Az őszi regulátoros kezeléssel csak jól járhatunk!


A megfelelő időben jó tápanyagellátottságú és jól előkészített talajba vetett földből a repcék erőteljes növekedésnek indulhatnak. Ügyelni kell azonban arra, hogy a növények ne fejlődjenek túl, véletlenül se hozzanak magszárat a tél beköszönte előtt! Az egyenetlen vagy rögös talajba vetett repceállományok nem egyenletesen fejlődnek, a sűrűbb részek akár fel is nyurgulhatnak, míg a fejletlenebb növények szintén érzékenyebben reagálhatnak a fagyokra.

Mindezen kedvezőtlen hatások kivédésére szolgál az őszi növekedésszabályozás, mellyel felkészítjük az állományunkat a télre, alkalmazásával a gyökérzet fejlettebb lesz, optimális kondícióba kerül állományunk, csökken a kifagyás veszélye, így megőrizzük a magban rejlő genetikai potenciált.


Toprex - Biztosítsuk a repceállomány erőteljes és egészséges fejlődését!

A Toprex valódi repce regulátor szer, ami megfelelően felkészíti a növényünket a télre. Használatával mérsékeljük a föld feletti részek fejlődését, míg erősítjük a gyökérrendszert, így a szik feletti szárrész lerövidül, a növény fagyérzékenysége csökken. Magas gombaölőszer (250 g/l difenokonazol) tartalmának köszönhetően pedig megbízható védelmet biztosítunk a már ősszel gyakran károsító levélfoltosodást, súlyosabb esetben levélhullást okozó Phoma lingam ellen. A kórokozómentes állomány szintén fontos alappillére a biztonságos téli áttelelésnek. 

Toprex - Megbízható hatás évről évre

A Toprex hozza azt, amit egy kiváló regulátortól elvárunk. Három egymást követő évben elvégzett beállítások egyértelműen bebizonyították az őszi felhasználás jótékony hatását az állományra (1. ábra).
A kezelést követő 30. napon már mérhető a növényeken a

  • vastagabb gyökérnyak – erős gyökérrendszer, jobb tápanyag raktározás
  • nagyobb lombtömeg – a több levél és a tömött tőlevélrózsa
  • alacsonyabb állomány – zömök növényeknél csökken a kifagyás veszélye




Az őszi Toprex kezelésnek köszönhetően a repce bokrosabb, alacsonyabb, a tőlevélrózsa dúsabb lesz. A zömökebb, tömöttebb levélzet ráborul a tenyészőcsúcsra, ami elősegíti a biztonságos áttelelést, mindezeknek köszönhetően csökken a kifagyás veszélye. A repce a Toprex kijuttatását követő 13-21. nap között jól látható színreakcióval is jelzi azt, hogy elindult a téli felkészülése. A levelek hosszirányú növekedési üteme lelassul, az epidermisz megvastagszik, a levélzet haragos zöld színt vesz fel (1. kép).





Mikor végezzük el a Toprex-es kezelést?

Őszi kezelést a repce 4-8 leveles állapotában érdemes elvégezni, amikor a növény intenzíven növekszik és már kellő mértékben fedi a talajt a kiterülő leveleivel.


Őszi kijuttatás technológiai javaslat Leírás Dózis
Normál fejlettségű állomány,
Törpe hibrid esetén
Nem áll fenn a szárbaindulás veszélye.
Cél a tőszám védelem, felkészítés a télre.
0,3 l/ha
Átlagosnál erősebb repce fejlődés esetén Fennáll az őszi szárbaindulás veszélye (hosszú ősz, meleg, csapadékos idő, korai vetés stb.)
Cél a télállóság növelésén túl, 
a növekedés visszafogása:
•    Korábbi kijuttatás, 
4-6 leveles repcében
•    Későbbi kijuttatás, 
6-8 leveles repcébe

• 0,4 l/ha
• 0,5 l/ha


A Toprex – a valódi repce regulátor mindazon gazdálkodók számára elengedhetetlen technológiai elem, akik szeretnék, ha repcéjük vastagabb gyökérnyakkal és nagyobb gyökértömeggel várná a telet, hogy betegségektől mentes, stressztűrő tőlevélrózsával induljon meg tavasszal, ezáltal magasabb termést érjen el.

Tóth János-Vajda Beáta
Syngenta Kft.

Bővebben a Syngenta honlapján >>>