A megyei Kormányhivatalok 2012. novemberi felmérése szerint az ősz folyamán 196960 hektáron történt meg a káposztarepce vetése.  Ugyancsak a Kormányhivatalok  kimutatása alapján 2013. április 5-én 195176 hektár volt a növény területe, ami minimális fagy és belvízkárra utal, mivel a két szám közötti különbség mindössze 1784 hektár.  A viszonylag enyhe tél és a száraz nyár után egészen április elejéig tartó csapadékosabb időjárás kedvező volt a repce számára.  Az áprilisi hivatalos felmérés szerint a repce állományok 56 százaléka jó, 29 százaléka közepes, míg 15 százaléka gyenge állapotú volt. Április első dekádja után a tavaszt átugorva gyors felmelegedés következett be, amelynek köszönhetően szinte az egész országban a hónap végére azonos időben, ”szinkronizálva” virágba borultak a repce táblák.  Ugyanakkor a magas hőmérséklet miatt a növény kevésbé ágazott el (1. ábra), így a talajtakaró hatása csak részben érvényesül, ami egy későbbi csapadékos periódus beköszöntével lehetőséget adhat intenzív gyomosodásra.  Amire szintén számítani lehet még, amennyiben lehűlés követné az április nyarat, az a másodvirágzás.

1. ábra. Repce tábla részlet Zala megyéből. A növény ritkásan elágazó, nem takarja a talaj.

2013. április 30.

Bármelyik probléma jelentkezzen is, a ROUNDUPŸ MEGA betakarítás előtti alkalmazásával enyhíteni lehet a negatív következményeket.  A kémiai anyagok betakarítás előtti alkalmazása hosszú múltra tekint vissza repcében, számos gyakorlati haszna miatt:

  • Hamarabb betakarítható az értékes termény, így rövidebb ideig van kitéve a nyaranta egyre gyakrabban jelentkező, súlyos pergési veszteséget okozó viharoknak, jégesőknek.
  • Táblán belüli egyenetlenül fejlett állományok azonos időben betakaríthatók. Gyomokkal fertőzött területeken a gyomok leszárításával gyorsabb lesz az aratás, csökkenthető a betakarítási szemveszteség.

A ROUNDUP MEGA hatása

A ROUNDUP MEGA alkalmazását számos előnye indokolja

  • Kíméletesen szárít, emiatt a becők az érés folyamán kevésbé hajlamosak pergésre (2-4. ábra).  Független, publikált mérési eredmények alapján 3 év átlagában 287 kg/ha volt a betakarított termés többlet a kezeletlenhez képest1.
  • Különleges összetétele biztosítja a szárazságban megvastagodott viaszos növényi felületeken történő megtapadást és áthatolást.
  • A heterogén állományokban későn képződött becők, hajtások leszárításával könnyebb, gyorsabb aratást tesz lehetővé. Emiatt, német mérések szerint, a kezelt állományokban átlagosan 3 liter gázolaj takarítható meg hektáronként.
  • Szisztemikus hatásának köszönhetően az állomány főlé nőtt magról kelő  gyomokat a repcével takart részben is szárítja (5. ábra). Az évelők esetében károsítja a földbeni szaporítóképleteket.


A ROUNDUP MEGA előnyei összehasonlítva alternatív megoldásokkal:

2. ábra. ROUNDUP MEGA 2,4 l/ha hatása 10 nappal a kezelés után. Egyenletesen száradó állomány, pusztuló gyomokkal. Pázmánd. 2005. július 14.

3. ábra. Kontakt készítménnyel  kezelt, felnyíló becőjű repce, 10 nappal a kezelés után. A betakarítás nem történhetett meg időben a csapadékos idő miatt. Hektáronként 150 kg volt a pergési veszteség (lásd grafikon). Pázmánd, 2005. július 15.

5. ábra. ROUNDUP MEGA hatása parlagfűre a kezelés után 10 nappal. A gyom sárgul, növekedése leállt, száradásának indult. Pázmánd, 2010.


A ROUNDUP MEGA alkalmazása

A ROUNDUP MEGA kijuttatása akkor ajánlott, amikor a repce magvak nedvességtartalma 30 % alá süllyedt, mivel ekkora már befejeződött a szárazanyagok és az olaj beépülése.
Vizuálisan a következő módon határozható meg a kezelés ideje:
1, Ki kell választani egy olyan táblarészt, amely reprezentatív a teljes területre nézve vagy ha ez nem lehetséges, akkor több ponton is szükséges a szemlét elvégezni. A kijelölt területről 20-20 becőt szükséges leszedni a becőszint középső harmadából.
2, Ezt követően egyenként ajánlatos megvizsgálni a becőket és amikor a 20-ból, legalább 15 esetében a mavak kétharmadának színe zöldből barnába váltott, akkor elérkezett a ROUNDUP MEGA-s állományszárítás legkorábbi ideje. Ekkor a frissen vett átlagos becőminta sárga színű, és az ujjak között karikába hajtva a varratok még nem nyílnak fel és így a repce magok nem hullanak ki belőle.
3, Az előbbi állapot elérése után, az időjárási körülmények függvényében, 3-4 napon belül ajánlatos a kezelést elvégezni.

A kezelés szántóföldi géppel végezhető. Keskeny kerekű, önjáró, hidas permetezőgépek, széles munkaszélességű permetező kerettel a legmegfelelőbbek, mivel így minimálisra csökkenthető a taposási kár.  Évelő gyomokkal fertőzött területen az engedélyezett magasabb dózis alkalmazása szükséges (6. ábra).

6. ábra. Náddal vagy más a repce fölé magasodó gyomnál a szórókeretet magasabbra ajánlatos állítani a jobb permetlé fedettség eléréséhez.

Az időjárási körülmények függvényében a kezelés után 2-3 héttel végezhető a betakarítás.
Erősen megdőlt, esetleg félbetört szárú állományban, vagy másodlagos hajtások tömeges megjelenése esetén a hatáskifejtés hosszabb időt vehet igénybe.



1Papp Z.: Pergéscsökkentési tapasztalatok repcében a KITE-nél. Agroforum. 2010. május. 36-38. oldal.