Az utóbbi években jellemzően gyors felmelegedéssel jön a tavasz, ami a talaj magas nedvességtartalmával együtt elősegítheti a gyomok tömeges korai megjelenését. Az előrejelzések alapján nagy valószínűséggel idén sem lesz ez másképpen. Az időjárási körülmények mellett a változó mezőgazdasági gyakorlat is hozzájárulhat a korai gyomosodáshoz. Egyre több gazdálkodó ismeri fel a kímélő talajművelésben rejlő előnyöket és alkalmaz emiatt a hagyományos szántáson alapuló talajműveléstő eltérő, forgatás nélküli talaj előkészítést vagy direktvetést. Időközben elindult a sávos művelés intenzív adaptálása hazai körülmények közé. Ebben az esetben a direkt vetés és a mélyebb, esetleg forgatásos művelés kombinációja kerül felhasználásra, ötvözve a direkt vetés előnyeit, a gyorsabb kezdeti fejlődést elősegítő hagyományos műveléssel. A bolygatatlan felületen tömegesen előfordulhatnak őszi kelésű gyomnövények, de zavartalanul fognak kelni a tavasziak is.
Összefoglalva számos olyan körülmény kialakulhat idén szántóföldi viszonyok mellett, amely megköveteli a gyomok vetés előtti vegyszerrel történő irtását, annak érdekében, hogy a kultúrnövények zavartalanul fejlődhessenek, illetve a terméseredményeket leginkább befolyásoló korai gyomversengés minél mérsékeltebb legyen:

  • Kímélő talajművelésben történik a növénytermesztés, amely lehet sávos, minimum művelés, vagy direkt vetés. Mind a két esetben tömegesen kelhetnek a gyomok vetés előtt a csökkentett talajművelés miatt.

  • Nedves talajfelszín akadályozza a vetőágy készítést, miközben a gyomok tömegesen kelnek.

  • Mezei acattal erősen fertőzött a terület. A kihajtott egyedeket vetőágy előkészítő mechanikus művelettel is vissza lehet vágni, de azt követően bokrosan és hamar újrahajtanak.

A ROUNDUP formulációk és ezen belül a ROUNDUP MEGA felhasználásának hagyományosan egyik gyakorlati szempontból fontos területe a vetés előtti gyomirtás, míg a vetés-utáni kelés előtti, úgy nevezett pre-poszt alkalmazás az utóbbi időben terjedt el. A pre-poszt technológia lényege, hogy a kezelés idejére a gyomok már kikeltek, míg a vetett növény csírája még a talajban van. Az időzítés kiválasztása a helyi körülményeken múlik:

Vetés előtti alkalmazás Pre-poszt időzítés

Gyomok tömegesen keltek és előrehaladott fejlettségben vannak.

Fejletlen gyomok kelés előtt, amelyek megerősödése nem valószínű vetés előtt

Bokrosodott búza árvakelés van a területen.

A talaj túl nedves vagy laza, a permetező mély nyomokat hagyna, vetési problémákat okozva.

A pre-emergensen alkalmazott készítmények nem irtanák a kikelt gyomokat.

A tavaszi időjárási körülmények gyakran kedvezőtlenek a növényvédelmi munkákhoz, ezért azokat a készítményeket célszerű kiválasztani a kezeléshez, amelyek hatását kevésbé befolyásolja az időjárás. Különleges összetételének köszönhetően ilyen a ROUNDUP MEGA a következő okok miatt:

  • Kiváló az esőállósága.

  • A harmatos gyomállomány ellen is hatékonyan alkalmazható, így nem szükséges megvárni míg a harmat teljesen felszárad. Ezáltal jelentősen megnőhet a permetező gép terület teljesítménye.

  • Száraz hűvös körülmények kevésbé befolyásolják a hatását. A jelenlegi nedves időjárási körülmények után gyorsan beköszönthet egy száraz periódus, ami beindítja a gyomok védekezési mechanizmusait.

  • Gyors felszívódásának köszönhetően a kezelés után csak rövid kell várni a talajmunkával vagy a vetéssel. Magról kelő gyomok esetében minimum 3 órát, évelők elleni védekezéskor 2-3 napot.

  • A pre-emergens felhasználásra engedélyezett készítmények széles körével kombinálható.

Direkt vetésű kukorica őszi búza elővetemény után. ROUNDUP MEGA + talajherbicid kezelést kapott vetés után, kelés előtt.

Felhasználási javaslat:
A ROUNDUP MEGA dózisát a területen uralkodó gyomnövényekhez szükséges igazítani.

Gyomok

ROUNDUP MEGA, l/ha

Gyom fejlettség

Egyévesek

1,5 – 2,0

2-4 leveles

Évelők

3,0 – 4,0

Teljes kihajtás, aktív növekedés

Vetés előtti felhasználás esetén önmagában kerül felhasználásra, míg pre-poszt időzítésben célszerű az alkalmazott talaj herbicidekkel kombinálva egy menetben kijuttatni.
A ROUNDUP MEGA keverhető a legtöbb pre-emergens felhasználásra engedélyezett készítménnyel. Széleskörű keverhetőségi vizsgálatok kerültek beállításra a főbb szántóföldi kultúrában, vetés után, kelés előtt alkalmazott gyomirtó szerekkel.  A statikus és folyamatos keverésre alapozott dinamikus vizsgálati módszerrel történt a lehetséges kombinációk vizsgálata. Az eredmények alapján minimálisra csökkenthető a keverési problémák előfordulása, ha a folyamatos mozgásban tartott permetléhez utoljára kerül hozzáadásra a ROUNDUP MEGA. A nagyobb biztonságra való törekvés érdekében üzemi felhasználás előtt keverési próba javasolt.

További információk: Kwizda.hu