Közel ötven százalékkal több kukorica termett Magyarországon idén, mint az elmúlt esztendőben. A jó eredmények ellenére gondolnunk kell az évről-évre ingadozó termésátlagok okaira és a jövő évi termésbiztonság elérése érdekében alkalmazható kezelésekre. A Syngenta Quilt Xcel rendezvényén ezekre – és sok más komoly kérdésre adtak választ a társaság szakemberei, magyar és szerb kukoricatermelő gazdálkodóknak.

Dr. Nagy Viktor, a Syngenta Kft. szántóföldi technológiai szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy klímánk változása mellett, előbb-utóbb szembe kell néznünk a kukoricára leselkedő gombabetegségek kártételére. A legjobb megelőzés és felkészülés erre a Quilt Xcel használata, amely sok más jótékony hatásnak köszönhetően képes kihozni a kultúrnövényből a benne rejlő terméspotenciál maximumát.

Tóth Csantavéri Szilvia, a Syngenta Kft. termékfelelőse a termésbiztonság fontosságát hangsúlyozta. A Quilt-el kezelt egészségesebb növényállomány sokkal ellenállóbb a stressz-tényezőkkel szemben és biztosabb termést várhatnak így a gazdálkodók - aszályos és csapadékos időjárás esetén is.

A vetőmag–előállítás területén nagyon komoly termelői- és termeltetői elvárásoknak kell megfelelni. A hibridkukorica vetőmag-előállítás során alkalmazott, nagyszabású Quilt Xcel kísérleti eredményekről Pongrácz Zoltán tartott előadást. A szakember kiemelte, hogy nem csodaszerről van szó, ám a Quilt hatóanyaga óriási volumenű kísérleti területen bizonyított, különböző talaj- és időjárási viszonyok között egyaránt.