A szója olyan területeken is meghonosodott hazánkban, ahol a klima- és talajviszonyok nem optimálisak a növény számára. Az idei évben várhatóan – ugyan a támogatási kiírást pontosan még nem ismerjük – a szójatermelők köre bővülni, a szójaterület növekedni fog.

A gazdaságos szójatermesztés érdekében a gondos fajtaválasztáson, talaj-előkészítésen, vetésminőségen kívül nagyon lényeges a megfelelő növénykondicionálók, lombtrá­gyák használata. A szója az átlagosnál is jobban meghálálja a levéltrágyázást. A SOLVITIS lombtrágyák és a KONDISOL növénykondicionálók már két kezelés után is jelentős, 5-15% termésnövekedést eredmé­nyeztek a lombtrágyával nem kezelt vagy a kezelt kontroll táblarészekhez képest az el­múlt 3 év szélsőséges időjárási körülményei között. A KONDISOL+SOLVITIS üzemi szintű al­kalmazásával nettó 3 t/ha közeli eredményeket ér­tek el partnereink jellemzően a Nyugat-Dunántúlon. 3-4 t/ha hozam volt jellemző a Dél-Dunán­túlon, illetve néhány 4,5 t/ha feletti eredmény született Baranya és Békés megyében (néhány teszt a 2014. és a 2013. évből). A 2013-as szezonban a csapadék mennyisége, il­letve annak eloszlása kedvezőtlen volt a szója szá­mára. A 2014. évben pedig helyenként a túl sok víz okozott terméscsökkenést. A szójatermesztők nagy része kizárólag a korábbi fenofázisok egyikében él a növénykondicionálás eszközével, amikor:

• a) környezeti stressz okozta gyenge kezdeti fejlődésen kell rövid idő alatt átlendíteni a növényt
• b) a herbicid utóhatást kívánjuk megszüntetni.

A KONDISOL + SOLVITIS Zn kezelést követő né­hány napon belül a növény lényegesen zöldebb, vitálisabb lesz, a hajtásnövekedés elindul. A szójának azonban – többek között a jobb meg­termékenyülés érdekében – célszerű még a virág­zás elején bórt adni. A SOLVITIS BÓR EXTRA bór­etanol-amin formában, szerves komplexben tartal­mazza a bórt 135 g/l mennyiségben. A KONDISOLBAN található huminsavak és fulvo­savak sokrétű, jótékony hatása virágzásban is ér­vényesül, hiszen sokkal egyöntetűbb lesz állomá­nyunk. Különösen szélsőségesen száraz évjáratokban és vetőmagtermesztésben ne feledkezzünk meg a hü­velyképződés időszakára időzített kezeléssel, ami­kor a KONDISOL vagy KONDISOL B+S mellett legalább 1 l/ha SOLVITIS Mg-t juttassunk ki (foto­szintézis, intenzívebb együttérés)! A kondicionálást és mikroelempótlást szükség esetén kiegészíthetjük SOLVITIS NPK (12-7-4), későbbi fenofázisokban SOLVITIS NPK (4-4-11) makroelem-tartalmú lombtrágyákkal.

Egy kezelés (4 l/ha KONDISOL + 2 l/ha SOLVITIS) nettó hektárköltsége: kb. 5.200,- Ft. A gazdaságos szójatermesztés érdekében ér­demes a Huminisz-technológiát választani, hi­szen még 100 ezer Ft/t felvásárlási áron is leg­alább 3-4-szeres árbevételtöbblet realizál­ható a többletráfordításhoz viszonyítva. A Huminisz-technológia nem csak a hatása, hanem kiemelkedően magas ár/érték aránya miatt is egyre népszerűbb a kertészeti- és szántóföldi termelők körében.

Pais István
Huminisz Kft.
8380 Hévíz, Ady Endre u. 28.
Tel.: 06/83/540-210, 06/30/47-44-229
info@huminisz.hu
www.huminisz.hu