Győrffy Balázs a kamara elnöke az erről szóló együttműködési megállapodás aláírásakor beszámolt arról, hogy a szolgáltatás kísérleti jelleggel Baranya, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében indul el a NAK Nonprofit Kft.-n keresztül. A szolgáltatást a KE akkreditált talajtani laboratóriuma támogatja.

A köztestület és az egyetem megállapodása lehetővé teszi, hogy a megrendelők versenyképes áron, a talajvizsgálati piacon átlagosnak számító 60 napos határidő helyet 30 napon belül eredményt kapjanak.

A talajvizsgálat a falugazdászokon keresztül vehető igénybe, a NAK a kísérleti időszakot követően dönt a szolgáltatás más megyékre való kiterjesztéséről, ehhez keresik az egyetemhez hasonlóan kedvező feltételeket biztosító laboratóriumokat – tette hozzá.

Tossenberger János, a KE kutatásfejlesztési és innovációs rektor-helyettese hangsúlyozta: az egyetem fontosnak tartja, hogy szakemberei tudását, eszközeit felajánlja az ilyen kezdeményezésekhez. Hozzátette, a talajvizsgálatokat azért tudják elvégezni, mert az oktató- és kutatómunka nem köti le a teljes kapacitásukat.