Június 14-én tartotta szántóföldi bemutatóját Debrecen-Látóképen a DuPont és a DuPont Pioneer. A vendégek négy nagy szántóföldi kultúra növényvédelmi megoldásait és a kukorica, napraforgó, repce hibridújdonságait egyaránt megismerhették.

A parcellák bejárása előtt Kovács Gyula, a DuPont Magyarország Kft. ügyvezetője köszöntötte az érdeklődőket és hangsúlyozta, hogy az egyébként kiváló adottságokkal rendelkező területen rendkívül tanulságos kísérleteket lehet megtekinteni, továbbá rávilágított arra is, hogy növényvédelmi szempontból van még jó néhány feladat, ami megtehető annak érdekében, hogy még sikeresebb legyen az évi termés.

Kovács Gyula, a DuPont Magyarország Kft. ügyvezetője – fotó: Agroinform.hu

A Pioneer területi képviselője Csekő József röviden beszámolt a cég eredményeiről, melyek a múlt évben megközelítőleg 8-10 százalékos növekedést jelentettek, majd megköszönte a gazdálkodóknak, hogy ismét vállalatuk termékeinek szavaztak bizalmat.

A 9 állomásos bemutatón mindenki választ kapott a búzát, a kukoricát, a napraforgót és a repcét érintő növényvédelmi kérdéseire, valamint testközelből láthatta a cég által kínált hibridek fejlődési eredményeit.

Veszélyben a kukorica

A DuPont szakemberei külön felhívták a látogatók figyelmet a kukoricamoly elleni védekezésre, hiszen megfigyeléseik alapján egyes régiókban már június közepén nagyon komoly fertőzöttségi szintet lehet mérni. Vagyis már kialakult az az ideális hőösszeg, ami a kártevő fejlődéséhez szükséges, és ebből adódóan a csapdákban alkalmanként akár már 40 körüli egyedszámmal is találkoznak. A szakember meglátásai alapján,

a kukoricamolyok elleni védekezésben, tökéletes választás

az új hatásmóddal bíró Coragen®, mely a jelenlegi rovarölő szerekhez képest magasabb biológiai hatékonysággal rendelkezik.

Megelőzés szempontjából a gazdáknak óriási segítség lehet a DuPont™ Evalio® AgroSystems rendszer, mely egy online kártevő monitoring szolgáltatás növényvédelmi beavatkozásokhoz. Segítségével a permetezések pontosabb időzítése oldható meg, hiszen a kártevő-nyomonkövető hálózat segítségével megfigyelhető a rovarpopulációk alakulása és dinamikája a szezon során.

A DuPont szakemberei minden részletet kimerítően számoltak be az eredményekről – fotó: Agroinform.hu

A parcellákon végzett gyomirtásban további nagyon hasznos információval szolgált a művelet idejének megválasztása, mely szerint a szakemberek a kukorica 3-4, illetve 5-6 leveles korában végezték el a műveleteket.

Láthattuk a Victus® hatékony munkáját, mely az évelő és magról kelő egyszikű, valamint számos kétszikű gyomnövény ellen is kiválóan alkalmazható. Természetesen az évek óta jól ismert, már szinte klasszikusnak mondható Principal® Plus és Successor T**. gyomirtó szerek Trend® nedvesítő szerrel kiegészített kombinációja is jól látható eredménnyel szemléltette a gyomnövények elleni védekezés egyik legjobban kedvelt formáját.

Hibridek akár szélsőséges körülményekre is.

A Pioneer kukoricatermesztőknek szánt kínálata mindig rendkívül erős volt a FAO 300 eleji éréscsoporttól a FAO 500 elejéig. A Látóképen bemutatott hibridek kifejezetten jól bírják a hazai kontinentális klímát és a néha hetekig tartó szárazságot. Ezek a kiváló hibridek többségében megfelelnek a Pioneer Optimum® AQUAmax® minősítési rendszerének, ami azt jelenti, hogy normál évjáratokban 3, aszályos viszonyok között pedig 5% termésmennyiséggel előzik meg az adott év standardjait.

A parcellák tökéletesen szemléltették a hibridekben rejlő lehetőségeket – fotó: Agroinform.hu

Nagy figyelmet kapott a P9903 számú, FAO 300 végi Pioneer Optimum® AQUAmax® hibrid, mely az eddigi kísérleti eredményei alapján a legnagyobb terméspotenciállal rendelkezik éréscsoportjában. A bemutatón jól látszott az egészséges és gyors fejlődés a P9241-es Pioneer Optimum® AQUAmax® és a P9074-es hibrideken, melyek a 300-as csoport elejét képviselő, tipikusan kontinentális típusú növények, és tenyésztésükből adódóan garantálják a gazdálkodó számára a legmagasabb terméspotenciált és a legjobb csőegészséget.

