Tavasszal több mint 200 fajta rizst ültettek a tengerparti Csintgtao város mellett, a kelet-kínai Sandong tartományban – írja a Syngenta blog. A sóoldat-alkáli-toleráns rizs kutatási és fejlesztési központban hígított tengervizet használtak a teszteléshez, hogy kiderüljön, melyik fajta élheti túl a sós környezetet, mégpedig úgy, hogy megfelelő termést is hozzon.

A Xinhua hírügynökség tudósítása szerint a közeli Sárga-tengerből tengervizet szivattyúztak a kísérleti központba, sótartalmát 0,3 százalékra hígították, s rizsföldekre vezették, majd 0,6 százalékra emelték a sótartalmat. Négy fajta nemhogy túlélte a zord viszonyokat, hanem a becslések szerint 6,5-9,3 tonnás hektáronkénti hozamra is képesek lennének, pedig a kutatók legfeljebb 4,5 tonnás eredményre számítottak.

A kutatás onnan indult, hogy vannak vadrizsfajták, amelyek megélnek sós környezetben is, csak éppen hektárra vetített hozamuk 1,1-2,1 tonna. Az új ellenálló fajták megváltoztathatják Ázsia rizstermesztési térképét is, hiszen csak Kínában mintegy 100 millió hektárra teszik a szikesek területét.

rizs

Az új ellenálló fajták megváltoztathatják Ázsia rizstermesztési térképét is – fotó: Shutterstock

Dél-és Délkelet-Ázsia humuszos területein pedig több millió hektár technikailag alkalmas a rizstermelésre, de műveletlenül hagyják a sótartalom és egyéb talajminőségi problémák miatt.