A kalászos kultúrák gomba betegségei súlyos termésveszteséget okozhatnak egyes évjáratokban. Elsősorban a rozsda-, levélszárító-, illetve kalász betegségek jelentősége kiemelkedő, így a gombaölőszeres védekezés ma már elengedhetetlen része a kalászos gabonák magas szinten alkalmazott, okszerű termesztés-technológiájának. A Syngenta új, 2013-ban bevezetésre került gombaölő szere a SegurisŸ ennek a technológiának egyik alapkészítménye lehet.


A fungicidek fejlesztési stratégiája új irányvonalat vett az elmúlt időszakban. Az ismert triazolok és strobilurinok mellet a kórtani trendeknek megfelelően új hatóanyag csoport kifejlesztésére fektetett nagy hangsúlyt a Syngenta. A sukcinát-dehidrogenáz (SDHI) enzim gátlók hatásmechanizmusa eltér az eddig ismert fungicidektől, így kiválóan alkalmazhatóak a kórokozók rezisztencia törése ellen. A hatóanyag a kórokozók energiaellátását blokkolja.


A Syngenta izopirazam hatóanyaga ebbe a csoportba tartozik. Pirazol gyűrűjének köszönhetően a kezelt növények viaszrétegéhez szorosan kötődik, elsődleges védőbástyát képezve a felszínen, meggátolva a kórokozó növénybe jutását. A benzonorbornen gyűrű kapcsolódik a gomba lipidrétegéhez is, ezzel a „kettős kötődéssel” biztosítva a kalászos gabonák védelmét. A kontakt hatóanyagoktól eltérően, az izopirazam – bár a viaszréteghez kötődik – folyamatosan felszívódik a növény szöveteibe is, ezzel lehetővé téve, hogy a hatóanyag kedvező élettani hatásait kifejtse. Az esőállóságának és UV stabilitásának köszönhetően sokáig magas koncentrációban marad meg a növény felületén.  Hatását kiegészíti egy szisztémikus triazol amely a növény szöveteibe felszívódva a gomba ergoszterol bioszintézisét gátolja. Az epoxikonazol tehát megfelelő kuratív hatást is biztosít a készítménynek.


A Seguris széles hatásspektrumú készítmény, az összes levélbetegség ellen, így a levélszárító és rozsdabetegségekkel szemben is kiemelkedő hatékonyságú.




A készítmény a kiemelkedő hatékonysága mellett, jelentős hatással van a növény élettani folyamataira. Száraz, betegségmentes körülmények között is jelentős – akár a strobilurinokét meghaladó - zöldítő hatással rendelkezik fokozva a termést mind mennyiségi, mind a minőségi paraméterek vonatkozásában. Hatására javul a növények hő-stressz tűrése, mivel a fokozott fotoszintézis miatt csökken a levelek hőmérséklete. Vízhiányos állapotban a légzőnyílások hamarabb bezáródnak, ugyanakkor a szervesanyag termelés csak kisebb mértékben csökken, mint a kezeletlen gabonák esetében. Hatására a tenyészidőszak nem tolódik ki, csupán a levelek tovább maradnak zöldek, tovább fotoszintetizálnak, az asszimiláció folyamatos és hatékonyabb. A kezelt parcellákról jelentős terméstöbbletet takaríthatunk be.


A készítmény rugalmasan kijuttatható két-három nóduszos állapottól egészen a zászlóslevél kiterüléséig Elsősorban preventív jelleggel használjuk, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. A készítmény dózisa 0,8-1,0 l/ha, 250-300 liter permetlével kijuttatva hektáronként.


A Seguris-t elsősorban levélszárító- és rozsdabetegségek ellen ajánljuk, kalászvédelemre továbbra is a piac egyik - ha nem a legjobb – ár-érték arányával rendelkező megoldása, a Cherokee szerepel ajánlatunkban.


A Seguris egy új hatóanyag csoport képviselője, amely új hatásmechanizmussal, és kiváló élettani hatással a termésbiztonsághoz, a hosszútávú, okszerű védekezés alapjaihoz járul hozzá.

Bíró János – Dr. Varga Zoltán – Harmat Ákos
Syngenta Kft.