Különösen a nagyobb területű, heterogén tulajdonságú táblák esetén lehet a Talking Fields zónatérképek segítségével a mintavételi pontokat úgy kijelölni, hogy egy pl. 5 hektáros raszter nagyjából hasonló termőképességű területet fedjen le, kiküszöbölve ezzel a “hamis átlagértékek” kialakulását. Természetesen ebben az esetben a raszter szabálytalan alakú, de pontosan 5 ha méretű lesz.
A Talking Fields térképek a gazdálkodók által kiválasztott mezőgazdasági területekről készített műholdas felvételek alapján készülnek. A TF Alaptérképek, olyan nagyszámú, döntően az elmúlt 5 évben a vegetációs időszakban készült légi felvételek kiértékelésével jönnek létre, és így nagy pontossággal adják vissza a termőképesség táblán belüli különbségeit. Az így kapott helyspecifikus minta mind az időjárási, mind az eltérő kultúrák okozta különbségeket kizárja. A térkép statisztikailag igazoltan, kizárólag a táblától függő relatív biomasszakülönbségeket ábrázolja. A TF térképek elektronikus formában, XML (AO Agrár-Office és JD-Office programcsomagok számára) vagy shape formátumban (egyéb programok számára) érhetők el.

A TF alaptérképek felhasználási lehetőségei:
-        Táblán belüli helyspecifikus különbségek megjelenítése
-        Nagy területek költséghatékony és gyors feltérképezése
-        Alaptérkép applikációs térképekhez (vetés, műtrágyaszórás)



A TF alaptérképekből kívánságra egyből elkészítjük a TF zónatérképeket is. A zónatérképek kimondottan a talajvizsgálatok mintavételi helyeinek optimalizálására készülnek. A legkisebb értékelhető táblaméret 2 ha, a zónák méretét pedig a mintavételi raszter adja meg, azaz ezt Ön határozza meg.

A TF zónatérképek felhasználási lehetőségei:
-        Talajminták helyének és számának optimalizálása
-        Laborköltségek csökkentése a minták számának redukálásával



A TF zónatérképek külön is megrendelhetők, vagy különösen kedvező áron kombicsomagban a TF alaptérképek mellé. A Talking Fields térképek a felhasználó által megadott táblakontúrok alapján készülnek, így a költségek is pontosan tervezhetők.
Amennyiben Ön az AO Agrár-Office vagy a JD-Office programcsomagot használja, úgy az ingyenesen letölthető Talking Fields kiegészítő modullal néhány egérkattintással el tudja készíteni a TF térképek megrendeléséhez szükséges XML fájlt, melyet csak el kell küldenie e-mailben a PC Agrár Kft. részére.

További információ a +36 30 9938 998 telefonszámon (Dr. Gyódi Péter) vagy az alábbi linkeken kapható:
http://www.pc-agrar.hu/ajanlatkeres

http://www.talkingfields.hu