Nem mindegy, hogy az adott esetben akár kimagasló bevételhez mekkora költség társul. Éppen ezért a hibridek termőképessége mellett figyelembe kell vennünk a vízleadó képességet és a szárítási költséget, de még a vetőmag árat is. Érdemes tehát a hibrideket e szempontok alapján is megvizsgálni.

Az RAGT legnépszerűbb hibridjei a 380-as FAO számú Alexxandra, és 390-es Phileaxx. Mindkét hibrid magas termőképességéről és megbízható aszálytűrő képessége miatt népszerű. De van még egy előnyük: a GAZDASÁGOSSÁGUK!

Az ország egész területét reprezentáló 15 db fajtasor eredményét átlagolva jól értékelhető a hibridek gazdaságossága, profittermelő képessége. A modellben az egymás mellett elhelyezkedő, azonos termesztéstechnológiájú kísérleti parcellák termesztési költsége (a szárítási költség és a vetőmag ár kivételével) azonosnak tekinthetőek, így az egyszerűség kedvéért a számításban ez-, mint eredményt nem módosító tényező -kihagyásra került. A szárítási költség 15%-os szemnedvesség-tartalomig szárítva 800 Ft/t/víz%-kal számolva levonásra került a 38 000 Ft/t eladási árral számolt bevételből. Mivel a számítási modell a hibridek gazdaságosságát a helyi termés és szemnedvesség-tartalom átlagokhoz viszonyítja, így a vetőmag árat sem vontuk be a költségek közé. Úgy gondoljuk, hogy a piaci árlistákat megnézve az egyes hibridek ára könnyen összehasonlítható, az ár gazdaságosságot javító vagy rontó hatása könnyen belátható.

1. táblázat: Az ALEXXANDRA (FAO 380) szemeskukorica hibrid gazdaságossága

Mindezek alapján az Alexxandra a vizsgált 15 fajtasor átlagához képest közel 30 ezer forinttal több bevételt hozott hektáronként, ami 7%-os többletet jelent az átlag fölött.

2. táblázat: A PHILEAXX (FAO 390) szemeskukorica hibrid gazdaságossága

A Phileaxx a 15 hely átlagában közel 50 ezer forint többletbevételt termelt az átlaghoz viszonyítva, ami 11%-os növekménynek felel meg.

A bemutatott hibridek gazdaságosságát tovább növeli a kategóriájukban igen kedvező árszintjük. Így bátran állítható, hogy kiváló ár-érték aránnyal rendelkező, igen gazdaságosan termeszthető anyagok. Ne feledkezzünk meg tehát a nyereségességről, mint legfontosabbról a fajtaválasztás során, mert nem feltétlenül a legdrágább a legjobb vagy a legolcsóbb a legtakarékosabb. Számoljunk előre, hogy olyan döntést hozzunk, amit utólag sem fogunk megbánni.

RAGT – a másik út a sikerhez!

 

www.ragt.hu
https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft