Általánosságban úgy számolhatunk, hogy a repcemag csírázásának megindulása két napot igényel, majd a csíra naponta kb. egy centimétert növekszik. Tehát 2-3 centiméteres vetésmélységet feltételezve, ideális esetben 5 nap telik el a kelésig. A csírázás és a kelés folyamatát alapvetően befolyásolja a talajhőmérséklet, a talaj oxigéntartalma és leginkább a rendelkezésre álló talajnedvesség mennyisége. A termelőnek tehát a vetésmélység módosításával kell reagálnia a fenti tényezők megváltozására.

Szárazság esetén a talaj nedvességtartalma a korlátozó tényező, ezért ekkor érdemes a vetőmagot 1-2 centiméterrel mélyebbre, azaz 3-4 cm mélyre vetni. Túlzottan nedves talajállapot esetén az alacsony oxigénszint és a talaj lassabb felmelegedése hátráltatja a csírázást. Ilyen esetben a sekély vetés (1-2 cm) a célravezető megoldás.

Laza szerkezetű, jól feltáródó talajokon a sekélyebb talajművelés és sekélyebb vetés az előnyös. Ülepedett homoktalajokon viszont mélyebb talajmunkával és mélyebbre történő vetéssel biztosítható a csíranövény számára szükséges talajnedvesség.

Megkésett vetés esetén a tél beálltáig rendelkezésre álló hőösszeg határozza meg döntően, hogy az állomány mekkora termés elérésére lesz majd képes. Ilyenkor a fő szempont a repce gyors csírázásának elősegítése, ezért ebben az esetben célszerű a szokásosnál 1-2 centiméterrel sekélyebben vetni.

A RAPOOL hibridek vetőmagja 3–4 hektár elvetésére elegendő, 100% élő csírát tartalmazó kiszerelésben kerül forgalomba. A csírára történő vetőmag-kiszerelés egyértelmű előnyöket jelent a termelők számára a „csupán” magra történő csomagolással szemben. Például egy 92% csíraképességű hibrid tétel esetén zsákjainkba 8%-kal több, azaz 1.620.000 mag kerül.

Az előny tehát:

  • azonos ezermagtömeg esetén 8%-kal több mag a zsákban,
  • azonos vetőmagár esetén 8%-kal kedvezőbb ár,
  • vagy 8%-kal nagyobb áruérték,
  • 8%-kal nagyobb bevethető terület egy zsákból.

Blum Zoltán
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu