Többletek mindenütt – ne várjuk a terményárak emelkedését. Sőt…
Fél évvel ezelőtt, még a kukorica vetése előtti terménypiaci elemzésünk egyik megállapítása az volt, hogy nem igazán várható a terménypiacokon áremelkedés, főként nem várható új emelkedő tendencia kialakulása. Az akkori árakkal most azonban igencsak elégedettek lennének a nemzetközi kereskedelemben érintett termelők.

Változások a húspiacon – nagyot nőtt a baromfihúsimport
Magyarország baromfihúsexportja 16,6 százalékkal csökkent 2017 első hét hónapjában a tavalyi hasonló időszakhoz képest, miközben az import 84 százalékkal nőtt – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).

Újgenerációs, költségkímélő és környezetbarát fertőtlenítő technológia
Ágazattól függetlenül egyre nagyobb kihívást jelent a termelői oldalon előírt higiéniai feltételek megteremtése és a szigorú szabályok betartása, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar és az állattenyésztés területén is.

Fókuszban az agrárium: új lehetőségek, több évtizedes szakértelem
Új lehetőségek tárházát nyitja meg a vállalkozások számára a Dél TAKARÉK, amely decemberben kezdi meg működését három takarékszövetkezet egyesülésével. Kedvező ajánlatok, Vállalkozói Centrumokban saját ügyintézők várják a vállalkozókat, a megnövekedett tőkének köszönhetően pedig nagyobb vállalati igényeket is ki tudnak majd elégíteni.

A hatékony talajkondicionálás magasabb hozamokhoz segít
A magas terméshozam elérése érdekében elengedhetetlen, hogy mindig a növény szükségletének megfelelően próbáljuk optimalizálni a talaj szerkezetét. Pájtli József Tolna megyei növénytermesztő szerint a Natur Agro ebben kiváló partner színes termékcsaládjával.

Fel kell készülniük az alacsony árakra a növénytermesztőknek
A tartósan alacsony gabonaárak miatt a gazdák az értékesítés helyett egyre inkább a készletezésre rendezkednek be.

kép

További árcsökkenésre kell számítani – fotó: Shutterstock

Még több szennyezett tojás, ezúttal Németországban
Több élelmiszerben is kimutattak fipronilt Németországban a rovarirtószer-hatóanyaggal szennyezett tojások ügyében végzett vizsgálatok. A Süddeutsche Zeitung című lap számolt be az eredményekről, a lap szerint a hatóságok megpróbálták eltitkolni az eredményeket.

Így trágyázzuk a gyökérzöldségeket!
Az elmúlt években a gyökérzöldségfélék termőfelülete lényegesen nem változott (kb. 5000 ha), több mint felét a sárgarépa és a petrezselyemgyökér teszi ki. A megtermelt mennyiség 110-120 ezer tonna/év, de a tartósítóipar ennél lényegesen több árut tudna fogadni.

Döntöttek a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítése pályázatról
Az állattartó telepek korszerűsítését szolgáló fejlesztésekre a Vidékfejlesztési Program keretében 70 milliárd forintot különítettek el. A pályázatok elbírálása folyamatos, most a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítését támogató felhívásra beadott kérelmekről hirdetett eredményt a Miniszterelnökség.

Növényvédelmi előrejelzés: A vénasszonyok nyara dolgos időszak a mezőgazdaságban
Halad a betakarítás, megy a talajmunka és a vetés is. Szerencsére a betakarítás jól halad, sok helyen már az utolsó táblákon dolgoznak a gépek. Sajnos a termés mennyiségére a nyári aszály rányomta a bélyegét. Az Agroinform.hu 2017. 41. heti előrejelzése.

kép

Az őszi szántások is elkezdődtek – fotó: Agroinform.hu

Az államilag elismert és EU-listás őszi káposztarepce-hibridek kísérleti eredményei
A Nemzeti Fajtajegyzéken jelenleg 165 őszi káposztarepce-fajta szerepel, ami kiváló genetikai hátteret biztosít a repcetermesztéshez. A szabadelvirágzású fajták száma a Fajtajegyzékben 31-re csökkent.

