Éppen ezért a BASF kukorica növényvédelmi technológiájának szerves részét képezi a Retengo Plus szal végzett fungicides kezelés. Ezáltal nem csupán a kukoricát fenyegető gombabetegségek ellen nyújt hatékony védelmet, hanem kedvező élettani hatásai révén képes a növényeket ért stressz káros hatásainak tompítására. Így a Retengo Plusszal történő kezelések hatására egészségesebb, jobb termésre számíthatunk.

De hogyan is működik ez a kedvező élettani hatás a szántóföldön?

A Retengo Plus egyik hatóanyaga – a piraklostrobin – alapvetően két növényélettani folyamaton keresztül fejti ki ezt a hatást:

• egyrészt csökkenti a stressz által kiváltott káros kényszerérési folyamatokat okozó etilén képződést (1. ábra)
• másrészről pedig kedvezően hat a nitrogén felvételére és annak beépülésére a növényi sejtekbeábra

A Retengo Plus továbbá javítja a növény nitrogénfelvételét és annak beépülését a növényi sejtekbe, valamint
fokozza a növény fotoszintézisét és intenzívebb gyökérnövekedést eredményez. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint egy, a szántóföldön beállított kísérletünk eredményei. Ebben a kísérletben, egységesen elvégzett alaptrágyázást követően különböző nitrogéndózisokat juttatunk ki a kukorica-állományba sorközművelő kultivátorral, a kukorica tíz leveles állapotában. Az így beállított nitrogén műtrágyázási szinteken végeztük el a különböző növényvédelmi kezeléseket a virágzás kezdetén, hidas traktorral permetezve az állományt 1,5 l/ha Retengo Plusszal, 5,0 l/ha
kukorica lombtrágyával (20% N + 5% S + 2% Zn) és Retengo Plus és lombtrágya tankkombinációjával (2. ábra).

2. ábra A kísérletben kialakított kezelések

Kezelések

Kezeletlen

30 kg/ha N

hatóanyag fejtrágya

60 kg/ha N

hatóanyag fejtrágya

Retengo Plus

+ kukorica levéltrágya

Retengo Plus

+ kukorica

levéltrágya

Retengo Plus +

kukorica levéltrágya

+30 kg/ha N

Retengo Plus +

kukorica levéltrágya

+60 kg/ha N

Kukorica levéltrágya

Kukorica

levéltrágya

Kukorica levéltrágya

+ 30 kg/ha N

Kukorica levéltrágya

+ 60 kg/ha N

Retengo Plus

Retengo Plus

Retengo Plus

+ 30 kg/ha N

Retengo Plus

+ 60 kg/ha N

Kezeletlen

30 kg/ha N

60 kg/ha N

A kísérleti parcellákat betakarítva és a parcellák terméseredményeit kielemezve azt tapasztaltuk, hogy a levéltrágyás és a Retengo Plusszal történő kezelések önmagukban is adtak terméstöbbletet minden tápanyag szinten, de a legmagasabb terméstöbblet a Retengo Plus és levéltrágya együttes kijuttatása esetén volt a legmagasabb. Különösen markáns különbséget a legmagasabb, 60 kg/ha N fejtrágyában részesült parcellák adtak, ahol a terméstöbblet az 1,5 tonnát is megközelítette hektáronként. (3. ábra)

ábra

kukorica

Ha további információra van szüksége a cikkben megjelent növényvédő szerekre vonatkozóan, kérjük, keresse területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat, vagy látogasson el a www.agro.basf.hu weboldalra.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Hasznalat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót! A figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében, kérjük, figyelmesen olvassa el a készítmény használati útmutatóját/címkéjét.

I. forgalmazási kategóriás termék!

"Fontos megjegyezni, hogy a Retengo Plusszal történő kezelést a stressz beállta előtt kell elvégezni a növény számára felvehető tápanyagoknak nitrogénnek – kell rendelkezésre állnia, hogy a kedvező élettani hatásokon keresztül termésnövelő hatását tudja fejteni. "

Németh Balázs
fejlesztőmérnök