Az elmúlt években számos, a mezőgazdaságban használt kémiai anyagról derült ki, hogy káros az emberi egészségre vagy a környezetre, ezért a vegyszerek kiváltására egyre gyakrabban biokontroll-alapú technológiát alkalmaznak.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Mikrobiológiai Tanszékének munkatársai évtizedek óta foglalkoznak biokontroll-kutatásokkal, vagyis olyan mikroorganizmusokat keresnek, amelyek a szintetikus kémiai vegyszerek helyett hatékonyan alkalmazhatók a mezőgazdaságban.

– Az egyetem most egy olyan baktériumtörzset szabadalmaztatott, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani a paradicsom, a paprika, a saláta és a káposzta biotermesztésekor talajos és talaj nélküli termesztőrendszerekben – mondta el Vágvölgyi Csaba, az SZTE Mikrobiológiai Tanszékének vezetője az M1-en.

paradicsom

Olyan baktériumtörzset szabadalmaztattak, amellyel baktérium- és gombaellenes növényvédelmet lehet megvalósítani – fotó: Shutterstock

A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan antibiotikumot, amely a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, és növeli a növény ellenálló képességét.

A szabadalmat egy nemrégiben megkötött licencszerződéssel az USA egyik legnagyobb biokontrolltermékeket forgalmazó cége, a Certis hasznosítja egy új termék előállításához és forgalmazásához.

A Bacillus-nemzetségben számos olyan törzs ismert, amelyek alkalmazhatók biokontrollcélokra. Az új törzs a növények föld alatti és feletti részeit támadó mikrobákkal szemben is védelmet nyújthat.