A repce tavaszi növényvédelmében meghatározó tényező, hogy 2014 őszén már rovarölőszeres csávázás nélkül lettek elvetve a repcemagok, ezért különösen körültekintően kell kezelni a rovarok elleni védekezést. A kártevők betelepülése a repcetáblába kihelyezett sárga tállal jól ellenőrizhető.

A sárga tál megfelelő kihelyezése segít az előrejelzésben.

Fontos, hogy a sárga tál állítható magasságú legyen és mindig a növényállomány felett helyezkedjen el. A sárga tálba vizet, valamilyen felületaktív anyagot (pl. mosószert) és fagyás ellen sót rakjunk, hogy a csapdába esett kártevők ne szabaduljanak. A sárga tálat minden nap ugyanabban az időpontban kell ellenőrizni. Ha a sárga tálban megjelennek az első imágók, a védekezést egy héten belül meg kell kezdeni, mert ezek a kártevők később már helyrehozhatatlan károkat okoznak. Korai tőlevélrózsás állapotban, már 6-8 foknál megjelennek a nagy repceormányos és a szárormányos áttelelt imágói és megkezdik károsításukat.

Balra a nagy repceormányos, jobbra a repceszár-ormányos korán megalapozzák a kártételüket.

Amennyiben hűvösebbre fordul az idő, ezek a kártevők elbújnak a talajrögök, levelek alá, megnehezítve az ellenük való eredményes védekezést. Ezért fontos, hogy olyan rovarölőszert használjunk, mint a Rapid Turbo, mely gázosodó tulajdonságának köszönhetően a rejtőzködő életmódú rovarok ellen is hatásos védelmet nyújt. A Cheminova Magyarország Kft. praktikus megoldást kínál Önnek a Rapid Turbo folyékony rovarölőszer kombinációval. A Rapid Turbo (2 liter Rapid CS + 20 liter Cyren EC) két jól ismert készítmény, a Rapid CS és a Cyren EC kombinációjából jött létre. A két készítmény együttes használata 33 ha repce kezelésére elegendő. A Rapid CS hatóanyaga a gamma-cihalotrin, mely egyedülálló módon 98%-ban tartalmazza a rovarok ellen hatékony izomer-molekulát. A mikrokapszulába rejtett hatóanyag fokozatosan szabadul fel, ezáltal a hagyományos piretroidokhoz képest plusz 3-4 nap tartamhatást biztosít. A Cyren EC hatóanyaga a klórpirifosz-etil, melynek köszönhetően a Cyren EC a rovarölő szerek között az egyik legmarkánsabb hatásmóddal rendelkező készítmény. A Cyren EC kontakt, gyomor- és légzésméreg. Nagyon jól gázosodik és ennek köszönhetően olyan helyekre is eljut, ahová a kontakt rovarölő szerek nem. A két készítmény együttes használatának hatékonyságát hatósági kísérletek is bizonyították.

Rapid Turbo hatékonysági vizsgálat
(Szekszárd, Tolna megyei MGSZH-NTI, 2012.)

A Rapid Turbo a gyári kombinációkkal szemben rugalmas felhasználást tesz lehetővé. A virtuális csomagolásban található Rapid CS és Cyren EC készítmények együtt csökkentett dózissal (Rapid CS 0,06 l/ha + Cyren EC 0,6 l/ha) és külön-külön (Rapid CS 0,08 l/ha;  Cyren EC 1 l/ha) is felhasználhatóak a repce tavaszi növényvédelmében, alkalmazkodva az időjárási és a technológiai körülményekhez. A legfontosabb tényező, mely a repce rovarkártevőinek a károsítási dinamikáját befolyásolja tavasszal, a hőmérséklet. Ebből a szemszögből adunk néhány ötletet, hogy költséghatékonyan tudja felhasználni a Rapid Turbo virtuális csomagunkat.

Ha tavasszal, a repce korai tőlevélrózsás állapotában a hőmérséklet gyorsan emelkedik és a kártevők gyors felszaporodására számítunk, akkor a Rapid Turbo virtuális csomagot  teljes egészében kell felhasználni a Rapid CS 0,06 l/ha + Cyren EC 0,6 l/ha dózisával, mely így 33 ha-ra lesz elegendő. Fontos, hogy a Cyren EC repcében csak rejtett bimbós állapotig használható fel!

Amennyiben tavasszal a hűvös időjárás a jellemző, az ormányos bogarak intenzitása kicsi és a rögök, levelek alatt megbújva várják a felmelegedést. Ilyenkor a Rapid Turbo virtuális csomagból először a Cyren EC-t kell felhasználni 1 l/ha dózisban. Ebben az esetben a csomagban lévő Cyren EC 20 ha-ra lesz elegendő. A Cyren EC jól gázosodik, így a megbúvó kártevőket is képes lesz elpusztítani, melyek egy gyors felmelegedés esetén nagy kárt tudnak okozni a repcében. Később a hőmérséklet emelkedésével megjelenik a többi kártevő is és ilyenkor kell alkalmazni a Rapid CS 0,08 l/ha-os dózisát, mely mikrokapszulázott formulációjának köszönhetően virágzásig biztosítja a kártevő mentességet a repcében. Fontos, hogy virágzáskor a Rapid CS csak méhkímélő technológiával alkalmazható!

