Szántóföldi növényfajták elismerését tanúsító díszokleveleket adott át a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán a Csongrád-Csanád megyei Székkutason.

A Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomáson megrendezett eseményen 26 nemesítőház kapott díszokiratot, amellyel összesen 15 szántóföldi növényfaj mintegy 88 fajtáját (egy közülük kertészeti növényfajta) ismerte el a Nébih.

Az érvényes jogszabályok értelmében Magyarországon csak állami elismerésben részesített (regisztrált) növényfajták szaporíthatók és hozhatók forgalomba.

Oravecz Gábor, a Nébih elnöke tolmácsolta Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárának köszöntőjét, aki kiemelte, hogy már több mint 1300 növényfajtát ismert el az állam, ami hozzávetőlegesen 5 százaléka az Európában elismert fajtáknak.

Hozzátette: évente csaknem 260 új fajtajelöltet jelentenek be, és nagyságrendileg átlagosan 90 fajtát államilag el is ismernek.

Az ünnepélyes díszokirat-átadón kívül három évfordulót is ünnepeltek szerdán  Székkutason: 130 éves a magyarországi növényfajta-kísérlet, idén lett 10 éves a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és 70 éves a Székkutasi Növényfajta Kísérleti Állomás.

Indexkép: Pxfuel