A korai posztemergens gyomirtás a már kint lévő gyomokat kiválóan írtja, ugyanakkor hosszú tartamhatással rendelkezik. Mivel a már kikelt gyomok ellen hatékony és tartamhatással rendelkezik, ezért szélesebb hatásspektrummal bír, mint a preemergens gyomirtás. A gyomkonkurenciát a lehető leghamarabb kiiktatjuk, így a korai gyomosodás által okozott termésveszteség elhanyagolható. A készítmények kockázata a kultúrnövényre lényegesen alacsonyabb, mint a posztemergens készítményeké.

A technológia elterjedése azonban előhozott néhány olyan problémát, amellyel korábban nem voltunk tisztában. Az időzítés nagyobb szakmai és gépészeti felkészültséget igényel, mivel egy ‚szűkebb időablak” áll a rendelkezésünkre a kezelésre.

A gyomok optimális fejlettsége a szik-2 levél, míg a kukorica fejlettsége is korlátozva van egyes esetekben (3 levél). Bizonyos fejlettebb gyomok esetén a hatékonyság csökken. Szárazabb évjáratok után komoly utónövény problémák merülhetnek fel, pl. napraforgó 2012-ben. Nagyon fontos probléma, hogy a jelenleg népszerű korai posztemergens készítmények
nem adnak megfelelő hatékonyságot az évelő gyomokkal erősen fertőzött területeken.
A technológia sikere várhatóan folytatódni fog a következő években is. A fenti problémákat hivatottak kiküszöbölni a Python technológiai csomagok, a Python Optima és 2014-től a Python Duplo.

Mindkét készítmény kijuttatható a kukorica 6 leveles állapotáig, ami az időzítés nagy rugalmasságát biztosítja.

A gyomnövények fejlettsége sem korlátozza túlságosan a technológiát, mivel akár a 6-8 leveles kétszikű gyomok ellen is jók a tapasztalatok. A magról kelő egyszikűek közül a kakaslábfű 5 levélig, a muharfajok, a magról kelő fenyércirok és a pirókujjas muhar 3 leveles korig érzékeny. A köles fajokat szik-1 leveles állapotban írtják. Rendkívül széles hatásspektrummal rendelkeznek, amivel egyedülállóak a korai posztemergens piacon.

A Python Duplo-t költséghatékony megoldásként olyan területekre ajánljuk  önmagában, ahol a magról kelő gyomok okozzák a legnagyobb problémát a kukoricában. Az évelő fenyércirokkal fertőzött helyeken -a gyomok fejlettségét figyelembe véve -, javasolt 40-45 gramm nikoszulfuron kombinációban történő kijutattása.

Azokon a területeken, ahol nemcsak a magról kelő gyomok, hanem az évelő kétszikű gyomok is megjelnnek, prémium megoldásként a Python Optima-t javasoljuk.

További részletek: www.dowagro.hu