Negyedik alkalommal hirdettük meg az Élelmiszerlavina programot, amelynek keretében idén minden eddiginél több, összesen huszonhét önkormányzat és civil szervezet kapott támogatást, mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke. A többszereplős összefogásra épülő program lényege, hogy a Syngenta által felajánlott több millió forint értékű vetőmagból a résztvevők szakmai felügyelettel zöldségeket – burgonyát, cukkinit, uborkát, paprikát, paradicsomot - termeltek, az előállított élelmiszert pedig odaadták a környéken élő hátrányos helyzetűeknek. A pályázók 31,5 hektáron gazdálkodtak, s csaknem kétezer embert vontak be a munkába. A program nem egyszeri támogatásról szól, a földeken dolgozók közül sokan a közös munkában megszerzett tudást aztán otthonukban is kamatoztatni tudják, emelte ki Cseh Balázs.

A támogatott pályázók zöme a hátrányos helyzetű országrészekből került ki, ahol a nagycsaládok, szociálisan rászorulók, létminimum közelében élők, kisnyugdíjasok számára hatalmas segítséget jelent az itt megtermelt élelmiszer, hangsúlyozta Czigány Tibor. A Syngenta Kft. ügyvezető igazgatója örömét fejezte ki, hogy hazánk meghatározó növényvédelmi és vetőmag előállító vállalata ismét részese lehetett egy olyan társadalmi kezdeményezésnek, amelynek keretében összesen tízezer ember kapott segítséget.Ebben az évben csaknem száz tonna termény került a rászorulókhoz. A szabolcsi Bökönyben például több mint 500-an részesültek az Élelmiszerlavina terményeiből, tudtuk meg Gyalogné Lovas Irén polgármestertől. A megtermelt cukkinit, burgonyát, paradicsomot, paprikát az óvodában és a bentlakásos idősek otthonában, valamint rászoruló családok megsegítésére használták fel. A tolnai Kölesden pedig annyi paprika és cukkini termett, amelyből még négy környező település lakóinak is jutott.A munkából civil szervezetek is kivették a részüket. A zalai Tudat Mezsgyéjén Alapítvány koordinátora, Bakos Gerda elmondta: a programban megtermelt zöldségeket intézményben élő értelmi fogyatékos embereknek osztották ki, egy része pedig az intézmény konyhájára került. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány Toldon valósította meg a programot, itt 45 család vett részt a munkában. A magas munkanélküliséggel, mélyszegénységgel sújtott település lakóinak az önfenntartás is meghaladja a lehetőségeit, így minden segítség elkél, hangsúlyozta Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője.

Az Élelmiszerlavina idei programjában résztvevő települések, szervezetek listája:

A Syngentáról

A Syngenta a világ egyik vezető vállalata, 90 országban van jelen és mintegy 27.000 munkatársa van.  A Syngenta Magyarországon évek óta piacvezető a növényvédő szerek területén. Cégünk Magyarországon vezető szerepet játszik szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában.

Elkötelezett célunk, hogy életre keltsük a növényekben rejlő lehetőségeket. Világszínvonalú tudományos eredményeink, globális hálózatunk, és partnereink iránti elkötelezettségünk képessé tesz minket arra, hogy növeljük a növények termőképességét, elősegítve ezzel az emberek egészségének és életszínvonalának javulását, miközben tudatosan óvjuk környezetünket. További információért keresse fel a www.syngenta.hu honlapot.

Jövőre vonatkozó megállapításokkal, nyilatkozatokkal kapcsolatos figyelmeztetés. Ez a dokumentum jövőre vonatkozó nyilatkozatokat, előrejelzéseket is tartalmazhat. Ezen nyilatkozatok esetében fennáll az a kockázat, hogy a valódi eredmények eltérnek a jövőbe tekintő kijelentésektől. Kérjük, tekintse meg az ezzel kapcsolatos nyilvános Syngenta iratokat, melyet az egyesült államokbeli adatvédelmi bizottsághoz (Securities and Exchange Commission) benyújtottunk. Ezekben információt kaphat a kockázatokról és egyéb bizonytalan tényezőkről. A Syngenta nem rendelkezik kötelezettséggel az előretekintő kijelentéseinek aktualizálására, az érvényes eredmények, vagy új feltételezések elfogadására vonatkozólag. Ez a dokumentum nem képezi ajánlat, eladási, vagy kiadási felszólítás, vagy részvényjegyzési ajánlat részét. A dokumentum szerződéskötés alapját sem képezheti.