfóliójában összesen 13 hibridet kínál.

napraforgó

A Syngenta napraforgói nagyban hozzájárultak a tavalyi rekordterméshez – fotó: Buza Virág

"Abba a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a főbb szántóföldi kultúrákban (kukorica, kalászosok, őszi kalászosok, napraforgó és repce) a vetőmagtól kezdve a teljes növényvédelmi palettával rendelkezünk. Célunk, hogy a termelőknek a teljes technológiánkat bemutassuk" – nyilatkozta az Agroinformnak Vajda Beáta.

A Syngenta marketingvezetője elmondta, azt szeretnék elérni, hogy szakmai felkészültségükkel, technikai és innovációs vívmányaikkal segítség a gazdákat abban, hogy a maximumot hozhassák ki növényeikből. Mint fogalmazott, az extrém időjárási körülmények miatt stressztűrő növénykultúrákra van szükség, és a Syngenta ebben próbál segíteni a termelőknek.

"Azért szervezzük ezeket a találkozókat, hogy a bemutassuk a termelőknek a termelésüket jelentős mértékben megkönnyítő technológiákat. A Syngenta elkötelezett abban, hogy nyugat-európai szinten termesszünk, hiszen csak így lehetünk versenyképesek. Az a tény, hogy hazánknak nincs tengere, jelentősen megnöveli a szállítási költségeket, ezért szükséges, hogy a magyar gazdák költséghatékonyan és profitábilisan termeljenek" – tette hozzá Vajda Beáta.