Ahogyan arról az Agroinform.hu beszámolt, 14 éve volt utoljára olyan kiemelkedő a búza termésátlaga, mint idén. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett 2015-ös kalászos gabona termelésre vonatkozó adatokat kommentálva kiemelte: ez az eredmény főként a kedvező időjárásnak köszönhető. A GOSZ elnöke ugyancsak fontos eredménynek tartja, hogy az idén a búza esetében visszaállt az a korábban jellemző arány, hogy a termés 70 százaléka étkezési és 30 százaléka takarmánybúza. Ezt azonban a piac jelenleg még nem ismeri el, ugyanis nagyon kicsi az árkülönbség a két minőség között, tonnánként mintegy 2800 forint. Fontos tény ugyanakkor, hogy a Kárpát-medencében elő lehet állítani 70 százalékos arányban étkezési búzát. Hogy a piacon mikor adnak majd 10-20 százalékkal többet az étkezési búzáért, azt még most nehéz lenne jósolni, de ez a tendencia a jövőben mindenképpen érvényesülni fog – vélte a GOSZ elnöke.

Gabona

A magyar gazdáknak nemigen van ráhatásuk a gabonaárakra. – fotó: Shuterstock

Az árakról Vancsura József elmondta: a termelők régi igénye, hogy a gabonaárak – mind az étkezési, mind a takarmány, mind pedig a javító minőség esetében – elérjék a tonnánkénti 50 ezer forintos szintet. Ez tenné lehetővé ugyanis a termelők számára, hogy beruházásaik megtérüljenek. "Most még nem tartunk itt" – fűzte hozzá. Utalt arra is, hogy a gabonaárakat Magyarországon a termelők lényegében nem tudják alakítani, mert azokat a világpiac szabja meg. A világpiacon pedig a gabonaárakat leginkább a nyersolaj ára határozza meg.

Magyarország a termésátlagokat tekintve nincs az unió élmezőnyében, de ez a kontinentális éghajlattal van összefüggésben. A hazai szakemberek között egyetértés van abban, hogy a magyar nemesítésű Pannon gabonára szükség van. Hosszú távon ugyanis ez az egyetlen olyan brand, amely piacot tud biztosítani a magyar gabonatermesztők számára. Ehhez azonban meg kell változtatni a jelenlegi termelési rendszert, hogy lehetővé váljon a nagy mennyiségű és egységes minőségű termesztés, valamint a folyamatos kínálat – mondta Vancsura József.