Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet 2021. december 7-i gabonapiaci jelentése alapján készült.

Tovább nőtt a búza ára a világpiacon

A Tallage tájékoztatása szerint október 18. és november 15. között tovább nőtt a búza ára a világpiacon. Ennek okai között lehet tartható számon néhány nagy volumenű beszerzés (pl. Szaúd-Arábia 1,3 millió tonna búzára kötött szerződése), de hatással volt erre az is, hogy Ausztráliában a novemberben nagy esőzések voltak, Argentínában sok bonyodalom adódott a GM-búza miatt. Szintén kihat a búza árának alakulására a kőolaj, a gáz és a műtrágya magas ára is.

A párizsi árutőzsdén (MATIF) viszont az utóbbi egy hétben több mint 5 százalékkal csökkent a búza ára.

Ennyit adnak a búzáért Magyarországon

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbit 65 százalékkal meghaladó, átlagosan 100,3 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott az étkezési búza november utolsó hetében, ami közel négyezer forintos áremelkedést jelent november második hetéhez képet.

Az étkezési búza heti termelői ára Magyarországon (2019–2021) – Ábra forrása: AKI

A kukorica árának alakulása nem ilyen egyértelmű

A Tallage tájékoztatása alapján az látható, hogy október 14. és november 11. között a kukoricaárak származási helytől függően eltérő irányba mozdultak el. Franciaországban például a betakarítás előrehaladásával párhuzamosan a kukorica kiviteli ára csökkent, az import ár viszont emelkedett.

Ukrajnában 5 dollárral volt magasabb az azonnali, 8 dollárral a decemberi, 13–14 dollárral a 2022. február–májusi szállítású termény kikötői ára.  Bulgáriában és Romániában a kukorica azonnali és decemberi kiviteli ára egyaránt 3 dollárral nőtt, miközben a 2022. február–májusi 3–7 dollárral csökkent.

kukorica betakarítása

November utolsó hetében Magyarországon tovább nőttek a termelői árak – Fotó: Envato

Az USA-ban megtermelt kukorica spot piaci ára 3 dollárral csökkent, a decemberi ára 1 dollárral, a 2022. február–májusi ára pedig 4 dollárral emelkedett. Dél-Amerikában is változatos képet mutat a terményárak alakulása.

A párizsi árutőzsdén az utóbbi egy hétben több mint 5 százalékkal csökkent a kukorica ára.

Ennyit adnak a kukoricáért Magyarországon

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 89,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november negyedik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 59 százalékkal múlta felül, és a november második hetében jegyzett árhoz képest is magasabb, akkor 87,4 ezer forint/tonna volt.

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2019–2021) – Ábra forrása: AKI

Az olajnövények hazai termelői árának alakulása

Repcemag

A Tallage szerint az ausztráliai kivételével jelentősen emelkedett a repcemag ára a világpiacon október 15. és november 19. között. Ennek oka többek között az, hogy a kanadai termés meglehetősen kevés lett, szűkösek a világpiaci készletek, a kereslet viszont erős.

Az AKI PÁIR adatai szerint a repcemag termelői ára 202,1 ezer forint/tonna (áfa és szállítási költség nélkül) volt november 4. hetében, ami 47 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Ukrajnában és az EU-ban rekordtermés lett napraforgóból

Annak ellenére is rekordtermést takarítottak be a gazdák, hogy a betakarítás jelentős késéssel indult. Az eladások azonban elmaradnak a várakozásoktól. Ez zavart okoz a fekete-tengeri régióban a feldolgozóüzemek ellátásában, a feldolgozás mértéke a nagyobb termés ellenére elmaradt az előző gazdasági évekétől.


Az AKI PÁIR adatai szerint a magas olajsavtartalmú napraforgómagot (HO) 225,6 ezer forint/tonna, a nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 211,6 ezer forint/tonna áron vásárolták 2021. novemberének utolsó hetében. Az ipari napraforgómag termelői ára (áfa és szállítási költség nélkül) 63 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest, átlagosan 218,5 ezer forint/tonna.

A szójabab ára is emelkedett

Az AKI PÁIR adatai szerint a szójabab termelői ára 213,6 ezer forint/tonna volt november utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 54 százalékkal múlta felül. A full-fat szóját 221,7 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ebben az időszakban.

A terményárak alakulásának okairól legutóbb Hollósi Dávidot, a Takarékbank Zrt. Agrár üzletág vezetőjét kérdeztük. A vele készült interjú ITT érhető el.