A tavalyi év extrém, esős időjárásának köszönhetően több régióban felütötte fejét számos gombabetegség (pl. diaportés szárfoltosság, alternáriás szárfoltosság, alternáriás szárkorhatdás), melyek komoly terméskiesést
okozhattak volna. A piaci felmérések is jól szemléltetik, hogy évről-évre egyre több termelő ismeri fel a preventív védekezés jelentőségét és alkalmaznak különféle gombaölő készítményeket. Nem mindegy azonban, hogy milyen készítményt választunk, érdemes olyan szer mellett döntenünk, amely nem csak az esetleges gombabetegségek ellen nyújt védelmet, hanem ezzel egyidejűleg magasabb termést is biztosít, akár csapadékosabb, akár szárazabb évjáratokban is.

Miért az Amistar Xtra az ideális megoldás?

1. Két hatóanyaga kiválóan kiegészíti egymást
Az Amistar Xtra két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag gyári kombinációja. A két hatóanyag különböző ponton avatkozik be a kórokozók életfolyamataiba, széles hatásspektrummal rendelkeznek (1. ábra) és nem utolsósorban egymás hatását erősítik.

Egyik alkotóeleme az azoxistrobin, amely a strobilurin hatóanyagcsoportba tartozik:
• A hatóanyag a gomba energiatermelését blokkolja.
• Felszívódik a növény szöveteiben és a hatóanyagcsoport legtöbb tagjával ellentétben csúcsirányba is elmozdul, így az új növekményben is megtalálható.

A készítmény másik hatóanyaga a ciprokonazol.
• Triazol típusú hatóanyag, amely a gomba ergoszterol bioszintézisét akadályozza, amely a sejtmembrán nélkülözhetetlen alkotóeleme, ennek hiányában a kórokozó elpusztul.
• A hatóanyag traszlaminárisan a levéllemez belsejében és a csúcsirányba is elmozdul.

A két hatóanyag vízoldékonysága kiváló. A kipermetezett készítmény fotóstabilitása egyedülálló, a kijuttatást követő esetleges intenzív napsugárzás sincs káros hatással az egyes komponensekre.

syngenta

2. Zöldítő hatás a magasabb termésért
Az azoxistrobinnak köszönhetően kiváló élettani hatással rendelkezik:
• A levelek akár 11 nappal tovább zöldek maradnak a kezeletlen levelekhez képest.
• Hatására növekszik a növények zöldfelülete, ezáltal növekszik a fotoszintetikus aktivitás. (1. grafikon)
• Forró, száraz időszakban jelentős mértékben csökkenti a légzés intenzitását, jobb lesz a növények hűtése, ezáltal a szárazságtűrésük is javul.
• Fokozódik a nitrogén beépülése, mivel a nitrátbontó enzimek aktivitása növekszik.
• Az etilén hormonszintézise csökken. A növényi sejtek előregedésének sebessége lelassul.
• A növények antioxidáns aktivitása fokozódik, csökken a szuperoxidok mennyisége, a káros oxidatív folyamatok visszaszorulnak.

syngenta

3. Magasabb termés
Az aktívabb fotoszintézis hatására hosszabb és intenzívebb lesz a kaszattelítődés időszaka. A szénhidrát- és olajbeépülés is fokozódik, a termésünk beltartalmi értékei jelentős mértékben javulnak (2. grafikon).syngenta

A kezelés a pozitív növényélettani hatásoknak köszönhetően alacsony fertőzési nyomás mellett is kifizetődő.

4. Kedvező ár
Fenti kedvező tulajdonságok mellett nem utolsó szempont az ár – az Amistar Xtra továbbra is vonzó áron érhető el.

Mikor alkalmazzuk az Amistar Xtra-t?

Az első kezelést elsősorban megelőző jelleggel javasolt elvégezni 8 leveles állapotban. A korai kezelés elsősorban a lombvédelemre koncentrál, a javasolt dózis 1 l/ha a megfelelő tartamhatás biztosítása érdekében, így csökkenthetjük a későbbi súlyos fertőzések kialakulását. Csapadékos évjáratban a tányérbetegségek kialakulásának esélye megnő, ezért a második kezelés megfontolandó a termés minőségének és
mennyiségének megóvása érdekében. A második kezelést a virágzás időszakában végezzük, ilyenkor a cél a tányér védelme. A 0,8 l/ha dózis megfelelő védelmet biztosít az ilyenkor jelentkező betegségekkel szemben. A 2. kezelés hatására az olajtartalom mellett a termés minőségi paraméterei is jelentős mértékben javulnak. Az Amistar Xtra több mint egy gombaölő szer. Kiváló hatékonyságának és élettani hatásainak köszönhetően fontos része a napraforgó termesztéstechnológiájának.

dr. Varga Zoltán
szántóföldi technológus

További információkért látogasson el a Syngenta weboldalára!