Kiemelt figyelmet kapott még a 360-as éréscsoportú P9486-os Pioneer Optimum® AQUAmax® hibrid, mely az elmúlt két év hivatalos, független vizsgálataiban megelőzött minden más fajtajelöltet és az összes sztenderd hibridet.

Gyomnövények és fénybogarak ellen.

A DuPont évek óta az egyik leghatékonyabb megoldással áll a repcetermesztők rendelkezésére a Salsa® gyomirtó szer (etametszulfuron-metil) készítménnyel, mely a repcére nézve kiváló szelektivitású, és bármely hibridben vagy fajtában használható. A repcével közeli rokonságban álló sebforrasztó zsomborral, vadrepcével és a mezei tarsókával is felveszi a harcot a legjelentősebb repcegyomok mellett.

A Salsa® használható őszi vagy tavaszi posztemergens kezelésre is, és a gyomnövények szik- és négyleveles állapota között javasolt kijuttatni. Használatakor Trend® nedvesítőszer hozzáadása szükséges, és jól kombinálható speciális egyszikűirtó készítményekkel, vagy akár kétszikűirtó szerekkel is.

Kultúránként feljegyezve egy-egy hatékony megoldás – fotó: Agroinform.hu

A repce tavaszi növényvédelmének egy másik fontos elemét a fénybogarak kártételének elhárítása jelenti. A bemutatón jól látszott az állomány egészséges állapota, melyet zöldbimbós állapotban a nyolc-tíz napos hatástartamú Avaunt® rovarölő szerrel kezeltek a szakemberek. Az Avaunt® előnye, hogy gyorsan leállítja a repcefénybogarak táplálkozását, és hosszan tartó védelmet biztosít a virágbimbók megóvására.

A DuPont repcetechnológia elemei között meg kell említeni az Acanto® Plus gombaölő szert, amely védelmet nyújt a repce betegségei ellen, regulátorhatása révén növeli az oldalelágazások számát, és zöldítő hatással is bír.

Repcéből a maximumot.

A bemutató középpontjában egyértelműen az MAXIMUS féltörpe repcehibridek álltak, melyek számos előnyt biztosítanak a gazdálkodóknak:

  • rendkívül széles vetésidő,
  • a hagyományos növekedésű repcéknél 20-30 cm-el alacsonyabb állomány, ami leegyszerűsíti a növényvédelmi beavatkozásokat,
  • zömökebb habitus, ami csökkenti 
a megdőlés veszélyét, és gyorsabbá teszi a betakarítási időt.

Újdonsággal a napraforgó védelmében.

Az újdonságok mellett, a jól bevált technológiák hatásait is láthatták a vendégek – fotó: Agroinform.hu

Az ExpressSun® technológia mind a hibridek mind pedig a gyomirtók szempontjából jól ismert a napraforgó termelők számára. A technológia egyik alapvető eleme az Express® gyomirtó szer, mely már hosszú évek óta bizonyítja hatékonyságát. A bemutató egyik központi eleme a

napraforgó levél-, szár- és tányérbetegségek elleni védekezés

volt. A DuPont megoldása a kórokozókkal szemben a  kombinált hatóanyagú Acanto® Plus felszívódó gombaölő szer,  a vegetáció második felében az Acanto® + Tanos® (Acanto® Sun) tankkeverék alkalmazása javasolt. Ezekkel a megoldásokkal még most is tehetünk azért, hogy a várható termés magasabb legyen, mint gombaölő szeres kezelés nélkül.

Adjuk meg a búzának, ami jár.

A búza parcellákon bemutatásra került a kombinált hatóanyagú, gyors hatású és széles hatásspektrumú Granstar® SuperStar gyomirtó szer munkája, mely egy megújult kombinációban Starane Forte*-val kiegészítve került kijuttatásra.

Gyönyörű, hibátlanul, jó ütemben kezelt búza – fotó: Agroinform.hu

Egy újdonságot is bemutattak a DuPont szakemberei, ez pedig az idén engedélyeztetett Omnera® névre keresztelt gyomirtó, mely erőteljesebb, gyorsabb hatással rendelkezik és több gyomnövény újrahajtását is hatékonyabban gátolja elődeinél. Az Omnera® nemcsak összetételében jelent újat, hanem halmazállapotát tekintve is, hiszen ez már egy teljesen új generációs, úgynevezett LQM® (LiquidMax) formuláció, ami a gyakorlatban elterjedt és népszerű folyékony formuláció továbbfejlesztett változata.

® A DuPont, Pioneer és leányvállalatainak regisztrált márkanevei

*A Dow AgroSciences márkaneve

**Az FMC márkaneve