Ilyenkor a tápanyag-utánpótlás szempontjából 3 dologra kell fókuszálni:
Ha elmaradt az őszi alaptrágyázás, akkor magas nitrogén tartalmú komplex műtrágyát alkalmazzunk. A YaraMilaTM 22-14-7 200- 300 kg/ha-os adagban az első fejtrágyázáskor nemcsak a nitrogén szükséglet kielégítésére, hanem a foszfor pótlására is alkalmas.

A nitrogén szükséglet kielégítésére használjuk a kiváló minőségű YaraBelaTM Extran 27-et. Kategóriájában kiemelkedő fizikai tulajdonságai, oldódása, szórásképe tovább öregbítik a Yara termékek jó hírnevét. 250-300 kg szükséges hektáronként, hogy a vegetáció robbanásszerű beindulásakor ne a nitrogén legyen a fejlődés gátja. Természetesen, ha kén pótlására is szükség van, akkor mindenképpen a kénes nitrogén terméket, a YaraBelaTM Sulfant válasszuk, amely 24% nitrogén mellett 18% SO3 –t is tartalmaz. A kijuttatandó mennyiség hasonló, 200-300 kg/ha. Az első fejtrágya kijuttatásának időpontja kritikus, ha ezzel megkésünk, és beindul a vegetáció, nagyon komoly termésveszteséget fogunk elszenvedni. Kedvező időjárási körülmények között még kétszer van lehetőség fejtrágyázni, amelyből az utolsó már csak minőségjavító, 20 kg körüli mennyiséggel. A legnagyobb hiba az első fejtrágyázás kései kijuttatása, párosulva egy gyorsan melegedő, száraz tavasszal. Most is nagyon igyekezni kell kijuttatni, hiszen jók a vetések, gyorsan elkezdenek bokrosodni, minden, időben kiadott nitrogén műtrágya aranyat ér.

A lombtrágyázás a harmadik tavaszi feladat. Első helyen és egyértelműen a YaraVitaTM Gramitrel említendő, amely a magas mikroelem-tartalmával kiemelkedik a mezőnyből.  Literenként 69 g nitrogén, 260 g magnézium, 50 g réz, 150 mangán és 80 g cink garantálja a sikert. A bokrosodás, szárba indulás környékén kiadott 3 l/ha a megfelelő mennyiség. Ha csak réz kijuttatására van szükség, akkor YaraVitaTM Coptrac ad erre lehetőséget, 0,25-0,5 l/ha dózisban. Természetesen a kettő kombinációja is igen jó megoldás, ekkor 0,25 l/ha YaraVitaTM Coptrac mellett 2.5 l/ha YaraVitaTM Gramitrellel számoljunk. Első alkalommal a rezes készítményt adjuk ki, majd ezt kövesse szárba induláskor a YaraVitaTM Gramitrel.  Intenzív, minőségi búzatermesztéskor a YaraVitaTM Thiotrac is jelenjen meg a technológiában. Nagyon kedvező hatóanyag ár/érték arányának következtében akár 5-10 l /ha mennyiségben is bátran alkalmazhatjuk, igen komoly kén, nitrogén pótlást biztosítva a növénynek. Bármelyik YaraVitaTM termékről van szó, hozzuk versenyhelyzetbe, hasonlítsuk össze a piacon található termékekkel, ehhez a www.YaraVita.hu weboldalon talál könnyen segítséget.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft
+36 30 383 9341