Gyakorlati tapasztalat, hogy a repce teljes termésének kb. 70 %-a - a virágzás kezdetétől a teljes érésig tartó 70-75 napos érési időszak alatt - kb. a betakarítás előtti 14. napig alakul ki. Láthatóvá válnak az oldalhajtások, a becőtermés fala és a magok. Az intenzív növekedés biztosításához az adott időben, megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló fényre, hőmérsékletre, vízre, valamint tápanyagokra van szükség. Ezért tavasszal sem engedhető meg, hogy a repce magára maradjon.
A csekély számú oldalelágazást fejlesztő, megdőlésre-kipergésre hajlamos repce 10-15%-al kevesebbet terem, míg egy közepes vagy erősebb mértékű rovarkártétel esetén a várható termés akár 20-25%-át is elveszíthetjük!

Az egyre intenzívebbé váló repcetermesztési technológiák egyik sarokpontja a tavasszal célzottan elvégzett gombaölő és regulátor hatású kezelés. A Bayer CropScience tebukonazol hatóanyag tartalmú gombaölő készítménye, a FOLICUR SOLO, hazai alkalmazása már egy évtizedes múltra tekint vissza. Kora tavasszal - a repce szárba indulásának kezdetén alkalmazva elsősorban a regulátor hatás érvényesül: a növényi hormonok arányainak változása (auxin és citokinin tartalom nő, a gibberelin és etilén tartalom csökken) azt eredményezi, hogy több és erőteljesebb oldalelágazódás képződik a növényeken. Ennek a folyamatnak a fontosságát nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis a repce becők 60-70% az oldal-elágozásokon található! A regulátor hatására az érési idő is meghosszabbodik és a becőkben a magok biztosabban ülnek. A szilárdabb növényállomány estében csökken a betakarításkori termésveszteség, a növények ellenállóbbak lesznek a záporokkal, a széllel szemben.

Az ipari növények közül a repcének van a legtöbb rovarkártevője. Tavaszi tünetek: hiányos becőképződés, becőfelnyílás és a korai magpergés lehet. Tavaly az átlagosnál rövidebb fejlődési ciklusok a repce esetében is előbbre hozták és felborították a megszokott védekezési stratégiákat. Ennek hatására megnőtt a tavaszi rovarölő szeres védekezések száma is (átlagosan 2,5-3 kezelés). A leggyakrabban alkalmazott készítmények között ott találjuk a Bayer CropScience tiakloprid hatóanyag tartalmú rovarölő szerét a BISCAYA -t.
Ez a készítmény kielégíti a modern, hatékony, ugyanakkor környezetkímélő inszekticiddel szemben támasztott követelményeket. A hatóanyag igen erős felszívódó hatással, kiemelkedő hatékonysággal és jó ökotoxikológiai tulajdonságokkal rendelkezik. A repce védelmére általánosan használt piretroid hatóanyagcsoporttal szemben a tiakloprid eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik, ezért a BISCAYA jól beilleszthető a repcekártevők elleni hatásos védekezést szolgáló rezisztenciamenedzsmentbe.
A készítmény hatása egyaránt kiváló, akár táplálékfelvétellel, akár érintkezéssel kerül a rovar szervezetébe. A beporzást végző rovarokra, mint a méhek és poszméhek, nem veszélyes, ezért a termék a teljes virágzásban és nappal is alkalmazható. Magyarországi körülmények között a BISCAYA kifejezetten alkalmas a repce virágzása körül fellépő (repcefénybogár, repcebecő-ormányos) kártevők elleni védelemre.