A Syngenta ebben az évben is Dalmandon és Hajdúböszörményben – több mint hatszáz gazdálkodónak – mutatta be komplex növényvédelmi megoldásait és a hazai piacon is elérhető új hibrid- és fajtakínálatát. Vajda Beáta, a vállalat marketingvezetője kiemelte: a demonstrációs parcellákon a partnerek a gyakorlatban is láthatták azokat a hatékony technológiákat, amelyek a nehezebb időjárási feltételek, kórokozók és kártevők fokozott támadása mellett is sikeres gazdálkodást biztosítanak.

"Könnyebb feltételekre a következő években sem számítunk, így a gazdálkodóknak fokozottan kell figyelniük a növényeikre és szükség esetén azonnal be kell avatkozniuk. Ehhez sok beszélgetésre, együtt gondolkodásra van szükség - hangsúlyozta Vajda Beáta.

A közös célunk az, hogy adott termőterületen maximalizáljuk a termést, mert azt látjuk, hogy vannak még tartalékok egy-egy művelt hektárban."

Jó példa erre a napraforgó, ahol számos hibridünk 5 tonna feletti hektáronkénti termést produkált. Az idei rendezvényeken először mutattuk be a fejlesztőcsapatunk munkáját, akik a legkorszerűbb monitoring eszközökkel, dróntechnológiával dolgoznak azért, hogy a hazai gazdálkodási viszonyokra legjobban adaptálható megoldásokat hozzuk.

Syngenta

A rendezvényen bemutatták a Syngenta új hibrid- és fajtakínálatát

Az idei évben a hirtelen jött melegnek köszönhetően a napraforgó fejlettsége egy-két héttel előrébb tart, mint tavaly, a növények fejlettségi fokára a csillagbimbós állapot a jellemző, ismertette Ácsné Szekeres Dóra olajos növény kampánymenedzser.

"A szakma egyelőre bizakodva néz az idei napraforgótermés elé, de természetesen ez még a szezon hátralevő részének – különösképpen a virágzás időszakának – időjárásán fog múlni. A gazdálkodóknak már most érdemes odafigyelni a táblák gyomviszonyaira, a preemergensen kezelt táblákon a termésmennyiség akár 10-20 százalékkal nagyobb lehet az alapgyomirtás nélküli táblákhoz képest. Ezen kívül a szezon sajátosságaiból adódóan, a talajelőkészítés nehézségei miatt a napraforgó táblák heterogénebbek, illetve a gyomfertőzöttség is nagyobb, így ebben az évben kiemelt jelentőségű lesz a deszikkálás: a Reglone Air alkalmazásával akár 400 kilogramm termés is menthető hektáronként.

Ácsné Szekeres Dóra elmondta: a napraforgó második gombaölő szeres kezelése most esedékes, a párás - meleg időjárás kedvező a gombafertőzéseknek, valamint a napraforgó csillagbimbós állapotában, illetve azt követően az Alternaria és a Phoma általi fertőzés is nagy termésveszteséget okozhat. A 2018-ban piacra vezetett Amistar Sun azoxistrobin, valamint difenokonazol tartalmának köszönhetően biztos védelmet nyújt a napraforgó, valamint a repce levél- és szárbetegségeivel szemben, melyet a gazdák a repcében már ki is próbálhattak.

Syngenta

A Nébih SU középérésű napraforgó fajtakísérlet eredményei

Idén a vetést követő időszakban kialakult csapadékszegény időjárás miatt az alap gyomirtás csökkent hatékonyságot mutatott, valamint a gyomok heterogén kelése miatt a felülkezelések szükségessé váltak, így a Clearfield Plus technológiában alkalmazható Listego Plus is bizonyíthatta tudását a fejlettebb gyomnövényekkel szemben, mint a parlagfű, fehér libatop, kakaslábfű. A szer-show résztvevői ezen kívül testközelből láthatták a piacvezető Syngenta napraforgó kínálatának, a hazai termesztési viszonyokat teljesen lefedő 13 hibridje közül a különböző szegmensek vezető hibridjeit.

Az elmúlt évek sikernövénye, a repce területén hatalmasat lépett előre a Syngenta, amely folyamatosan bővíti a SafeCrossTM hibridizációs programjában nemesített, kiváló termőképességű, magas olajtartalmú hibridjeit. A repcekultúra mára az egyik legjövedelmezőbb szántóföldi növénnyé lépett elő.

A kalászos területén egy fontos újdonsággal az idei rendezvényeken találkozhattak először a gazdálkodók: az Elatus Era a piacon a legerősebb SDHI formuláció lesz, amely a legkomplexebb védelmet biztosítja a növények számára, ismertette Korbuly Bence kalászos kampánymenedzser. A készítmény az új generációs SDHI hatóanyagot tartalmazza, a SOLATENOLTM-t 75 g/l mennyiségben és a legerősebb triazolt, a protiokonazolt 150 g/l mennyiségben.

Az Elatus Era a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Levélbetegségek esetén a zászlóslevél kiterülésekor pedig 0,7-0,8 liter/hektár alkalmazzák, míg fuzárium és késői levélbetegségek esetén kalászoláskor-virágzás kezdetén a legmagasabb dózisban juttassák ki (1 liter/hektár).

