A Générations Futures (A jövő generációi) nevű szervezet megbízásából néhány évvel ezelőtt elvégzett mérések során 19-féle gyümölcsöt és 33-féle zöldséget vettek górcső alá, összesen 11.103 mintát vizsgáltak meg – írja a Laboratorium.hu a Le Monde című francia napilapra hivatkozva.

A szőlőminták 89, a klementin, a mandarin és a cseresznye 88, a grapefruit 86, az eper, a nektarin és az őszibarack 83%-ánál találtak növényvédő szert, a sort pedig a szilva (35%), a kivi (27%) és az avokádó (23%) zárta.A zöldségek között a zeller (85%), a fűszernövények (75%), a cikória (73%) és a saláta (66%) számítanak a leginkább szennyezettnek, míg legtisztábbnak a cékla (4%), a spárga (3%) és a kukorica (2%). A minták 3,5%-ánál lépte át a megengedett szintet a növényvédő szer, különösen a fűszernövények, a zeller, a mángold és a fehérrépa esetében.

Az élelmiszerek és az élelmiszeripari márkák hosszú távú piaci sikere a minőségen és a biztonságon múlik.

Magyarországon a WESSLING Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium mérései alapján elmondható, hogy a zöldségek, gyümölcsök mintegy fele egyáltalán nem tartalmaz kimutatható szermaradékot, a határérték feletti peszticid-mennyiség pedig alig egy százalékban mérhető.

A legveszélyesebbek azok a zöldségek-gyümölcsök, amelyek az Európai Unión kívülről (Tunézia, Marokkó, Törökország, trópusi és szubtrópusi országok) érkeznek. A nem idényszerűen kapható gyümölcsök esetében ugyanis bizonytalan azok származási helye, és nem tudjuk, hogy az adott országban milyen növényvédő szereket alkalmaztak.

A kémiai növényvédelem, permetezés nélkül a kártevők és a penészgombák elszaporodhatnak a növényeken, amelyek bizonyos környezeti feltételek mellett mikotoxinokat termelnek. Megfelelő agrotechnológiai gyakorlat mellett elfogadható szint alatt tartható a kártevők (mint például a különféle gyomok, gombák és baktériumok, fonálférgek és rágcsálók) pusztítása, ám az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereken és a takarmányokon maradhatnak növényvédőszer-maradékok.

laboratórium

A WESSLING hatékony és megbízható vizsgálataival segíti az élelmiszeripar szereplőit a jogszabályoknak való megfelelésben, és hozzájárul a legmagasabb szintű élelmiszer-biztonsághoz.

A WESSLING laboratórium az alábbi szolgáltatásaival tud segíteni a termelőknek abban, hogy termékük növényvédőszer-mentességét akkreditált laboratóriumi jegyzőkönyvvel is igazolni tudják vevőjük felé:

  • Közel 600-féle növényvédő szer (peszticid)-hatóanyag akkreditált „screening” (áttekintő) vizsgálata rövid határidővel zöldség, gyümölcs és egyéb élelmiszermintákból;
  • Bizonyos élelmiszerek, illetve élelmiszer-nyersanyagok csoportspecifikus vizsgálata, valamint egyedi módszerekkel mérhető komponensek (például glifozát, etefon, klorát/perklorát, klórmekvát/mepikvát, Foszetil-Al stb.) meghatározása;
  • Friss zöldség- és gyümölcsminták screening vizsgálatának igény szerinti kiegészítése ditiokarbamátok vizsgálatával; takarmányminták vizsgálata (főként klórozott növényvédő szerekre, valamint dioxinokra és PCB-kre);
  • A szermaradékok vizsgálata a Fruitmonitoring rendszere szerint, illetve a mérési adatok feltöltése annak rendszerébe;
  • Kérésre a mérési eredményeket össze is vetjük a vonatkozó jogszabályban előírt határértékekkel;
  • ARfD (akut referencia dózis) számítás, amely az egy nap alatti bevitel egészségre gyakorolt káros hatásának megítélésére szolgál.

Kapcsolat:

Wessling Hungary Kft.
1045 Budapest, Anonymus utca 6.
E-mail: food@wessling.hu
Telefon: +36-1-872-3622

Mintaátvételi információk:

Helyszín: 1045 Budapest, Anonymus utca 6., B épület, élelmiszer-mintaátvétel
Időpont: munkanapokon 8:00-tól 17:00-ig
Peszticid/mikrobiológiai vizsgálat esetén 14:00-ig