A tönkölybúza a bronzkortól a középkorig fontos szerepet töltött be a népélelmezésben. Később feledésbe merült, de napjainkban ismét a figyelem középpontjába került, így termesztése és fogyasztása újra aranykorát éli.

A Kaukázus déli peremének településeiről származó eddig ismert legrégebbi tönkölyleletek keletkezési idejét a Kr. e. VI. évezredre teszik. Hazánkba valószínűleg a Dunán folyó kereskedelem révén jutott el. Az Egri Főegyházmegye területén a Liège környéki német telepesek honosították meg. Magyarországon a XIX. század végéig termesztették, de később feledésbe merült, és helyét az új, nemesített, nagyobb terméshozamú és könnyebben betakarítható búzák vették át.

Két fajtanemesítő, dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc többéves kitartó kutatómunkájának köszönhető, hogy a génbanki anyagokból szelekcióval elkülönített törzsekből kifejlesztett ÖKO10 jelölésű tönkölybúza révén tovább él ez a nemes gabonánk, amely 1998 óta az egyetlen államilag elismert fajta, számos hazai és nemzetközi díj nyertese.


A tönkölybúza fogyasztásának egészségügyi előnyei

A tönkölybúzának számos jótékony tulajdonsága van, tudományos bizonyítékok igazolják, hogy kiemelkedően gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban. A tönkölybúza 100 grammjának energiatartalma 376 kcal. Kb. 20 százaléka értékes fehérje, melyben minden esszenciális aminosav megtalálható. Aminosav-összetétele hasonlít az emberi fehérjékére, és eltér attól, ami a hagyományos búzafehérjére jellemző.

Rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez, és segíthet megelőzni az érelmeszesedést. Mivel kisebb a szénhidrát- és rosttartalma, mint a hagyományos gabonaféléknek, a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. Esszenciális zsírtartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.

tönkölybúza

A tönkölybúza rendszeres, hosszú távú fogyasztása hozzájárulhat a koleszterinszint csökkenéséhez, és segíthet megelőzni az érelmeszesedést – fotó: Shutterstock

Vitaminokban nagyon gazdag: a B12-vitamin kivételével megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin-csoport, továbbá gazdag niacinban, E-vitaminban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és szelénben. Réz-, vas-, mangán- és cinktartalma meghaladja a búzáét.

A lisztérzékenységben szenvedők azonban nem fogyaszthatják, mert jelentős mennyiségben tartalmaz glutént.

Sikértartalmának köszönhetően nagyon jó minőségű kenyerek, sütemények, tészták, pogácsák süthetők belőle, amelyek hosszabban eltarthatók, mint a más kenyérgabonából készült változatok. Teljes kiőrlésű lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is gyúrható tészta.

Forrás: greendex.hu