A műtrágya árak az utóbbi időben a világpiacon hat éve nem tapasztalt magasságba emelkedtek – olvashatjuk az agrarheute.com, német nyelvű hírportálon. Ennek ellenére a piacokon többnyire áruhiány van, és ezért – a Világbank előrejelzése szerint – az árak tovább fognak kúszni fölfelé, különösen a foszfor-alapú műtrágyák esetében.

A diammonium-foszfátért, például a német mezőgazdasági termelőknek ez év márciusában az elmúlt évinél 60 százalékkal többet (tonnánként 480 eurót) kell fizetniük, de hasonló drágulás más esetekben is előfordul, és a termelők kénytelenek a magas árakat megfizetni, hogy hozzájuthassanak a nélkülözhetetlen termékekhez. A kalcium-ammónium-nitrát ára egy év alatt 43 százalékkal ment feljebb.

műtrágya

Drága mulatság a műtrágyaszórás – fotó: Agroinform.hu

Szerencséjük van azoknak a gazdáknak, akiknek az ez évre szükséges műtrágya-mennyiséget korábban sikerült beszerezniük.

Az árrobbanásnak az első számú oka az energiaköltségek drágulása, ami az egy évvel korábbi mélyponthoz viszonyítva 270 százalékos áremelkedést jelent. Ez szokatlan mértékben megemelte a műtrágyák előállítási és szállítási költségeit.

A járvány ezt a folyamatot tovább erősítette, többek között a szállítások helyenkénti és időnkénti akadozása (határzárások, illetve járatkimaradások) révén.

Hozzájárult az áremelkedéshez az erősen megnövekedett felhasználás Kína részéről, amely ugyan a foszfor műtrágyák egyik legnagyobb termelője, de a koronavírus éppen itt akadályozta leginkább a szállításokat, ami miatt több ország termelői nem kapták-, illetve nem kapják meg időben a megrendelt műtrágyákat, vagy más beszerzési források keresésére kényszerültek.

Ugyanakkor, egyes termékek árának jelentős emelkedése és a remélt magas haszon nyomán a nagy agrártermelő országok (USA, Brazília, Argentína) bizonyos szántóföldi növények vetésterületét várhatóan növelik, ami a műtrágyák további drágulását vetíti előre.