Szenzorok követik a vízminőséget is, ami még nagyobb jelentőséget kap áradások vagy más természeti katasztrófák után, amikor az ivóvízbázisokba szennyvíz vagy vegyszerek juthatnak.

A víz-infrastruktúrába épített IoT-érzékelők követik a helyi időjárás-előrejelzéseket és ellenőrzik a csatornarendszer működését. A szenzorok a vezetékrendszerben is helyet kaphatnak. Figyelmeztethetnek az esetleges szivárgásokra vagy akár el is zárhatják a vizet, hogy ezzel megakadályozzák a csőtörést vagy más károkat. Mindez természetesen a rezsiszámlákban is pozitív előjellel jelenik meg.

öntözés

A szenzorok a talaj nedvességtartalmát, a víz minőségét és a csatornarendszer működését is ellenőrizhetik – fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hatósága (United States Environmental Protection Agency) szerint a mezőgazdaságban, kertekben öntözésre használt víz mennyiségének akár a fele is kárba vész a nem hatékony locsolási módszerek miatt. Intelligens öntözőrendszerekkel viszont az így elpazarolt víz akár 70 százaléka megspórolható – állítja a Colorado állambeli tájépítészek szövetsége.

A német Sensus vízszolgáltató adatai szerint pedig az USA-ban a víz majdnem 30 százaléka elfolyik vagy túlfolyik a tárolókból. Ezt a mennyiséget az IoT használata mintegy ötödével csökkentené.