Elatus

Az Elatus Era a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és fuzárium ellen is hatásos szer

A növényvédelmi újdonságok mellett a résztvevők megtekintették a Syngenta egyre bővülő kalászos kínálatát, amelyek közül kiemelkedik a Falado búzafajta, amely az elmúlt évek fajtaösszehasonlító kísérleteit rendre kimagasló termésátlaggal nyerte. A magyar gazdák körében is egyre népszerűbb a szárazságtűrésben és stressztűrésben kiváló tulajdonságú Jallon hibridárpa, amellyel ugyancsak kimagasló termésmennyiséget értek el az elmúlt szezonban.

kalászos

A Falado búza kimagasló termésátlaggal rendelkezik

"Az idei száraz tavasznak köszönhetően a vegetáció egy-két héttel előrébb tolódott. A búzatáblák vegyes képet mutatnak: van ahol még „élnek” a növények, de nagyon sok tábla már közel áll a betakarításhoz.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a tavalyi termésszintnél alacsonyabb termést takaríthatunk be idén.

Az ország több pontjától érkezett visszajelzés súlyos levélrozsda fertőzésről, amely azért is aggasztó, mert szinte mindenhol elvégezték már a fuzárium elleni védekezést és a fertőzés ezután ütötte fel a fejét. A magyar piacon szinte az összes hatásos készítmény élelmezésegészségügyi várakozási ideje 35 nap vagy annál hosszabb, így már nincs lehetőség a beavatkozásra. Súlyos fertőzés esetén a rozsda teljesen mértékben elpusztítja a zászlós levelet.

A legfontosabb szántóföldi növényeink közül egyedül a kukoricának kedvezett az idén tapasztalható korai nyár, viszont számos helyen már a csapadékhiány tüneteit mutatja az állomány. Az időben elvetett növények a szokotthoz képest fejlettebb állapotban vannak, de a később elvetett állományok meglehetősen heterogén képet mutatnak. Mint Schipp Márton kampánymenedzser elmondta: a meleg időjárás miatt 2-3 héttel korábban, már május második hetében megjelentek a kukoricabogár lárvák, majd június elején az első imágók.

A sikeres és minőségi kukoricatermesztéshez megfelelő növényvédelemmel kell fellépni a rovarkártevők ellen. A Syngenta az Ampligo-t ajánlja erre a célra, amely taglózó hatása mellett hosszú tartamhatást biztosít a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke ellen, hatóanyag összetételéből következően egyúttal hatékonyan gyéríti a kukoricabogár és a levéltetű állományt is.

Az idei újdonságokról szólva Schipp Márton elmondta: az új szárazságtűrő Artesian kukorica hibridcsalád új feje-zetett nyitott a vállalat kukorica portfoliójában. Az Artesian hibridek olyan elit genetikát hordoznak, amelyek a növekedés bármely szakaszában képesek megfelelő választ adni a vízhiány okozta stresszre, és lehetővé teszik a versenyképes terméshozamot a kedvezőtlenebb időjárási körülmények között is.

Az Artesian hibridcsalád első két képviselője az SY Chorintos és az SY Orpheus, melyek prémium csávázással kerültek forgalomba. A Maxim Quattro négy hatóanyagot tartalmazó, széles spektrumú gombaölő csávázószer, amely a vetést követően nem csupán a csíranövényt, hanem a fiatal növényt is védi, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica növény jobb egészségi állapotát.

kukorica

Az SY Chorintos prémium csávázással került forgalomba

A Vibrance nem csupán egy gombaölő csávázószer, hanem egy egyedülálló gyökérzeterősítő hatású készítmény. A kezdetektől erősíti a gyökérzetet, növeli a növény nitrogén felvételét, fokozza a növény fotoszintézisének aktivitását. Az egészséges, fejlettebb gyökérzet fokozottabb tápanyagfelvételt, erősebb növényfejlődést jelent, amely a termésben is megmutatkozhat. A Force 20 CS rovarölő csávázószer pedig a drótféreg fertőzés gyérítésével védi a kukorica gyökérzetét.

csávázószer

A Vibrance gombaölő csávázószer, ami egyben gyökérzeterősítő hatású készítmény is

2019-től megújul a Syngenta kukorica posztemergens gyomirtó portfoliója is. Az Elumis Bang egy három hatóanyagot tartalmazó gyomirtó csomag, amely komplett védelmet biztosít a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen, beleértve a magról kelő gyomok mellett az évelő egy- és kétszikű gyomnövényeket is. Az Elumis Bang a posztemergens hatása mellett 3-4 hetes tartamhatással rendelkezik az újrakelő magrólkelő kétszikű gyomok ellen is.

A gazdálkodók az idei Szer-show-kon találkozhattak a Syngenta által elindított a Contivo™ mezőgazdasági vállalat-fejlesztési szakértőivel is. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy az okszerű és fenntartható Contivo™ termesztéstechnológia termésbiztonságot és többletjövedelmet jelent a gazdálkodók számára. Ma már több mint 100 termelő rendszeresen használja a rendszer nyújtotta előnyöket.

Mindezeken kívül a Syngenta szakértői bemutatták a vállalat Good Growth Plan programját, amelynek keretében 2020-ig fontos célokat tűztek ki a fenntartható mezőgazdaság biztosítására. Mint Vajda Beáta marketingvezető kiemelte: „hatékonyabbá tesszük a növénytermesztést. Átlagosan 10,9 százalékos termőképesség növekedést értünk el folyamatos innovációink révén a világpiacon. A célunk az, hogy 2020-ra 20 százalékkal több termést realizáljanak a gazdálkodók. Ezen kívül több termőföldet mentünk meg, erősítjük a biodiverzitást és segítjük a kisgazdálkodókat.”