A tarlómaradványok lebontását optimális körülmények között a talajban élő cellulózbontó baktériumok végzik, ezek száma viszont korunk mezőgazdasági gyakorlata – főleg az intenzív kemikáliahasználat – miatt drasztikusan lecsökkent, így a növényi maradványok lebontása gyakran vontatott vagy elmarad, ezért hosszabb időre van szükség a vetéshez megfelelő talajállapot kialakulásához. Cellulózbontó baktériumok hiányában a szár- és gyökérmaradványok nagy része lebomlás helyett rothadásnak indul a talajban, így tápanyag sem lesz belőle. A hiányzó tápanyagot pedig pótolni kell például műtrágya bevitelével, ami amellett, hogy költséges, tovább fokozza a kedvezőtlen hatásokat: romlik a talaj szerkezete és állapota, a le nem bomlott szár- és gyökérmaradványok áttelelő közegül és tápanyagforrásul szolgálnak a kórokozók, kártevők számára.