Sokan mondják, hogy amilyen rosszul indult a 2012-13 évi repceszezon, mostanra legalább olyan jók a kilátások. Azok a repcék, amelyek a naptár szerint lettek elvetve, "ahogy a nagykönyvben meg van írva" azok elég hamar lemorzsolódtak/kitárcsázódtak. A csapadékot megváró termelők, akik hajlamosak elhinni a repce ügyben mértékadó nemesítő házak tanácsát, miszerint a hibrid repce gyorsabban fejlődik és a későbbi vetés esetén is remekül összeszedi magát és megfelelő állapotban megy a télbe, azok nem fáztak rá a türelmes kivárásra.

Megfelelően csapadékos és viszonylag sokáig enyhe volt az ősz második fele, úgyhogy  a decemberi határszemléken a repcetáblék 2/3-a jó állapotminősítést kapott. Ez igazán ígéretes adatnak számít, nem is tudom, mikor volt ilyen legutóbb. A tél sem volt túl zord, már ami a kemény fagyokat illeti, hótakaró is volt - különösen a klasszikus repcés területeken - úgyhogy mostanra tovább javultak a repcetermesztés kilátásai. A fenti ábrát a NÉBIH Földművelésügyi Igazgatóság adatai alapján készítetem és érdekességként ajánlom a Tisztelt Repcetermesztők figyelmébe. Érdekes lehet összehasonlítani az egyes megyék múlt évi termésátlagait és a jelenlegi területnagyságokat. Meg kell említeni viszont, hogy nam csak a megyék között vanak ilyen jelentős átlagtermésbeli különbségek, hanem az egyes megyéken belül is rendkívül nagy a szórás. Ennek az az oka, hogy a repce kimondottan intenzív ápolást igénylő kultúra, akár egyetlen károsító elhanyagolása is csúnyán haza tudja vágni az allományt illetve a termésmennyiséget.

Amire érdemes fokozottan ügyelni, az az, hogy a viszonylag enyhe tél a kártevőket sem tizedelte meg sőt a múlt év tapasztalatai alapján idén is számítani kell a rovarkártevők támadására. Erősen valószínű, hogy a gombabetegségekkel is nem kevesebb, hanem több gond lesz az idén, sőt a kellően átnedvesedett földekből azok a gyommagok is kikelnek majd, amik eddig a száraz földben lapultak. Arra azért érdemes ügyelni, még mielőtt az ember nekiáll valami jó kis tavaszi repcegyomirtásnak, hogy a múlt évi gyomirtószerek közül is lappanghat még ott ez-az. Pláne akkor necces a dolog, ha nem mélyszántott földbe került elvetésre a repce - és többnyire nem oda került, meg a talaj pH ügyben mutatkozó táblaszintű heterogenitás is bezavarhat a történetbe. Abban egészen biztos vagyok, hogy sokkal jobban indul majd a tavaszi fejlődés ott, ahol BactoFil B 10 készítménnyel kezelt földbe került a repce. Legalább ilyen biztosan állítom, hogy a növényfejlődés beindulása után minél előbb kijuttatott Algafix mikrobiológiai lombtrágya a stresszhatások csökkentése és a fejlődés gyorsítása miatt növeli a termésbiztonságot és a terméskilátást.

Az Algafix optimális kijuttatásához az AGRO.bio Hungary Kft. olyan korszerű kettős sugarú TeeJet AI 3070 fúvókát ad a gazdálkodóknak, amely nem csak ebből a nagy biológiai hatékonyságú lombtrágyából hozza ki a maximumot, de kiválóan alkalmas a gombaölőszerk és a rovarölőszerek kijuttatására is, hiszen a jól definiált permezsugarak a rejtett zugokban is elérik a spórákat és az kis rovarokat.




Ezen a virágon lagalább kettővel több fénybogár éldegél a kelleténél. A kártételük természetesen nem visszafordítható.



Ez a kis elefántszerű ormányosbogár is hatalmasat tud hasítani a várható termésből. A megfelelő védekezés kulcskérdés.


Végezetül azt tanácsolom azon Kedves Tisztelt olvasóknak, akik idáig jutottak az olvasással és repcét is termesztenek, hogy ne hagyják ki az Algafix kezelés kipróbálását. Rovar- és gombaölőszer ügyben nem kell a legújabb magasan árazott termékek varázsának bedőlni, kiváló hatékonyságúak a jól bevált standard készítmények, inkább a megfelelő fúvóka választásra célszerű gondolni és pénzt fordítani.