Honnan számíthatjuk tehát a precíziós munka bevezetését, és melyek voltak az első gyakorlati tapasztalatok, amelyek a folytatásra ösztönözték?

A vállalkozásunkat a feleségemmel közösen 2003-ban alapítottuk. A gazdálkodáshoz szükséges géppark kialakítását is ebben az évben kezdtük meg. A beszerzések során hallottam a precíziós technológiákról. Az első műtrágyaszóró, az első permetezőgép, az első szemenkénti vetőgép 2003-ban került megvásárlásra, és ezek már alkalmasak voltak a táblán belüli differenciált kijuttatásra.


A precíziós megoldások ekkor még nem terjedtek el, a technika már akkor rendelkezésre állt, de az agronómiai megoldások várattak magukra. A differenciálás kidolgozásához külső szakértőket vontam be, először 2007-ben a kukorica és napraforgó gyomirtásához, majd 2008-ban dr. Reisinger Péter professzor úr kapcsolódott be ebbe a munkába.Termelőt keresett, aki műszakilag képes volt végrehajtani a több éven keresztül kidolgozott módszerét a gabona posztemergens gyomirtásában.

Már a 2007-es eredmények is megalapozták a további munkálatokat, de egyértelműen a 2008. évi alkalmazások győztek meg arról, hogy a módszer jó. A professzor úr által kidolgozott módszer lényege: a gyomfelvételezésen alapuló gyomszabályozás eredményeként csak ott permetezünk, ahol a gyomállomány minősége és mennyisége indokolttá teszi. A módszer ezáltal költséghatékony és egyben környezettudatos is.

növényvédelem

Költséghatékony és környezettudatos módszer – fotó: Shutterstock

Napjainkra kiforrott technológiákról beszélhetünk, amelyhez számtalan eszköz áll már rendelkezésre. Beavatna a gazdaságban alkalmazott technikákba, és hogy milyen szolgáltatásokat vesz igénybe hozzá?

Jelen időpontban divatossá vált a precíziós megoldásokról beszélni, enyhe túlzással a vízcsapból is ez folyik. Szeretném még egyszer leszögezni, hogy Magyarországon 2003-ban már sikerült precíziós gazdálkodásra alkalmas műtrágyaszórót, permetezőt és vetőgépet vásárolni. Sokan vannak, akik az egyenes haladást is precíziós megoldásként kezelik, szükséges hozzá, de a táblán belüli kezelési egységek beazonosítása és ezek agronómiai szempontból eltérő kezelésének a megvalósítása a tényleges precíziós gazdálkodás.

Az eszközök egy része a térinformatikához kapcsolódik, másik része a munkagép irányításához, amelynek a fedélzeti számítógép és a hozzá kapcsolódó szoftver a lelke. Az országban nagy káosz van ezen a területen, mert mindenki részesülni szeretne ebből az értékesítésből, ezért ahány külföldi gyártó csak létezik, az mind előfordul nálunk.

A gazdálkodók sokszor elkövetik azt a hibát, hogy az árat nézik a vásárláskor, nem pedig a kompatibilitást. Az első és legfontosabb, amit következetesen betartottam, az a rendszerszemléletű beruházás megvalósítása. Egy munkagépcsalád van a vállalkozásban, ISOBUS-os csatlakozással kapcsolódnak a fedélzeti számítógéphez. A helyes agronómiai megoldások kidolgozásához külső szaktanácsadást veszünk igénybe. A kijuttatási terveket saját magunk állítjuk elő az AG Leader SMS nevű szoftverének segítségével.

Farkas László

Farkas László – A szerző felvétele

Számos rendezvényen felkérik előadónak, a közelmúltban egy új megközelítéssel világította meg a precíziós technológia élelmiszer-biztonság területén érvényesülő előnyeit mint követelményt is. Erről kérnék még egy összefoglaló tájékoztatást, különösen időszerű gondjai miatt is.

Azt gondolom, az élelmiszer-biztonság már a termőhelyen kezdődik. A felhasznált anyagok minősége és mennyisége jelentősen befolyásolja az általunk előállított élelmiszer-alapanyagok minőségét, vegyszerterhelését. A jelenlegi helyzetben előírják a növényorvos mint szakértő alkalmazását az I. kategóriájú növényvédő szerek felhasználása során. A permetezési naplóban és a gazdálkodási naplóban rögzítésre kerülnek a beavatkozások, amelyeket jelenleg kézzel rögzítünk, így lehetőségünk van az elvárásoknak megfelelő adattartalmat kialakítani. A fedélzeti számítógép alkalmazása mindezt a folyamatot automatikussá tehetné, így a tényadatok kerülnének a nyilvántartásba, nem pedig az elvárt adatok.

A precíziós megoldások alkalmazásának segítségével kiküszöböljük a felesleges permetezéseket (automatikus szakaszolás, foltkezelés, tényleges gyomfelvételezés), a felesleges szermaradványok keletkezését, egészségesebb élelmiszerek kerülhetnek az asztalra, állati takarmányozásra.

A zöldítés bevezetése állítólag a vegyszerhasználat mérséklését célozta meg. A precíziós növényvédelem alkalmazásával könnyen el lehetne érni a megcélzott vegyszer-megtakarításokat. Jó lenne, ha a jogszabályok alkotói rendelkeznének a gyakorlatban már alkalmazott módszerek ismeretével.

Az élelmiszer-biztonság szempontjából komoly aggályokat ébreszt a permetezőgépek felülvizsgálata körül kialakult jogszabályi háttér megváltoztatása. A termelésben követendő szigorú szabályok enyhítése kétségessé teszi az élelmiszer-biztonságot.

A precíziós gazdálkodás és az agrárinformatika legújabb megoldásairól mindent megtudhat az Agroinform.hu által szervezett III. PREGA Konferencián 2017. február 22-én.