A kiemelkedő teljesítmény eléréséhez a célnak megfelelő eszközök szükségesek, amelyek között szinte lehetetlen rangsort felállítani. Egyértelműnek látszik, hogy a hibridek között a legkedvezőbb körülményeket biztosító helyeken elért terméseredmények és felmutatott tulajdonságok alapján kell válogatni.

A Top20 kísérletekből érdemes kiemelni a 2014. és 2015. évet, mert ezek az időjárási adottság tekintetében jól eltértek egymástól, így a helyhatás (talaj + agrotechnika) mellett az időjárás befolyásáról is tudunk következtetéseket levonni.

A versenyzés szempontjából az is fontos, hogy minél újabb hibridek között válogassunk, hiszen az újabbak nagy valószínűséggel nagyobb termőképességgel is rendelkeznek, vagy jobban érvényesíthető a termőképességük.

Az itt következő elemzések szerves részének tekintjük a Kukorica Barométer 20. és korábbi számaiban megjelent, a témához kapcsolódó termésverseny-, fajtakísérleti és időjárási elemzéseket.

A kísérleti helyek megválasztása:

Első lépésben a kísérleti helyeket éréscsoportonként, külön-külön átlaguk szerint, balról jobbra csökkenő sorrend szerint rendeztük, majd elhagytuk az összesített átlag alatti helyeket. Célszerű, ha a kísérleti hely figyelembevételénél mind a földrajzi elhelyezkedést, mind a talaj minőségét, mind a termésszintet figyelembe vesszük.

kukorica

A versenyzés szempontjából fontos, hogy minél újabb hibridek között válogassunk – fotó: Shutterstock

A hibridek kiválasztása:

A kísérleti helyek fajtasorrendjét a megmaradt kísérletek összesített fajtánkénti átlaga szerint felülről lefelé csökkenő sorrendbe rendeztük. Ezután kísérleti helyenként megállapítottuk az elsőbbségeket. Az átlag alatt teljesítőket elhagytuk a sorból. Végül összevontuk a két év fennmaradó hibridjeit, és termés szerinti sorrendbe rendeztük őket.

Azoknál a hibrideknél, amelyek mind a két évben szerepeltek, elhagytuk a gyengébb év eredményét. A fennmaradó hibridsorból kivettük a felső 20-at, áttekintettük a Top20-kísérletekben és a kukorica-termésversenyben eddigi ismert eredményeiket. Végül 11 hibridet mutatunk majd be közülük.

Nem állítjuk, hogy csak ezekből a hibridekből kerülhet ki a következő vagy a következő néhány év valamelyikének győztese, de ezekről a hibridekről tudjuk, hogy a közölt teljesítményeket már legalább egyszer elérték.

IDE kattintva a következő táblázatokban és ábrákon a vizsgált hibridek kiválasztott kísérleti helyeken elért relatív teljesítményét mutatjuk be.