A Rapid Turbo jól kombinálható regulátorokkal (Riza 250EW), növénykondícionálókkal (Amalgerol, Repce Kondi Pack, Speedy Max, Plantafosz Universal) és lombtrágyákkal (Kén-S Bór Plusz) is.

A repce gyors tavaszi fejlődése előfeltétele az egyenletes virágzásnak és később a megfelelő termés képződésének. Fontos, hogy ezt a gyors fejlődést könnyen felvehető tápelemekkel biztosítsuk úgy, hogy közben elágazódásra ösztönözzük a repcét, mivel a termésének a 80%-át ezen elágazódásokon képzi. A csapadékos időjárás miatt az őszi vetésű növényeken sok helyen belvíz alakult ki. A vízzel telített talajokon a repce legyengült és kórokozók támadhatták meg, mint például a fóma (5. ábra), mely komoly gazdasági károkat okozhaz, ha nem kezeljük időben.

A tél végére legyengült repce megfelelő törődést igényel.

Ha időben észleljük, még kezelhető a fóma.

A levegőtlen talajokban a mikrobiális élet is lelassult, így a tápanyagok hozzáférhetősége is lecsökkent. A Cheminova Magyarország Kft. talaj- és növénykondicionáló készítményének az Amalgerolnak a használatával a talaj mikrobiális tevékenysége fellendíthető és ezáltal a növény könnyebben hozzájut az így feltáródó tápelemekhez. A kórokozók elleni védelemre kiváló megoldást nyújt a tebukonazol hatóanyagú Riza 250EW készítmény, mely a gombaölő tulajdonságán túl a repcében reguláló hatással is rendelkezik, biztosítva a repce megfelelő elágazódását. Az Amalgerol és a Riza 250 EW együtt csomagban is kedvezményesen (-10%) beszerezhető a már jól ismert Repce Kondi Pack néven.

 

A Repce Kondi Pack dózistól függően 5-8 ha repce kezelésére elegendő.

A Riza 250 EW és Amalgerol kombinációjának (Repce Kondi Pack) őszi kijuttatását követően a tavaszi időszakban történő alkalmazása a becőtömeg kialakulásában játszik fontos szerepet. Az ábrán láthatjuk, hogy a tavasszal is történő kezelés 4, %-kal emelte a növényenként becőprodukciót. Ez óriási szám egy hektárra vetítve! Nagyon jól látható, hogy az önmagában tavasszal kijuttatott Riza 250 EW is nagy jelentőséggel bír az oldalhajtások képződésében, de Amalgerollal kombinálva az oldalhajtás és ezáltal a becőtömeg kialakulása nagymértékben fokozható (+ 3,9%).

A Riza+Amalgerol (Repce Kondi Pack) kezelés hatása a növényenkénti becőszám alakulására.
(Fejér Megyei Kormányhivatal, Velence, 2008)

A Riza+Amalgerol (Repce Kondi Pack) kezelés hatására több a repce oldalelágazása, emiatt a növényenkénti becőszáma. A növények sokkal erőteljesebbek.
(Veszprém megye, 2006.04.26.)

A repce tápanyag-utánpótlásának és kondicionálásának másik lehetősége a Plantafosz növénykondicionáló termékcsalád (Plantafosz Réz, Plantafosz Universal), alkalmazása. Levélen keresztül a jelentős mennyiségű foszfor és kálium mellett, számos elengedhetetlenül szükséges mikroelem (Cu, B, Co, Mn, Mo, Zn, Fe) pótlása is megoldódik. Ezen felül kiemelt tulajdonságuk, hogy a bennük rejlő foszfor foszfonát formában található, mely foszfor vegyület élettani hatásának köszönhetően ellenállóbbá teszi a növényünket a tenyészidőszak alatt fellépő kórokozókkal szemben. Ezen tulajdonságának egyike a sejtfalak megvastagodásában rejlik, melynek köszönhetően plusz hatása, hogy enyhe regulátorként is viselkedik. Természetesen, ha regulátorozás szükséges, akkor önmagában kevés erre a célra, viszont a Riza 250 EW-vel kombinációban tökéletes párost alkotnak a repcében.

Felhasználása tavasszal tőlevélrózsás állapotban Plantafosz Réz vagy Plantafosz Universal 3 l/ha+ Riza 250EW 0,6-1 l/ha.