Hullámzó eredményt mutat az állattenyésztés a tavalyi évhez képest
A KSH kimutatásában az egy évvel ezelőtti eredményekhez hasonlította az ideieket, és nem mindenhol rózsás a helyzet. A szarvasmarha-tenyésztésben a hazai növekedést elsősorban a Pest, a Somogy, a Vas és a Veszprém megyei létszámbővülés okozta.

Kiváló talajkondicionálás még az erodált területeken is
A sűrű vetésforgó esetében, ha nincs lehetőség a föld pihentetésére, fontos a megfelelő talajkondicionáló készítmény használata. Kiss János mernyei növénytermesztő ezért is döntött a Natur Agro termékei mellett, és mert az ár-érték arány messzemenően a legjobb bármely konkurenciával összehasonlítva.

A növényi termékek ára az évben először emelkedett augusztusban
Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak 3,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét, ami a növényi termékek árának 0,6 százalékos, illetve az élő állatok és állati termékek árának 7,4 százalékos növekedéséből tevődik össze – jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

kukorica

A kukorica ára augusztusban alacsonyabb volt, mint tavaly ugyanekkor – fotó: Shutterstock

Pénztárcakímélő lehetőségek a NAK-tagságnak
A közös beszerzésben rejlő erő pénztárcakímélő lehetőség, a kamarai választásokra készülő NAK ezt a jövőben is szeretné kihasználni, és a tagság javára rendelkezésre bocsátani. Csak kilenc megyében lesz a MAGOSZ-nak ellenfele, így eleve 10:9 az állás a javukra, de minden megyében a győzelemre hajtanak. Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökével többek között erről beszélgettünk.

Pénztárcáján fogja látni, ha így kezeli a növényállományt (+Videó!)
Ha valami szakmailag indokolt és az ára is többszörösen megtérül, ráadásul mindezt mérések bizonyítják, akkor nem kérdéses, hogy érdemes-e alkalmaznunk. A Huminisz Kft. munkatársai több mint 10 éves tapasztalattal rendelkeznek huminsavalapú termékek gyártása, fejlesztése és üzemi szintű felhasználása terén.

Október 16-ától újra igényelhető méhészeti támogatás
2017/2018. végrehajtási időszakban (2017. augusztus 1.- 2018. július 31.) az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodói, valamint az OMME és tagszervezetei 2017. október 16-ától nyújthatják be kifizetési kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz.

méhész

A nyomtatványok a Kincstár honlapján találhatók meg – fotó: Shutterstock

Új vezető az Erste Agrár Kompetencia Központ élén
Két év alatt csaknem 60 százalékkal nőtt az Erste Bank agrárhitelállománya. A bank szakembereinek és ügyfeleinek az Erste Agrár Kompetencia Központ nyújt támogatást, amelyet október 9-től Fórián Zoltán, az ágazat elismert szakembere vezet.

Az Unió a termőföld fair elosztását támogatja
A termőföld értékesítéséről adott ki az Európai Bizottság iránymutatást csütörtökön, hogy a tagállamok megelőzhessék a termőföldárak spekulációját és a túlzott tulajdonosi koncentrációt.

Itt a lehetőség javítani az egységes kérelmek hibáit
A Magyar Államkincstár október 16-án kezdi el kiküldeni a javítási felszólításokat, azonban az idei évtől csak elektronikus úton.

Minden, ami érdekli a sertéstartókat – UBM Sertés Szakmai Nap
A szakmai konferancián neves szakemberek, vállalkozók járták körül a sertéstartás legaktuálisabb kérdéseit. Szó volt többek között a legfontosabb sertésbetegségekről, a takarmányozásról és a támogatásokról is.

Megjelent a rendelet az agrártámogatások idei összegéről
A 2017. 10. 13-án, a Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint az egységes területalapú támogatás keretösszege mintegy 227,8 milliárd forint, a támogatható terület legfeljebb 4,97 millió hektár, az október 16-tól kifizethető előleg hektáronként legfeljebb 32 110 forint lehet.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban!