Sokak szerint talán nem is volt nehéz dolgunk a Santana 1 G bevezetése során, hiszen egy jó termék, jó időben érkezett egy olyan területre, ahol a felhasználó üzemi szakemberek már szerettek volna élni a választás lehetőségével. Most, hogy 2012-ben túl vagyunk a Santana 1 G bevezetésének harmadik évén, érdemes visszatekinteni és értékelni a történteket. Ha visszagondolunk, nem is akármilyen három év volt ez! Kezdődött egy rendkívül csapadékos, hűvös évjáratú 2010-es esztendővel, és zárult egy komoly aszályt hozó 2012-es évvel. Ezek alapján igazán nem állítható, hogy évjárati hatások szempontjából elkényeztetett volna bennünket az időjárás. Ezen túlmenően három teljes szezon már elegendő ahhoz, hogy a felhasználók megismerjék a terméket, annak előnyeit, erősségeit, de egyben esetleges hibáit, gyengeségeit is. Mindezek alapján pedig gyorsan megszületik a szakmai közvélemény „ítélete”!

Mielőtt belemennénk a részletekbe, beszéljünk általánosságban a Santana 1 G-ről, azok számára, akik esetleg még nem ismerik a terméket. A készítmény hatóanyaga klotianidin, amely a neonikotinoidok csoportjába tartozik. Hatását kontakt módon is kifejti, de a meghatározó a gyomorméregként való hatás. Többek között ennek is köszönhető, hogy a kukoricabogár lárvák elleni jó hatékonyság mellett kiemelkedő a drótférgek elleni hatása is. A hatóanyag jellemző tulajdonsága, hogy a növénybe való felszívódását követően bekerül a nedvkeringésbe, így a fiatal növények föld feletti részeibe is eljut. A készítmény jelenleg kukoricában rendelkezik felhasználási engedéllyel, 11 kg/ha dózis felhasználása mellett talajlakó kártevők – így a kukoricabogár lárvája – valamint kukoricabarkó elleni védekezésre.

Az előzőekben már szó esett a szakmai közvélemény „ítéletéről”. Lássuk tehát ennek a részleteit, ahogyan mi, itt az Arystánál érzékeljük:

 Tapasztalataink szerint a készítménnyel a kezdetektől dolgozó felhasználók egyértelműen elégedettek a termék hatékonyságával. Eleinte természetes módon érzékelhető volt némi óvatosság, különösen azokon a területeken, ahol erős a kukoricabogár fertőzés. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az óvatosság már a múlté. Mára általánosan elfogadottá vált az a megítélés, hogy a Santana 1 G kukoricabogár lárva elleni hatékonysága megegyezik a korábban használt, piretroid hatóanyagú készítményével, miközben drótféreg elleni hatékonysága a jelenleg piacon lévő termékek közül a legjobb. Tapasztalataink szerint egyre többen építenek a készítmény felszívódó hatására a fiatalkori károsítók elleni védekezés során is, gondolunk itt a kukorica barkóra és a földibolhákra.
 Az elmúlt három év során sok pozitív visszajelzést kaptunk a készítmény formulációjával, illetve kiszerelésével kapcsolatban. A granulátum fajsúlya viszonylag nagy, ami elősegíti a pontos adagolhatóságot. A Santana 1 G nem porzik, nincs kellemetlen szaga, és mindezek mellett nem higroszkópos. Feltűnő színe nagyban elősegíti a kijuttatás utólagos ellenőrzését, akár hetekkel később is. A termék kiszerelése praktikus, 11 kg-os zsákokban kerül forgalomba (1 zsák=1 ha), ami megkönnyíti a felhasználását.

 Gondolom, sokan egyetértenek velünk abban, hogy egy új terméket „meg kell tanulni”! Nem volt ez másképpen a Santana 1 G esetében sem! Nem vitás, hogy kezdetekben a legnagyobb problémát a készítmény nagy fajsúlya jelentette. Sok felhasználó nem vette figyelembe ezt a lényegi eltérést, és a korábban alkalmazott beállításokkal próbálta kijuttatni a készítményt. Ennek egyenes következménye a nem megfelelő mennyiség kijuttatása lett. Ezen a „gyermekbetegségen” mára már túljutottunk, köszönhetően részben annak is, hogy a hat leggyakrabban használt géptípusra már pontos beállítási javaslattal rendelkezünk.

A fentiekben igyekeztünk egy nagyon rövid összegzését adni a Santana 1 G talajfertőtlenítő készítmény felhasználásának első három évében tapasztaltakról. A legfontosabb tapasztalatunk azonban, hogy a jelek szerint a készítmény elfogadottsága magas szintű, felhasználása évről-évre növekszik, mára a talajfertőtlenített kukorica vetésterület csaknem felén Santana 1 G kerül felhasználásra. Cikksorozatunk további részeiben igyekszünk minden olyan – a gyakorlat szempontjából fontos – információt, illetve menet közben megszerzett tudásanyagot továbbadni, amely a termék eredményes felhasználását segíti.

A termékkel kapcsolatos gyakorlati tanácsokért forduljon bizalommal területi kollégáinkhoz:

 

Név Tel. Megye
Barkaszi Imre +36 20-9786-293 Borsod, Szabolcs
Kása Sándor +36 20-3938-285 Heves, Nógrád, Szolnok
Lengyel Kálmán +36 20-5792-699 Komárom, Győr-Észak, Veszprém
Pintye Csaba +36 20-3815-390 Bács-Kiskun, Tolna
Somos Ferenc +36 20-3656-915 Csongrád
Szalai Attila +36 20-4322-209 Baranya, Somogy
Tóth Ildikó +36 20-9824-723 Győr-Dél, Vas, Zala
Vasas László +36 20-3156-983 Békés, Hajdú
Vitéz Péter +36 20-4553-882 Fejér, Pest

 

További információk a www.arystalifescience.hu honlapon.

Somos Ferenc
Arysta Magyarország Kft.