A Plantafosz Universal és a Riza 250 EW kombinációja tápanyag-utánpótlás és növényvédelem egymenetben.

Idén az enyhe téli időjárásnak köszönhetően a repcében már korán elindulhat a termésdifferenciálódás időszaka, ezért fontos, hogy ilyenkor könnyen felvehető tápelemekhez jusson a növényünk. Az őszi káposztarepce a tápanyagigényes kultúrák közé tartozik. Fajlagos tápelemigénye: N: 50-60 kg/t, P2O5: 25-35 kg/t és K2O: 60-70 kg/t. Meghatározó elemek még a repce terméseredményében a kalcium (CaO: 40-70 kg/t), a magnézium (MgO: 7-12 kg/t), a bór (B 0,25-0,3 kg/t) és a kén (SO4: 1,5-1,7 kg/t) is. A legkényesebb a repce a nitrogén egyensúlyára. Hiánya esetén a repce kisárgul és növekedése lelassul. A talajtrágyák, így a nitrogén felvételét számos tényező befolyásolja, ezért a nitrogén hatóanyag számítását úgy érdemes tervezni, hogy a tápanyag egy részét folyékony formában juttassuk ki. Fontos, hogy a nitrogént olyan folyékony formában kapja meg a növény, hogy az számára könnyen felvehető legyen, ne okozzon túlsúlyával tápelemfelvételi zavart a tápelemarányok eltolódásával és jó, ha biológiai hatással is rendelkezik a megfelelő tápanyag-hasznosulás érdekében. Ilyen készítmény a Speedy Max (20 l/ha), melynek nitrogéntartalmához fokozatosan jut a repce a különböző nitrogén-összetevőknek köszönhetően. A készítményben a nitrogén mellett megtalálható a kén és a cink is, mely a nitrogén megfelelő hasznosulását és a gyökérzet erősítését segíti elő, felkészítve a növényt a kedvezőtlen (aszályos) időszakokra. Ezen felül kiemelkedő biológiai hatását a természetben is megtalálható zeolit és alginit tartalma biztosítja.

A makro tápelemek közül a foszfor erősen befolyásolja a repce növekedését, az elsődleges elágazásokat, a magok számát, a levelek hajlásszögét. Fokozza a növények szárazságtűrését. Hiánya esetén a repce levelei sötétzöldek lesznek és az öregebb levelek szélei lilás színűek, majd fokozatosan megpirosodnak. A lombozat lilásba hajló, a szár szintén lilás és kevésbé elágazó lesz.

Foszforhiány tünete repcén.

A foszfornak fontos szerepe van a gyökérképződésben és a csúcsmerisztéma megfelelő differenciálódásában. A kalászosokhoz hasonlóan itt is fontos a megfelelő nitrogén-foszfor arány, elősegítve egymás felvételét a termésdifferenciálódás kritikus időszakában. Feltáródását nagymértékben meghatározza a talaj fizikai és biológiai állapota. Az ősszel teljes mennyiségben alaptrágyaként kiadott foszfor nagy hányada lekötődik az agyagásványok rácsaiban, ezért lombon keresztüli pótlása szükséges. A foszfor pótlására olyan magas foszfor tartalmú folyékony műtrágyát kell használni, melyben a foszfor mellett annak felvételét elősegítő tápelemek harmonikus arányban vannak jelen. Ilyen készítmény a Radistart FL (10-15 l/ha), melynek magas foszfortartalma a növények számára könnyen felvehető formában van jelen a termékben, mely elősegíti a talaj tápanyag feltáró képességéből és egyéb okokból adódó, kora tavaszi tápelem felvételi problémák kiküszöbölését.

A repce virágzását megelőző időszakban elterjedt a bór tartalmú levéltrágyák használata is a megfelelő hajtáscsúcs fejlődése, virágképződés, a termékenyülés és a mag képződése szempontjából. Fontos, hogy a bór mellett megfelelő arányban tudjon felvenni a repce ként, nitrogént és molibdént is, mely utóbbi kardinális szerepet képvisel a magképződés szempontjából. Ezen tulajdonságokat jól egyesíti a Kén-S Bór Plusz lombtrágyánk. A Kén-S Bór Plusz egy olyan különleges nitrogén műtrágya kénnel és bórral dúsítva, melyben a bór a növények számára a legkönnyebben felvehető komplex formában van jelen. Különlegessége az idei évtől, hogy a molibdénen túl (mely az anyagcserefolyamatok felgyorsításával elősegíti a kén és a nitrogén beépülését a sejtekbe, elősegítve a megfelelő magképződést) tartalmaz még plusz tápelemeket, mint a réz, a cink, a vas és a mangán, melyeknek köszönhetően még jobban kiegyenlítődnek a repce számára fontos tápelemarányok, biztosítva a megfelelő termésképzést. Dózisa: 3 l/ha

Tamasi József
Cheminova Magyarország Kft.