A természettel lényegénél fogva együttműködő mezőgazdaság ritmusát is a Földanya adja: ebben a körforgásban nemcsak a tevékeny munkának, hanem az állásnak, pihenésnek is éppolyan fontos szerep jut. A terményt nemcsak megtermelni, de tárolni is kell, a gépet, jószágot pihentetni, a szerszámokat használaton kívül óvni – mindennek pedig meg kell találni az alkalmas helyét.

Fejlődési ugrások

Az agráriumnak más ágazatokhoz hasonlóan éppúgy megvannak a maga feltörekvő start-upjai, innovatív mikro-vállalkozásai. Rájuk, akárcsak a kisebb, gyakran nulláról építkező gazdaságokra különösen jellemző, hogy maguk is organikusan, a körülményekhez alkalmazkodva fejlődnek. Ez azt jelenti, hogy olykor – például egy termékeny évnek vagy egy jól muzsikáló új berendezésnek köszönhetően – akár meglepően dinamikus növekedésen mennek keresztül rövid időn belül.

Egy-egy ilyen fejlődési ugrás örvendetes ugyan, de utána jöhet a hidegzuhany: könnyen kiderülhet, hogy szűkös a hely a gazdaság korábbi és új szereplői számára. Ilyen esetekben a tároló helyiségre éppolyan hirtelen lehet szükség, mint amilyen gyorsan a fejlődés végbement.

Frisomat

A minőség megőrzéséhez megbízható tárolásra van szükség.

A tárolókérdés megnyugtató megoldását persze nem csak a mennyiségi növekedés sürgetheti, hanem a minőség óvása, biztosítása is. Gondoljunk csak bele: ki hagyna ridegtartásban több milliót érő mezőgazdasági gépeket, kitéve őket az elemeknek és a rozsdának, miközben a gépek munkájára hosszútávon számít?

A munkagépek mégoly zord külseje érzékeny belsőt takar: megbízható működésüket segíti a megfelelően temperált tárolás használaton kívül. A betakarított terményeknek pedig – mennyiségtől függetlenül – egyenesen a minőség feltétele lehet a kártevőktől mentes, könnyen tisztítható, időjárásálló és száraz tárolóhelyiség.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy új tárolóhelyiség kialakításának hozományaként a gazdaságban folyó munkák átláthatóbbak lesznek, így a munkaszervezés is gördülékenyebb lesz.

gép

A Frisomat csarnokok kivitelezése gyors és egyszerű.

Boltíves otthon terménynek, gépnek

A tárolókihívással szembesülő magyar gazdák 28 éve egy olyan megbízható partnert tudhatnak magukénak, mint a Frisomat. A legegyszerűbb és leggyorsabb módja az új tároló vagy többfunkciós melléképület felállításának egy olyan könnyűszerkezetes acélcsarnok, melyeket hazánkban kiváló ár-érték arányban forgalmaz a belga székhelyű céghálózat siófoki székhelyű magyar tagja.

Érdekesség, hogy a hetvenes évek végén innovációjával a piacra betörő Frisomatot pontosan az az alaptípus vitte sikerre, s indította el a világcéggé válás útján, ami ma is a legnépszerűbb választás az agrárium szereplői körében: a félköríves tetejű Omega csarnok.

Az egyszerű, praktikus formájú Omega csarnok boltíves otthonául szolgál terménynek, gépnek, szerszámnak egyaránt.

A kötött méretválasztékban, de lényegében bármekkora hosszúságban elérhető csarnok nemcsak gazdaságos, hanem sokoldalúan kihasználható és nagyon tartós.

Felállításához pusztán egy sima, vízszintes telekre, valamint az oszlopok helyén készített vasbeton pontalapokra van szükség. A kivitelezés bámulatosan gyors és egyszerű: az előre gyártott acélprofilokat és burkoló lapokat egy kamion szállítja a helyszínre, ahol csavarozással telepítik az építményt oly módon, hogy előbb a könnyűszerkezetes acélvázat állítják össze, majd a burkoló lapokat erősítik fel.

csarnok

A tárolók kialakítását a megrendelői igényekhez igazítják.

Egy csarnok több szerepben

Bár standard csarnokról van szó, a tárolók korántsem egy kaptafára készülnek, hanem a megrendelői igényekhez igazítják azokat. Várhatóan nagyobb járművet vagy gépet is be kell fogadnia az épületnek? Ez esetben széles, szekcionált kapukkal is kérhető a csarnok, míg a személyforgalom hagyományos ajtón keresztül biztosított. Ugyanígy lehet variálni a bevilágító elemekkel, a hőszigeteléssel, sőt, bizonyos mértékig az épület arculatát meghatározó színekkel is.

Bár a tároló varázslatos gyorsasággal kulcsrakészen áll, kiemelkedően hosszú élettartammal dicsekedhet, s akár évtizedekig nem igényel különösebb karbantartást. A stabil építmény szélsőséges időjárási körülmények mellett is jelesre vizsgázik biztonságból, különösen, ha hőszigetelt szendvicspanelek alkotják a burkolatot.

A Frisomat standard acélcsarnokai sokféle célra felhasználhatók, és az sem esik nehezükre, hogy idővel új szerepkörben bizonyítsanak.

Mivel a későbbiek folyamán is alakíthatók, bővíthetők, gépesíthetők, a mezőgazdasági gép- és gabonatároló idővel más funkciót is kaphat – például mint műhely, garázs, raktár vagy akár rendezvényterem.

Ha mindez nem lenne elegendő, a gyors elérhetőségük és kedvező áruk miatt különösen vonzó alaptípusok mellett többféle, kreatívan alakítható nyeregtetős épületet is kínál a Frisomat, melyek végső kialakítása teljesen az adott gazdaság igényeire és a betöltendő funkcióra szabható.

További információ: frisomat.hu