Húsháború: klímaadót vetnének ki a húsokra
Egy holland érdekképviseleti csoport adóval sújtaná a húsokat, mert azok ára nem tükrözi előállításának környezeti költségeit. A húsfeldolgozók érdekvédelmi szervezete reagált.

Van új a nap(raforgó) alatt
A napraforgó az egyik legfontosabb szántóföldi növény a magyar mezőgazdaságban. 2019-ben több mint 560.000 hektáron vetettek napraforgót hazánkban, a termésátlag európai szinten is kiemelkedő, 3 t/ha körül alakult. Merre mozdul a piac, milyen típusú napraforgó lesz magasabb áron eladható?

Augusztustól már sehol nem használható a neonikotinoidok közé tartozó imidakloprid rovarölő hatóanyag
A Bayer nem kérvényezi a neonikotinoid hatóanyagcsoportba tartozó imidakloprid rovarölő hatóanyag megújítását. Közölte, meggyőződése továbbra is az, hogy a neonikotinoidok fontos eszközei a mezőgazdasági növényvédelemnek, melyek szabályszerű használat mellett nem jelentenek elfogadhatatlan kockázatot a beporzó rovarokra nézve. Ennek ellenére tiszteletben tartja az Európai Uniós jogalkotási folyamatokat és az ezek eredményeként született döntéseket.

üvegház

A hatóanyag csak zárt termesztőberendezésekben használható fel, de augusztustól ott sem – fotó: Pixabay

Magyar robotokkal a munkaerőhiány ellen
Ha kell, permeteznek, műtrágyáznak, metszenek, de lényegében bármilyen feladattal is bízzuk meg őket, kérdés nélkül végrehajtják azt.

Megkezdte az agrártárca az új támogatási időszak tervezését
Nagy István agrárminiszter közölte a hétfői OTP Agrár Gálán, miszerint az agrártárca elkezdte a 2021 és 2027 közötti időszak támogatási rendszerét tartalmazó stratégiai terv kidolgozását, amely 2027-ig tartalmazza majd a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében Magyarországra érkező valamennyi európai uniós forrás felhasználásának keretrendszerét, irányait és jogcímeit.

Van egy tippünk vadkár ellen! A hatás látványos! – VIDEÓ!
A Doxmand Hungary Kft. fejlesztőjével arról beszélgettünk, hogy miért fontos folyamatosan megújítania a termékeit egy vadriasztógyártó cégnek.

A precíziós gazdálkodásra való átállás fokozatos, ebben a kisebb vállalkozások is részt tudnak venni
A digitális, precíziós gazdálkodásra való átállás fontosságáról beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn Veresegyházán, a PREGA Konferencia sajtótájékoztatóján.

paradicsom

A sajtóeseményt a Veresi Paradicsom Kft. üzemében tartották, hogy megmutassák, hazánkban is működnek világszínvonalú, digitális technológiát használó agrárvállalkozások.

A legújabb Pioneer napraforgó- és kukoricahibridek, valamint innovatív növényvédelmi megoldások a Corteva kínálatában
A 2020-as AGROmashEXPO-ra ellátogatott Jean Philippe Riffat, a Corteva kelet-közép-európai régió igazgatója, akivel sikerült egy rövid interjút készítenünk.

A nyugat-európai gazdák sokkal rosszabb termőterületen érnek el nagyobb hozamokat
Az Agrárközösség és a NAIK két közös rendezvényét február 10-én és 11-én, több száz gazda részvételével, telt hát előtt tartották meg Kalocsán és Hódmezővásárhelyen.

Újdonság! A következő évtizedek sikernövénye elérhető az Isterra palettáján
Ez év januárjától már nemcsak a kalászoskínálatából választhatnak a partnerek, újdonságként egy kiváló szemescirok is megtalálható az Isterra vetőmagkínálatában.

Vízelvezetés, vagy változó intenzitású öntözéstervezés? 34 éves szakmai tapasztalattal könnyen megy!
A KITE Zrt. idén is megtartotta hagyományos növényvédelmi képzését a jól megszokott helyszínen, Hévízen. Az idén 34 éves továbbképzés mellett a Precíziós gazdálkodási konferencia is megrendezésre került, immáron negyedik alkalommal. Az idei eseményen több mint százötvenen vettek részt – akik 50 témában, közel 60 előadótól hallgathatták meg az aktuális információkat.

kép

fotó: Agroinform.hu

Fejlődhet úgy a mezőgazdasági termelés, hogy közben nem tesszük tönkre a környezetet?
A magyar agrárium első „élő laboratóriumát” működtető Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) már most fel tud mutatni olyan gyakorlati eredményeket, amelyeket az EU által is előnyben részesített módszerekkel, tehát fenntartható, agroökológiai gyakorlatokat alkalmazva, helyspecifikus módon, gazdák részvételével ért el.

Figyelem! Minden termékre 10 százalék kedvezmény!
Pais Istvánnal, a Huminisz szakértőjével sikerült pár mondatot váltanunk az AGROmashEXPO-n, ahol ugyan a Huminisz idén nem készült külön standdal, de számos munkatárs így is kilátogatott a Hungexpo területére.

Az agráriumban is egyre nagyobb a digitális információk szerepe
Digitális Információ Szolgáltatás és Technológia Fejlesztés címmel tartott konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), 2020. február 12-én, Gödöllőn, a Szent István Egyetemen.

Pár nap és megnyílik a PREGA Konferencia! Itt a részletes program, közel a teltház is
Jegyek már csak nagyon korlátozott számban kaphatók a február 18-án kezdődő PREGA Konferenciára!

vetés

Minden szántóföldi szekció egy-egy munkaműveletet jár körül.

Robbanásszerű fejlődés előtt áll a világ élelmiszeripara
A hazai élelmiszerszektor nincs az élenjárók között, de még nem maradt le semmiről. Fokozottan figyelni kell az IT-alapú megoldásokra, a robotizációtól kezdve a Big Data adta lehetőségeken át a precíziós gazdálkodásig.

Visszavonták az egyik legnépszerűbb rovarölőszer-hatóanyag engedélyét
A klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagot tartalmazó készítményeket minden uniós tagállamban visszavonják február 16-ig.

A gazdák olyan keményen dolgoznak, mint az olimpikonok
A munka mennyisége nagyban meghatározza az elérni kívánt eredményeket, és nyugodtan mondhatjuk, hogy sokszor gazdálkodni legalább annyi áldozattal jár, mint felkészülni egy olimpiára.

kép

Parti András hegyikerékpáros már negyedik olimpiájára készül.

A világ legédesebb paradicsomát Magyarországon termesztik, precíziós technológiával
Hiába a digitális platform, az automatizált rendszer, a holland szakemberekkel megerősített csúcstechnológia, az élenjáróknak, a hazai viszonyokra még nem adaptált rendszereket alkalmazóknak bizony sokszor küzdeniük kell az elemekkel.

A KAP a következő költségvetési időszakban sok lényeges elemében változni fog
Átmeneti időszak lesz a jövő év az uniós agrártámogatásokban, az új közös agrárpolitika (KAP) elkészültéig a 2014-2020-as időszak szabályozása marad érvényben további egy évig – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Heti gépészeti híreinket megtaláljátok a gépészeti összefoglalónkban.