Egyes fajokból (pl. földieper, fekete ribizli) a friss és feldolgozott gyümölcs legnagyobb európai exportőrei voltak. Ebben az évben azonban több olyan probléma jelentkezett, amely megtorpanásra kényszerítette, és súlyos kihívások elé állította ezt a valamikor sikeres ágazat tevékenységet – írja a freshplaza.com.

Ha nem sikerül rendezni a helyzetet a termés jelentős része elveszhet – fotó: Pixabay

A kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagyok és szárazság) erősen visszavetette a várható terméseredményeket. A legnagyobb gondot azonban a munkaerőhiány, nevezetesen a külföldi (főleg ukrán) idénymunkások elmaradása okozza, akik eddig a betakarítás oroszlánrészét végezték, az idén viszont nagy részük nem utazhat be Lengyelországba.

Gondok vannak a betakarításhoz és feldolgozáshoz szükséges gépek és kisegítő eszközök biztosításával, mivel a járvány miatt leállt néhány olyan üzem, amely ezeket szállította. Tekintettel arra, hogy ezek a gyümölcsök fontos export árualapot képeznek, a leszedetlenül és feldolgozatlanul maradt rész egyben komoly exportbevétel kimaradást is jelent az országnak.

Amint Emilia Lewandowska, a Lengyel Alma és Gyümölcs Egyesülés hivatalvezetője elmondta, most még csak a legkorábbi gyümölcsök érnek, és ha a főszezonra nem sikerül minden feltételt biztosítani, akkor azt utólag pótolni nem lehet, és termés jelentős része elveszhet.