Érdemes azonban figyelembe venni annak lehetőségét, hogy amennyiben a tervezett vetés előtt egy héttel még ki tudjuk szórni a meszező anyagot, azzal jelentős lépést tehetünk talajunk javítása érdekében, illetve az utána elvetett növény már érezni fogja a többlet kálciumot és annak pozitív hatásait.

Ezen túlmenően a szántóföldi növénytermesztésben két olyan pont maradt, ahol a savanyodó talajunk korrekcióját még el tudjuk végezni. Az egyik az őszi kalászosok állományban való kezelése, szintén erre megfelelő, szemcsés, gyorsan oldódó mésztermékkel. A másik lehetőség a késői vetések, vagy a szójatermesztéssel is foglalkozó gazdaságokban a még rendelkezésre álló tágabb időablak a vetésig. A pillangós növények esetében, ha lehet, még inkább fontos a mészpótlás, mivel a tápanyag-felvételi folyamatok jellegzetességéből adódóan más kultúráknál jobban savanyítják a talajt.

vetés

Ma a mészpótláshoz használható anyagok közül – melyeket kifejezetten a mezőgazdálkodók számára fejlesztenek ki – mondhatni testre szabottan választhatjuk ki a legmegfelelőbb megoldást, a rendelkezésre álló technológia, a meszezés tervezett időpontja, és a meszezéssel megvalósítani kívánt cél tükrében.

A Carmeuse Hungária mint a Carmeuse Group tagja, a talajok meszezésében szerzett több évtizedes, nemzetközi gyakorlatokat integráló tapasztalata alapján az elmúlt időszakban több olyan, kifejezetten Magyarországra és a környező régiókra adaptált fejlesztést hajtott végre, amely lehetővé tesz az időbeli és technológiai rugalmasságot a talajok gyakorlati mészpótlásában.

Melyek ezek a termékek?

TERRACALCO 95
Tavaszi meszezéshez a kisebb hektáronkénti dózisú, gyorsan oldatba vihető, gyors hatású, kalcium-oxid hatóanyagra épülő termék ideális. Pontosan ilyen termék a TERRACALCO 95, amely rendkívül nagy, 99% feletti kálcium-oxid tartalmú, 2-8 mm-es mérettartományra rostált mésztermék, kifejezetten röpítőtárcsás kijuttatáshoz. A termék teljes logisztikáját, kiszerelhetőségét és természetesen a szórást is ideértve tökéletesen illeszkedik a meglévő műtrágyázási technológiába.

TERRACALCO 95 FINE
Nagy tisztaságú, rendkívül gyors oldódású 0-2 mm-es mérettartományú őrölt égetett mész alapú termék. Ideális csigás adapterrel rendelkező szóró-berendezéshez, vagy szerves anyaggal keverve szervestrágya-szóróval történő kijuttatáshoz.

TERRACALCO 55 LD
Kálcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkőőrlemény, amely a szálló por drasztikus csökkentése érdekében speciális oldattal kezelt, így a röpítőtárcsás kijuttatás is megoldott a karbonát alapú, elsősorban a hosszú hatástartamú melioratív meszezést megcélzó művelethez. Tavaszi meszezésre is használható, különösen az idei, csapadékban gazdag februári időjárás után, amely a beoldódást jelentősen segíti.

Wágner József
üzletfejlesztő, Carmeuse Hungária Kft

Ha segítségre van szükségük a gyakorlati meszezéshez, a megfelelő termék kiválasztásához, keresse a Carmeuse Hungária Kft.-t bizalommal!

logó